Българките отлагат първото раждане, не искат и второ

Висшистките раждат за пръв път средно на 24 години
Обновена: 16 дек 2011 17:21 | 16 дек 2011 17:02,
162
Българките отлагат първото раждане, не искат и второ
Снимка: архив, инвитро болница "София"

Спадът на раждаемостта у нас се дължи на отлагането на първото раждане и на отказа от второ дете, сочат данните на БАН.

До началото на 90-те години равнището на бездетство у нас е 6-8 на сто, а след 1990 г. увеличението е почти двойно - 12 на сто, коментира на пресконференция доц. Елица Димитрова от департамент "Демография" на БАН.

След 1990 г. средната възраст, на която висшистките раждат за пръв път, у нас е 24 години, а около 15 на сто е вероятността те да останат бездетни.

При жените със средно образование средната възраст, на която раждат първо дете, е около 21 години, а вероятността да нямат деца - около 6 на сто.

Сред нискообразованите жени средната възраст, при която раждат първо дете, е 20 години, а вероятността за окончателно бездетство е 6 на сто.

В България високообразованите жени по-често предпочитат да останат с едно дете в сравнение с тези с по-ниско образование. След 1990 г. вероятността това да се случи е 43 на сто, отбеляза Димитрова.

След 1990 г. вероятността за оставане с едно дете се удвоява и достига 40 на сто, а за периода 2001-2004 г. тя е 42 на сто, сочи анализът. 

Периодът между двете раждания след 1990 г. нараства до седем години. За сравнение този интервал е бил три години за периода 1956-1990 г., показват данните от изследването.

Най-голям е периодът при високообразованите жени - средно 7 години, при тези със средно образование - 4 години, а при нискообразованите - 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: раждаемостдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наред си е българката,ама станахме еднополова държава.....Мъже няма,само мамини синчета готованковци
96
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм на 32 години и нямам дете не за друго, ами защото не знам дали ще мога да го издържам. Не става дума за покупка на телевизор, а за ежемесечни разходи, защото едно дете (един човек) не може да се възпита за 1 година и защото не искам като стане на 16 аз да нямам пари и съответно той/тя да е с ниско самочувствие или да прибягва към наркотици и т.н.
95
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Варианти за стимулиране на раждаемоста:1. Увеличаване на детските надбавки + еднократна премия при раждането2. Майчинството да се е за сметка на държавата (така работодателя няма да се чуди как да прецака)3. Реформа в детските градини - повече места + улеснена процедура при кандидатстване4. Реформа в образованието - защо всяка година има нови учебници по математика, история...На всеки е ясно че става дума за пари, а не за нежелание да има деца
94
10
 
10
 
! Отговори
Нострадамус преди 12 години
Тези, които сте родили вече не ви ли е кофти, че децата ви когато навършат пълнолетие ще вдигнат куфарите, за да се спасяват....И тогава ви виждам и вас в парка 1 пуделче или пред телевизора с котка...
93
1
 
13
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
Браво 89, казано на място! Една все обиждаше зет си, че бил мързелив, после и снахата. Снахата милата, не бе свикнала на глупави приказки, тя бе свикнала да се възхищават от работоспособността й, която наистина бе удиителна! Но след време разбрах защо така ги обиждаше- и двамата много работеха, но не ходеха да и работят на село селскостопанската работа. Просто женицата нямаше учението и интелектуалната работа за работа. Та понякога оценката на другите за качествата ти е въпрос на гледна точка.
92
11
 
3
 
! Отговори
Glavata преди 12 години
То заради такива като теб сме малко, щото чиганите правят, а ти учиш 10 години за да ни оправиш, смешльовци...А тая дето говори за майка ви е най-голямата... Това което научих от майка ми е, че човек сам си създава ограничения...АЗ биад съм шмъркал кока от *** на първеския бе, ти кво знаеш...сега има и дете! Виж колко широко съм скроен, ама и пари имам ще знаете, без висше съм и кво? проблем? Правя си каквото искам, и съм щастлив...хаха
91
0
 
19
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
*** са...машини за деца,щото нито учат,нито...работят.На един митинг на ДПС в Новопазарско, позабравената Емел Хептем тъй викаше на ромките:Раждайте,раждайте,раждайте,има кой да ги...гледа -държавата.
90
4
 
