Огнян Донев отхвърли обвиненията за монопол при лекарствата

Нямал конфликт с Нешева, извини се на Павлова, че е била в „Софарма“
Обновена: 23 фев 2012 09:42 | 23 фев 2012 09:39,
209
Огнян Донев отхвърли обвиненията за монопол при лекарствата
Огнян Донев. Снимка: Булфото

Гергана Павлова се опита, но сякаш не успя, да създаде механизми, чрез които да поевтиняват лекарствата и да бъде засилена конкуренцията. Това е в интерес на потребителя.

Това заяви пред Нова телевизия  Огнян Донев, изпълнителен директор на "Софарма". През последните дни името му  бе замесено в разкрития, твърдящи, че компанията продава на завишени цени лекарствата си в България.

Скандалът се разрасна, след като зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова беше освободена от поста си. Премиерът Борисов коментира ситуацията, че при съмнение за непрозрачност във фармацевтичния сектор, най-доброто решение е да бъде отстранен зам.-министър.

„Извинявам се на Павлова за това, че в началото на кариерата си е работила в дъщерна компания на „Софарма", каза още Донев. Той твърди, че никога не е имал конфликт с Нели Нешева – шефката на Националната здравноосигурителна каса, която подаде оставка след скандал с получен бонус.

По думите му „Софарма” е образец за публична компания, която всяка година е сред първите пет за най-прозрачните дружества. Той не прима сериозно обвиненията, че е изградил монопол.

Според Донев не може да се каже дали лекарствата у нас са скъпи или не, защото цената отговаряла на нормативната база, както и на степента на остра конкуренция между отделните производители. „Пазарът решава какви ще са цените“, добави той.
„С настъпването на кризата производителите бяхме принудени да търсим повече възможности, увеличавайки износа, от друга страна, опитвайки се пробиеш на пазари, които не бяха типични. Така Донев обясни защо едно и също лекарство е на различни цени у нас и в други държави.

Още по темата
Българските лекарства са по-евтини от вносните и задават дъното на стойността при лекарствата, категоричен е Донев.

„Различните пазари имат различни ценови равнища, забелязват се разлики между 3 и 5 пъти. Не може да се продава едно лекарства толкова, колкото в Турция, защото компанията ще фалира и няма да може да се издържа“, подчерта шефът на „Софарма“.

Някои от българските лекарства се продават на по-ниски цени в съседни държави, потвърди обаче Огнян Донев.
На въпрос той ли е най-богатият човек в България, изпълнителният директор на „Софарма” заяви, че със сигурност е сред 20-те най-богати в страната, но определено не е  най-богатият човек. Познавам няколко човека, които са по-състоятелни от мен. Състоянието ми е в акции, коментира още той.

СДС вече сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) заради скандала със скъпите цени на лекарствата, продавани от "Софарма".

Сините искат КЗК да разследва има ли създадено монополно положение на фирмата на Огнян Донев в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на НЗОК и МЗ през последните 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
mun4o преди 12 години
Сицилианската мафия ряпа да яде. Какво ми се правят на ***, пазарът бил малък. Че една Австрия да не е по-голяма? И територията и е по-малка и населението е горе-долу същото. Лъжат нашите клептократи та пушек се вдига. И Пъдар Киро ще им завиди на лъжите. Простичкото обяснение за цените е, че мафията си има държава и си я цоца както намери за добре. Затова картелите и монополите процъфтяват, а ние ще се оправим когато цъфнат налъмите...
175
0
 
2
 
! Отговори
dobrev преди 12 години
Tezi nqma koi dagi s6di samo kurshuma e istinata za tezi m6rshoqdi.Donevci, Kostovci, Levonovci i kolko oshe ima gadini dolni.
174
0
 
2
 
! Отговори
До 202 преди 12 години
Много си прав, приятел. Само да ти кажа, че този хищник Донев е и приятел на Левон, той му дава лесни и евтини кредити. Тук са още и ***-аджиите, Гергов и още много други олигарси.
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прочетох биографията на Огнян Донев. В много контролни и други органи и организации членува. По никакъв начин не може да ме убеди, че навсякъде, където се води, че "работи" си свършва работата - абсурд, трябва да има три глави и деноноцието да е от 50 часа. Завършил МИО в ВИИ "Карл Маркс" София- значи силен комунист. "Софарма" АД, но кой притежава контролният пакет, от акциите? Не е Донев, много е смотан! Та се сетих и за друг *** Левон Хампарцумян, взе "издигнати" по Костово време.
172
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 12 години
В България акъла на умните хора отива само в обратната посока. Все голями бизнесмени но залепени за държавата, иначе ще проличи колко са големи.
171
0
 
