Българките отлагат първото раждане, не искат и второ

Висшистките раждат за пръв път средно на 24 години
Обновена: 16 дек 2011 17:21 | 16 дек 2011 17:02,
162
Българките отлагат първото раждане, не искат и второ
Снимка: архив, инвитро болница "София"

Спадът на раждаемостта у нас се дължи на отлагането на първото раждане и на отказа от второ дете, сочат данните на БАН.

До началото на 90-те години равнището на бездетство у нас е 6-8 на сто, а след 1990 г. увеличението е почти двойно - 12 на сто, коментира на пресконференция доц. Елица Димитрова от департамент "Демография" на БАН.

След 1990 г. средната възраст, на която висшистките раждат за пръв път, у нас е 24 години, а около 15 на сто е вероятността те да останат бездетни.

При жените със средно образование средната възраст, на която раждат първо дете, е около 21 години, а вероятността да нямат деца - около 6 на сто.

Сред нискообразованите жени средната възраст, при която раждат първо дете, е 20 години, а вероятността за окончателно бездетство е 6 на сто.

В България високообразованите жени по-често предпочитат да останат с едно дете в сравнение с тези с по-ниско образование. След 1990 г. вероятността това да се случи е 43 на сто, отбеляза Димитрова.

След 1990 г. вероятността за оставане с едно дете се удвоява и достига 40 на сто, а за периода 2001-2004 г. тя е 42 на сто, сочи анализът. 

Периодът между двете раждания след 1990 г. нараства до седем години. За сравнение този интервал е бил три години за периода 1956-1990 г., показват данните от изследването.

Най-голям е периодът при високообразованите жени - средно 7 години, при тези със средно образование - 4 години, а при нискообразованите - 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: раждаемостдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
16
 
! Отговори
do 65 преди 12 години
Понеже ми се правиш на много интересна ще ти кажа, няма как едно момиче на 26 години да разбере, че се жени за мъж и получава майка му и роднините му. Разбира го чак, когато пострада и не мога по друг начин да нарека хора, които не се интересуват от внучето си, но любимите им тема са парите на синчето и си пъхат ***.и.я нос на всякъде. Кой знае и от теб колко са пострадали щом така ми се държиш. Но с хора като теб отдавна не контактувам, та няма с какво толкова да ме впечетлиш.
76
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
64-ta, ти си изключително куха лейка, и за съжаление се напълни с такива като теб. Но натеб пак ти е излязъл късмета че си родила едно без да искаш, ама да му мислят тези които на 40 се сещат и бавно почват да полудяват и да се здухват. Накрая ви виждаме из парковете как разхождате някое куче и си говорите като с дете с него, или гледате звездите с кух поглед и искате времето ако може да се върне.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нищо де,за сметка на това *** си правят
74
4
 
6
 
! Отговори
ДО GLAVATA преди 12 години
ТИ КАТО СИ ТОЛКОВА НАПРЕД С ВЪЗПРОИЗВОДСТВОТО КОЛКО УСПЯ ДА РОДИШ И ОТГЛЕДАШ:)
73
5
 
12
 
! Отговори
DonP преди 12 години
Кви, първескини, при необмислени раждания бе ***... Кога един човек, според вас разбира, че е готов за дете...какво трябва да е направил за да го признаете като правилно решение. Да е из*бал 100 мъже, жени, оргии, алкохол, пари...вие сте болни. Тея страхове ги има само в псевдо културите като нашите. При масайте мъжете стават пълноправни дори и на 16... Мястото ви е в БИАД!
72
2
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 12 години
Ти на колко години си и колко деца имаш?
71
0
 
11
 
! Отговори
По Маркс преди 12 години
Финансово независим е само този човек, който притежава средства за производство, дори не този който извършва услуги! Това е истинската финансова, парична независимост! Но народът ни бе подведен, по-точно принуден да се раздели от земята си и всеобщата собственост при соца. Кои са богаташите у нас?
70
4
 
