Българките отлагат първото раждане, не искат и второ

Висшистките раждат за пръв път средно на 24 години
Обновена: 16 дек 2011 17:21 | 16 дек 2011 17:02,
162
Българките отлагат първото раждане, не искат и второ
Снимка: архив, инвитро болница "София"

Спадът на раждаемостта у нас се дължи на отлагането на първото раждане и на отказа от второ дете, сочат данните на БАН.

До началото на 90-те години равнището на бездетство у нас е 6-8 на сто, а след 1990 г. увеличението е почти двойно - 12 на сто, коментира на пресконференция доц. Елица Димитрова от департамент "Демография" на БАН.

След 1990 г. средната възраст, на която висшистките раждат за пръв път, у нас е 24 години, а около 15 на сто е вероятността те да останат бездетни.

При жените със средно образование средната възраст, на която раждат първо дете, е около 21 години, а вероятността да нямат деца - около 6 на сто.

Сред нискообразованите жени средната възраст, при която раждат първо дете, е 20 години, а вероятността за окончателно бездетство е 6 на сто.

В България високообразованите жени по-често предпочитат да останат с едно дете в сравнение с тези с по-ниско образование. След 1990 г. вероятността това да се случи е 43 на сто, отбеляза Димитрова.

След 1990 г. вероятността за оставане с едно дете се удвоява и достига 40 на сто, а за периода 2001-2004 г. тя е 42 на сто, сочи анализът. 

Периодът между двете раждания след 1990 г. нараства до седем години. За сравнение този интервал е бил три години за периода 1956-1990 г., показват данните от изследването.

Най-голям е периодът при високообразованите жени - средно 7 години, при тези със средно образование - 4 години, а при нискообразованите - 2 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: раждаемостдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
ми разведи се и си живей сама тогава
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"МЪЖЕТЕ" СА ВИНОВНИ!
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е чудно как влизат в тази статистика 1 млн. млади българи които напуснаха България през последните години
54
2
 
2
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
все еднакви са, като им чета коментарите..до друг извод не стигам.
53
0
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Що не й теглиш един бой?
52
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как успяха да ви промият мозъците само за 22 години. Дори вродените първични инстинкти ви приспаха - инстинкта за репродукция..Това да имаш деца е най-прекрасното нещо на света. Нито съм необразвоан, нито съм без работа, дори напртив, образованието ми е доста над повечето успели -прокурори, съдии, политици, полицаи и т.н. но си имам две деца.И не взимам 10 000лв. Промиха ви мозъците като ви втълпиха и издигнаха в култ личното его и свободата на личността. Но то си е за ваша сметка..
51
0
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
ми смени си мъжо бре :)
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тва е щот са много специални.Не им се прави това не им се прави онова.Една жена може да роди и на 30 и на 35 и на 40 и така нататък.Ама нее по важното е да си фане някой богаташ да е финаносово осигурена и тн и тн.Забелязали ли сте кви надути пуйки са повечето от бг момичетата/жените.Хайде сваляй такова, пък и дете щи ражда и тн.Ще стане га...
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да питат Боко Кратуня и министър опърДянков защо няма деца
48
0
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
И там ще те намерят *** , защото си добър гостоприемник
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОЯ НОРМАЛНА ЖЕНА НЕ БИ ИСКАЛА ДА ИМА ДЕЦА ........? ВЪПРОСА Е ЗАЩО НА НАША ТЕРИТОРИЯ РАЖДАНЕТО Е ДРАМАТИЧЕН АКТ.......... И ЗАЩО ДОКАТО ЕДНИ РАЖДАТ И ВЪЗПИТАВАТ ДЕЦА ДРУГИ ГИ УНИЩОЖАВАТ БЕЗНАКАЗАНО.........
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Освен това дошла майка му на гости и да и се моля да погледа за малко детето, за да излезна на пазар или следи ме какво купувам на детето си и държи сметка за всяка стотинка, похарчена на синът и за детето! Просто подобно нещо никога няма да си причиня отново! Финансова независимост и тогава мога и да си осиновя даже. Но със с..к..о..т..ов..е деца не гледам.
45
1
 
28
 
! Отговори
ФЪФ-Бг...! преди 12 години
НЯМА ВРЕМЕ ЗА РАЖДАНЕ ,ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ ЗА ---ПОЛИТИЦИТЕ И *** ,ЩОТО САМО ---КОНСУМИРАТ ,ЛЪЖАТ И КРАДЪТ,КАТО ЗА ПОСЛЕДНО !
44
4
 
3
 
! Отговори
gft преди 12 години
@39аз на тая възраст, ще гледам си пека някои части на слънце, на някой екзотичн остров, по възможност моя собственост, и да си гледам старините, този който иска да се бори с вятърни мелници, да заповяда.
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ме интересува. Първо, никой не ми помагаше, свеките идваше да види сина, не внучето. Второ- трябват много пари, които те правят малко или много зависим от мъжът ти, а той ако слуша ку..ха..та си майка как жена му много харчела и живееш финансово ден да дойде друг да мине. Е, пък няма да родя второ. Подобен ужас от страна на роднините на мъжо няма да преживея пак! Ако ми се гарантира финансова стабилност и независимост-ок, обичам децата. Но това няма да се случи в бг.
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Късните забременявания са рискови, както за плода, така и за майката. Далавера за докторчетата, инвитро, секцио, усложнения. Голямата разлика, межди ражданията, е вредна за децата. На хората, едни други хора "илюминатите", претендиращи за световно господство и унищожение на нисшите хора, вкарват "образованите" жени в едни самоунищожителни схеми, но не и неграмотните ***, които не са застрашени от изчезване, както ние.
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно как са изчислили средната възраст на раждане при висшистите. По моите сметки жена може да стане висшист нормално около 24 години. На 19 години се завършва средно образование и трябват поне още 5 за да се стане бакалавър. Сумарно 24. Няма как средната възраст да е равна на минималната. Нещо стъкмистиката намирисва сериозно.
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще не става въпрос за образование,а за доходи.Високообразованите жени също искат деца,но имат достатъчно сиво вещество да сметнат разходите.
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като станете 70-80 годишни вампири ,а по улиците само озверели *** ,държавата ли ще ви е виновна тогава ?
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква раждаемост,хората няма какво да работят тука. 90% от вишистите са потенциални безработни и после стават емигранти.