9
 
! Отговори
фармацеф преди 12 години
Мазен болшевик-капиталист,!!!
170
0
 
12
 
! Отговори
кари преди 12 години
наскоро бях в болница -всички лекарства бяха от софарма с изключение на една противосъсирваща инжекция струваща 18лв./нарочно проверих/така ,донев помияро теб ли хвърлиха на народа за да скрият елаците,мдк пирдоп асарел,ада тепе,челопеч-ако само знаете за какво ограбване в милиарди става дума малко лошо ще ви стане на всички от селянина,през учения до ***,боко мръснико Господ всичко вижда горко ти,оставете ме само за 100 дни да стана премиер да им разваля концесиите на тия гадове и после ..
169
4
 
1
 
! Отговори
7777 преди 12 години
м-р Деянов отново победи.Ние сме на всеки километър
168
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Донев е доста интелигентен и умен човек, радвам се, че съм инвестирал в Софарма, чувам хубави новини относно дивидента :)А това, че му правят мръсно с платени статии си е нормално за Бг, на народа му дай само хляб и зрелища, толкова е изпростял, че само може да лее злоба.
167
2
 
15
 
! Отговори
katya noveva преди 12 години
Ужасно е, че този човек така безнаказано наглее и богатее на наш гръб!
166
0
 
10
 
! Отговори
катя преди 12 години
КРИБ, одобрявате ли монопола? Ако не - докажете го - махнете Донев!
165
1
 
10
 
! Отговори
марина преди 12 години
Обидно е да си лъжец на дребно! Донев трябва да е вън от бизнеса с лекарства!
164
1
 
14
 
! Отговори
шшшт преди 12 години
*** се всички от алчнотия
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Драматичен сблъсък на две медийни империи, тази на Делян Пеевски и КТБ и тази на Огнян Донев и пресгрупата му.Сблъсъкът стана на полета на здравеопазването защото там е основният бизнес на Донев.Сега очакваме сблъсък на полета на банките, тъй като КТБ е под надзор на Брюксел за съмнителни сделки.Знаковото в случаят, че Борисов взе страна. Борисов категорично и недвусмислено взе страната на Делян Пеевски, КТБ и ДПС.
162
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
въпросният господин, който прави мръсно на Донев в момента е собственик на една медийна империя и се казва Д.Пеевски
161
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на всички, които не им харесва Софарма ще кажа да бойкотират компанията и да започнат да купуват лекарставата на Pfizer и Astra zenecca на десеторни цени и да си гледат живота. При пазарната икономика е така, на който не му харесва да ходи в Куба или Северна корея.Странно ми е защо не се дискутира въпроса кой точно прави мръсно на Донев в момента. Това е човек, който отдавна трябваше да е в затвора, но не, вместо това той диктува и на Боко, и на Доган.
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БотевЧервата ще си влачиш , заедно с покровителите ти!ХАЙДУТИ
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я надуй, дядо, кавала, след теб да викна - запея песни юнашки, хайдушки, песни за вехти войводи - за Чавдар страшен хайдутин, за Чавдар вехта войвода - синът на Петка Страшника! Да чуят моми и момци по сборове и по седенки: какви е деца раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка; какви е момци хранила, хранила, храни и днеска нашата земя хубава! Ах, че мен, дядо, додея любовни песни да слушам, а сам за тегло да пея, за тегло, дядо, сюрмашко, и за свойте си кахъри, кахъри, черни ядове!
158
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 12 години
Достойно ще постъпи тоя *** ДОНЕВ ако вземе с пищова и претрепе КОСТОВ и после се застреля сам!!!това е достойно !!!да взимаш и последните левчета на гладуващите възрастни хора е ГЕНОЦИД!!!!!а ГЕНОЦИДЪТ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!!! достойнство имат хората а комунисти-масони имат само едно-НИЩОЖЕСТВО!
157
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баща ми умря, бе ***! Е, нямам вдласт сега...а утре? Ще те набарам, заклех се пред гроба на баща ми!