5
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
За мен са к.у.х.и лелки, а твоято мнение не ме интересува, о.в.ц.а!
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
62-ри, небих могъл да им го кажа по-точно. Дано има повече хора мислещи като теб...
68
6
 
21
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
Деца се гледат с пари. Те не растат от въздуха. Писне му на мъжът - разведе се и забрави за тях, сеща се само ако трябва да плати някакви 100 лева на месец и почва да се *** и за тях. Но ако ти раждаш и няма здравеопазване, заплатите ниски- ще те видя. На чужд гръб и сто тояги са малко. Нали си мъж...
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАКВИ ДЕЦА ? В БГ ИМА САМО ПЕНСИОНЕРИ!
66
4
 
7
 
! Отговори
Не е прав 52! преди 12 години
Такива проблеми са били актуални и през социализма! Коя нация би спечелила от занижени критерии и от умствени нагласи, които въздигат в култ примиряването с мизерията и задоволяването с малко /колкото да не се умре от глад и да се спи по 2-3 човека в една стая - нали средностатистическото жилище у нас е двустайна панелка/?Вместо да се пишат общи приказки,по-добре да се настоява за пояснение - защо опасността от бездетство при висшистките е по-голяма? Каква е причината? Та да може да се избегне!
65
1
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
добре де, те като са кухи *** ти неможа ли да ги прецениш овреме ??? или си по-куха от тях :))))
64
4
 
11
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
Абе що да живее сама? Ти детето не го ли броиш за човек? Пък и не знам някой да е забременяла без мъж, децата се създават от двама. Ама "теглото" е само на жената и финансовото и другото. Особено ако доведените ти роднини са к.у.х.и ле..лк..и, дето синът е техен, но детето му е само на жена му. Колко ги има такива!
63
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"средната възраст, на която висшистките раждат за пръв път, у нас е 24 години"________________________то до тая възраст жената нема много акъл :))) и обикновенно ражданията преди 30 година се необмислени
62
17
 
18
 
! Отговори
Glavata преди 12 години
Жени, истината, е че искате да ви бива във всичко с което се захванете, но не сте готови да направите най-важното - да направите поколение...Нормално, комплекса от миналото ви гони до дупка, времената когато сте седели само в кухнята. Отгледан съм от сама майка, след 89-та и имам всичко от което се нуждая... Парите не ви дават сигурност, днес има утре не. Намерете си някой на който да вярвате и правете деца, от такива като вас ми се драйфа! Дори и *** са по щастливи от вас...сигурност хаха!
61
9
 
14
 
! Отговори
Не сме егоистки, а преди 12 години
сме разумни!До 23 г. се доизгражда характерът, мисленето, критериите - това са все важни неща, които са от значение при избор на партньор. Кому е нужен ранен брак, който да завърши с развод? Затова, не виждам нищо срашно в това, първото дете да бъде родено от 24-26 годишна майка (неслучайно,медицината определя като "млада първескиня" онази, която ражда за първи път на възраст под 27 год.).Нямам нищо против да имам три деца, стига да мога да им създам прилични условия (нямам предвид лукс).
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това и стана- ама може да стане само ако си финансово независим. А средностатистическата българка не е финансово независима, както знаеш. Та ясно е защо българките не раждат, защото са отговорни към децата си- а то нито здравеопазване, нито имат някакви кой знае какви финансови възможности, особено ако детето ти е малко.
59
2
 
13
 
! Отговори
До № 49 преди 12 години
..."да питат Боко Кратуня и министър опърДянков защо няма деца".. Аз пък да те питам, защо са намалели в пъти учениците от набори 1992,1993,1994,1995, хеле пък 1996 - 7-*** година,а? Учителите водят мъртви души, за да скалъпят паралелки, да не им закрият училището, ощи при Станишев, нали?
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 40бих добавила и перспективата