Сагата с пожара приключи, успокоиха специалисти

Вероятността да е бил умишлен е около процент
5 юли 2012 16:37,
116
Сагата с пожара приключи, успокоиха специалисти
Вече няма пламъци. Снимка: БТА

“Спокойно можем да кажем, че отиваме към приключване на тази четиридневна сага с пожара в "Бистришко бранище“. Това заяви инж. Дамян Дамянов, заместник-директор на Югозападното държавно предприятие, обединяващо в себе си територията на 37 държавни горски стопанства.

Още по темата

По негови думи в момента се довършва последната от просеките, които имат за цел да отделят тлеещото огнище.

"Днес към обяд можем да кажем, че въобще не може да се открие пламък, димът, който се вижда, е от паднала дървесина", заключи специалистът.

Няма засегната жива гора, а само отделни млади дървета. В резервата са изгорели около 20 хил. кубика стара дървесина, останала от смерча през 2001 година, която няма стопанска и икономическа стойност, успокои Дамянов.

Специалистите изразиха и категоричното си мнение, че тази дървесина е трябвало да бъде разчистена, защото освен източник на корояди, е и потенциална опасност за пожари.

Възможността пожарът да е умишлен е около един процент, обясни инж. Николай Пиронков, началник на отдел "Опазване на горите". Огънят най-вероятно е възникнал от човешка дейност, но не е бил нарочно  запален.

В случай, че пожарът е умишлен, което е много малко вероятно, той е бил добре планиран, обясниха специалистите.

"Този пожар беше много тежък, включително и заради това преекспониране, което се получи", посочиха от Изпълнителната агенция по горите. Те го определиха още като уникален, "защото се е виждал от София и защото е бил изключително труден за гасене".

Според Дамян Дамянов взаимодействието между пожарната, военните и доброволците е било перфектно. Той благодари особено на гражданите, които на ръка са разкопавали и разчиствали просеките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
До 85 преди 11 години
Отивай в Банкя да лежиш пред къщата на вожда.
61
3
 
8
 
! Отговори
бляк преди 11 години
Интересно, срещу т.нар. "еколози", които повече от ясно е, че са обикновени млади граждани се появи контра движение на античовеците, HOMO ORIENTALIS изпълзяват от хоремага и се почват реплики "Що не гасиш на витоша", "Ходи засади една тревичка", "Що протестираш"...ХОРА излезте от пещерите, моля ви сееее
60
0
 
0
 
! Отговори
Polar bear преди 11 години
До 59 (polar bear). Моля , като сте решили да коментирате в този сайт , си измислете собствен никнейм. Това е крайно некоректно!
59
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протеста е против олигарсите и мутрите подпалвачи! 18.30 - Орлов мост!
58
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пожара приключи, но доброволците продължават да се тупат в гърдите за невероятния си героизъм.
57
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май не знаете защо ще блокирате орлов мост, жалки ***?
56
5
 
28
 
! Отговори
Информационна крива преди 11 години
"Пожарът се наблюдава" -> "Пожарът е под контрол" -> "Пожарът е локализиран" -> "Няма пламъци" -> "Пожарът е потушен" -> "Премиерът потуши пожара" -> "Пожар не е имало" -> "Който твърди, че пожар може да има, е на страната на мафията" -> "Костов е виновен" -> "Станишев е виновен".
55
4
 
14
 
! Отговори
Dido преди 11 години
От цялата врява за няколко декара горящи мъртви дървета стана ясно,че всички в България разбират от гасене на горски пожари,само пожарникарите не разбират.Също така стана ясно, че 20 хил. кубика горящи дървета във Витоша горят по-силно от 500 хил. кубика дървета където и да е другаде в България,просто защото от Витоша по-високо нема!Стана ясно,че един пожар е толкова голям и опасен колкото го покажат медиите и колкото го виждат софиянци и че като цяло първия горски пожар в нашата история е този
54
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този пожар е умишлен!Целта е била да се отклони вниманието на хората от 13% увеличение на тока , увеличението на водата , поръчковите убийства и т.н. Няма какво да се лъжем!Тези "похвати" са известни!Пожарът от недоволството на народа , който ще пламне в най скоро време , няма да се изгаси лесно!Той не се гаси с вода !Чакат ни тежки времена!Време е за ОСТАВКИ!
53
6
 
7
 
! Отговори
polar bear преди 11 години
до 64Айде без глупости! Къде в резервата има комплекс? Посочи ми един дето е в резерват. Или и там са запалили гората за си построят хотели. Говориш празни приказки за кухи глави дето ще ти хванат вяра веднага.
52
2
 
9
 
! Отговори
Борисов до 66 преди 11 години
Споко,днеска одих дотам с камиона и проверих сичко. К'вото ти обещах,вече е изгорело,а скоро ще приемем и закона,който ти трябва (ще го ползваме пожара за повод). Аз да не съм като Първанов,държа на думата си,щом съм ти обещал че ще има пожар значи ще има!
51
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
подпалването е станало от няколко места едновременно,избрали са възможно най труднодостъпната местност,подпалвачите са т.н.еколози и тези които им дърпат конците от червената партия и лице с псевдоним тракторацелта е дестабилизация на държавата и е репетиция за това което готвят да правят
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След България, герб запали и Витоша! Оставка мутри!
49
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я обяснете сега що ще блокирате орлов мост пак?
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пак впрегнаха платените драскулковци
47
1
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до Пич 52Не черпя информация от анонимни блогове, за разлика от теб, дори не си губя времето да ги чета. Гледам, че нещо агресивно и бойно го раздаваш, но трябва да успокоиш топката и да не се напъваш чак толкова в тая жега. Аз нямам за цел да те убеждавам в правотата си, а само изказвам мнение, също както и ти.
46
4
 
13
 
! Отговори
Цеко преди 11 години
Изгоря ли необходимото количество? Прочистена ли е вече нужната площ? Щото ако не е, мислете му, ей сега ще звънна на Борисов и ще ви накарат да палите пак!
45
9
 
5
 
! Отговори
Луд преди 11 години
Псевдо-нарко-еколозите да не спамят против управлението ми да хващат лопатите и да отделят 20 лв от парите за трева и да идат да засадят по нещо горе на Витоша !
44
0
 
1
 
! Отговори
До 53 преди 11 години
Благодарим ти за инфото, явно си вещ в пожарите.
43
7
 
4
 
! Отговори
Боб преди 11 години
Къде е този зеления дето мрънкаше вчера по Дарик радио че гасенето било много неадекватно? Да се скрия в миша дупка и да умре от зелено растройство.