8
 
! Отговори
попа преди 12 години
от както се махна ергенски данък / всичко отиде в канала/така и българина в големия КАНАЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ
89
10
 
4
 
! Отговори
Glavata преди 12 години
А ти си толкова ученa и устременa, че направо ти се възхищавам на дедуктивтите ти умения хахаха - дете на социализма си ти! :D Ако си изкараш главата от *** и малко обиколиш да видиш как живеят хората по света, ще разбереш...Очевидно това, че познаваш баща си доста добре те е научило на дисциплина, пълна глава с какво трябва и какво не трябва си ти ей! И кво, аз бих се радвал баща ми да е масай, направо голям кеф, смели хора са...деби! Работи и трупай сигурност, утре ще те питам! Хахах ***.
88
1
 
9
 
! Отговори
АЛО преди 12 години
това го казаха през 1995г / че българите ще намалеят значително / късно е чадо много късно се сетихте за деца/ така щее и пенсионата система / бг изчезват тава е замисала / а честито на измекярите /
87
4
 
17
 
! Отговори
До 87 преди 12 години
Да, прав си! Именно от мързел учат много и работят, за да създадат основа за семейство. Ама ако не искат да слугуват на такъв като теб, как да не ги наречеш мързеливи?!?!Разбира се, че са сметкаджийки, щом не желаят да се обвържат с такъв, дето го мързи да работи или пък работи, но каквото спечели го харчи само за себе си!
86
5
 
3
 
! Отговори
До 73.Теб пък кой би преди 12 години
те пуснал в БИАД, та да знаеш кой е за там и кой - не?До другия умникАми ясно, че *** са по-щастливи! За да преживяват,те лапат наготово социални помощи, а парите за тези соц.помощи идват от данъците,събирани от заплатите на същите онези жени,които ти критикуваш! Ама нали си лапал и ти наготово женски пари /парите на самотната ти майка/, разбира се, че ще мислиш така.Пука му на някого за мнението на *** като теб!Разменете си с комуниста имейлите,да си пишете.Нали сте на един акъл
85
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
balgarkite sa marzelivi i smetkadjiiki.
84
2
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 12 години
Абе що ме цитираш? Измисли нещо друго, нали съм к.у.х.а. Родих дете, защото исках и съм преживяла какви ли не трудности, за да го имам. Излиза някаква анонимна и почва да ме съди защо не искам да раждам деца. Хем му обясняваш защо, но то те напада като ж.и.в.о.т.н.о. Сори, не ми се приказва с типове като теб. Няма да ме убедиш в обратното. И не ме цитирай. Аре.
83
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
marzigi tiq balgarki.egoistki sa
82
4
 
14
 
! Отговори
Бъдеще преди 12 години
Така е и ще става все по-зле. Ролите на мъжа и жената тотално се размиха. Семейството като ценност олекна. Приоритет вече са парите, кариерата, работата, не и децата. Тях ти създаваме едва след колата, апартамента, почивките и гуляите. Идват времена, в които ще раждат баби.
81
8
 
3
 
! Отговори
До 73.По стила ти на преди 12 години
изразяване личи, че си същият, който в пост.62 се е представил като "Главата". Разбрахме какво мислиш, не досаждай повече! Ясно е, че самотната ти майка те е родила от някой братовчед на масаите, които на стада идваха "да учат" тук преди 1989 г. - всъщност, да вземат дипломи и като се върнат в техните държави, да проповядват там социализъм.Не знам колко си бил задоволен с всичко, но да ядеш в ученически стол и да не познаваш баща си - това не е еталон за щастливо детство. И резултатът е налице!
80
4
 
1
 
! Отговори
do 79 преди 12 години
ei nqma taka da vikash za jenichkite nikoi ne ti e vinoven che s teb nikoq ne iska da igraete !!!
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кви са тия средни въсрасти бе ???? напишете го директно, *** раждат под 16 а българките над 30 и тук таме по некое недоразумение плод на некачествен кондом
78
1
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
Дано има повече хора като 62 и дано намерят начин да започнат и да раждат деца, бих добавила. Че то с мислене само не става.