Сагата с пожара приключи, успокоиха специалисти

Вероятността да е бил умишлен е около процент
5 юли 2012 16:37,
116
Сагата с пожара приключи, успокоиха специалисти
Вече няма пламъци. Снимка: БТА

“Спокойно можем да кажем, че отиваме към приключване на тази четиридневна сага с пожара в "Бистришко бранище“. Това заяви инж. Дамян Дамянов, заместник-директор на Югозападното държавно предприятие, обединяващо в себе си територията на 37 държавни горски стопанства.

Още по темата

По негови думи в момента се довършва последната от просеките, които имат за цел да отделят тлеещото огнище.

"Днес към обяд можем да кажем, че въобще не може да се открие пламък, димът, който се вижда, е от паднала дървесина", заключи специалистът.

Няма засегната жива гора, а само отделни млади дървета. В резервата са изгорели около 20 хил. кубика стара дървесина, останала от смерча през 2001 година, която няма стопанска и икономическа стойност, успокои Дамянов.

Специалистите изразиха и категоричното си мнение, че тази дървесина е трябвало да бъде разчистена, защото освен източник на корояди, е и потенциална опасност за пожари.

Възможността пожарът да е умишлен е около един процент, обясни инж. Николай Пиронков, началник на отдел "Опазване на горите". Огънят най-вероятно е възникнал от човешка дейност, но не е бил нарочно  запален.

В случай, че пожарът е умишлен, което е много малко вероятно, той е бил добре планиран, обясниха специалистите.

"Този пожар беше много тежък, включително и заради това преекспониране, което се получи", посочиха от Изпълнителната агенция по горите. Те го определиха още като уникален, "защото се е виждал от София и защото е бил изключително труден за гасене".

Според Дамян Дамянов взаимодействието между пожарната, военните и доброволците е било перфектно. Той благодари особено на гражданите, които на ръка са разкопавали и разчиствали просеките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
18
 
! Отговори
Цеко банката преди 11 години
The show must go on!Време е да строим, ДАЙ ВАР!
21
4
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
склонен съм да приема това,тъй като терена е найстина подбран да е най трудно проходим,а за ски писти е просто абсурдно да говорим
20
5
 
15
 
! Отговори
55 преди 11 години
Има една закономерност... като се издънят герберите и става винаги нещо ПО-ГРАНДИОЗНО, за да се отклони вниманието от нацапаните ***. То не гърмяха бомби, то не бяха показни растрели, язовири, СРС-та и какви ли още не золуми... и винаги медиите гледат в друга посока, която е УЛТРА МЕГА И т.н. по-важна. Например" - *** откри ново голф игрище!? Абе докога ще им вярвате...!?
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къв "пич" си? Гъзолизец.
18
1
 
3
 
! Отговори
мучачо преди 11 години
до Аловназдраве баце
17
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
подпалването е станало от няколко места едновременно,избрали са възможно най труднодостъпната местност,подпалвачите са т.н.еколози и тези които им дърпат конците от червената партия и лице с псевдоним тракторацелта е дестабилизация на държавата и е репетиция за това което готвят да правят
16
2
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до Пич 13Пич, това че някой обяснява нещо, съвсем не означава, че казва истината. Хората сами видяха как 3 поредни дни пожара се разрастваше, видяха и чуха как беше отказана помощ от чужбина, видяха как липсва елементарна организация, която граничи с умишлено бездействие. Така, че "обясненията", за които говориш за абсолютно излишни.
15
3
 
9
 
! Отговори
тончо преди 11 години
Айде стига сте писали, всички знаем, че е нарочно за да строят ски писта. Всичко приключи след годна , две ще ходите да си пързаляте ..................... с дупенки.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Вероятността да е бил умишлен е около процент" - около процент е мозъка в главите ви журналистчета ,не ви вярваме на лъжите и манипулациите
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E kak случайно сам се е запалил там където няма пукнат турист! ЕСТ 4е е случайно.... но вие не вярвайте хора... защото вярата .... знаете
12
11
 
3
 
! Отговори
polar bear преди 11 години
Някой от тези дето коментират, че е умишлен палеж ще ми обясни ли кой има полза. Щото пак тука едни олигарси и едни конспирации се спрягат пък на мен не ми е ясно на кого е нужно точно Бистришко бранище, дето и мечките по *** слизат там.
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В резервата са изгорели около 20 хил. кубика стара дървесина, останала от смерча през 2001 година, която няма стопанска и икономическа стойност, успокои Дамянов."ДОБРЕ Е ДА СЕ СПОМЕНЕ, ЧЕ В ЕДИН РЕЗЕРВАТ ИМА ДЪРВЕТА, НЯМА ДЪРВЕСИНА И РЕЗЕРВАТА НЯМА СТОПАНСКА И ИКОНОМИЧЕСКА СТОЙНОСТ КАКТО ОБЯСНЯВА ДАМЯНОВ, А ИМА ЕКОЛОГИЧНА СТОЙНОСТ.
10
0
 
16
 
! Отговори
.... преди 11 години
Само хранитеее еи, едно благодаря на хората където се бориха 5 дни не казахте!!! За всичко са виновни мърлявщините на глупавия български народ. Хвърлят *** на всякъде после държавата им била виновна! Засрамете се!
9
4
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
xei predateli za edna zaplata xodite da pi6ete tuk za gerberite,ne vi li e sram,tolkova xora sa bezrabotni ama ne sloguvat na nikogo,rano ili kasno te 6te vidqt smetkata na va6ite (gospodari)
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя сагата може и да е приключила,но виновни няма да има както винаги, нали??
7
19
 
13
 
! Отговори
мучачо преди 11 години
*** реват по плоштадите а мъжкарчетата се борят с огнената стихия и строят инфраструктура
6
14
 
22
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Уникален пожар , уникални *** , уникални премиер и кмет пожарникари , уникални коментари на уникално прости управленци !
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сагата с пожара успешно приключи, гората успешно изгоря.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА СЕ ГОТВЯТ ДЪРВАРИТЕ ВЕЧЕ ИМ НАПРАВИХА ПРОСЕКИ...
3
2
 
35
 
! Отговори
M преди 11 години
Май сте искали да кажете, че вероятността да НЕ е умишлен е процент. Така звучи вече достоверно.