Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

Земеделският министър прогнозира поскъпване само с няколко стотинки
Обновена: 31 юли 2012 10:14 | 31 юли 2012 10:14,
297
Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов
Хлябът щял да поскъпне с няколко стотинки. Снимка: архив, Булфото

Няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи, увери земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

Според него основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно заради голямата конкуренция и свития пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов.

Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

Още по темата
По думите на ресорния министър властите са изготвили анализ, който точно показва в проценти формирането на цената на хляба към момента. В него влизат различни компоненти, най-важните от които са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража.

„Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”, добави министърът.

Днес се събира на заседание Консултативният съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата.

„Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледът. Това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов, без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.

Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.

"Няма да има лавинообразен скок нито на хляба, нито на останалите хранителни продукти“, увери Найденов. 

„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
7
 
! Отговори
под 3 дкр земя преди 11 години
Юристи, народни представители и земеделски производители скочиха срещу изменението с мотива, че то е противоконституционно, тъй като ограничава собствеността върху земята.Те са убедени и, че текстът е лобистки, защото обслужва големите арендатори. Иначе декларирането на земята става в общинските служби по земеделие.
196
1
 
8
 
! Отговори
31.07.2012 преди 11 години
Допълнителни пречки създават и общинските служби по земеделие, които се чудят как да отблъснат деклараторите. Tе измислят потресаващи изисквания, за да може колкото се може по-малко стопани да подадат декларации и така да помогнат на големите арендатори да завземат земята на земеделците. Изискването за деклариране на ползване на земите беше въведено наскоро с промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
195
1
 
13
 
! Отговори
идиоти преди 11 години
той прогнозирал,ама ти Найденов докато прогнозираш,те вече тъпите производители вдигнаха цената още докато го изрече това за поскъпването ...***
194
0
 
16
 
! Отговори
мнение преди 11 години
Нямаше как и бензина да удари 3 лв, ама като гледам съвсем скоро и това ще стане.
193
1
 
8
 
! Отговори
Митов преди 11 години
Всъщност основният проблем не е толкова в цената , а в това че хората имат ниски доходи и не могат да отделят средства дори за жизненоважни стоки като хляб,например.Не забравяйте , че все пак сме свободна пазарна икономика и цените вече не се определят със заповед на министерския съвет.Естествено , че нито Борисов ,нито някой от министрите ще има тази смелост да признае ,че доходите са изключително ниски , защото това би означавало признание за провал...
192
0
 
8
 
! Отговори
ivanov преди 11 години
1.99
191
0
 
13
 
! Отговори
--- преди 11 години
не знам как още имат очи да излизат и да говорят пред нас
190
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Необходимо е избесването на един параламент и един Министерски съвет до крак и нещата ще се оправят. Зима иде !
189
2
 
8
 
! Отговори
ined преди 11 години
Като стане хляба по 2 лева, ще ядем пасти по един лев.
188
0
 
17
 
! Отговори
МАХНЕТЕ ПОСРЕДНИЦИТЕ преди 11 години
Това увеличение не е заради някаква криза или лоша реколта, а поради алчността на всички по веригата! Защо не се премахнат разни посредници и прекупвачи? /квлючително и тези топлинни счетоводство в Топлофикация/ Защо трябва милиони търтеи да взимат пари от препродаване, без да работят а само с посредничество и в крайна сметка чената при купувача да е пъти по-висока?! МАХНЕТЕ ПОСРЕДНИЦИ И ПРЕКУПВАЧИ- НАПРАВЕТЕ ТЪРЖИЩА!
187
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Найденов просто е искал да каже че няма как хляба да поскъпне само до 2 лева и да спре, а ще върви нагоре към 3 , 4 ,5 ...!
186
0
 
18
 
! Отговори
Политически хлебарки преди 11 години
Пенсионер с 250 лв пенсия.Безработен с 0 лв доходи.Хляб по 1,99 лв. за 700 гр.30 дни по 1,99 = 59 лв. само за хляб.
185
0
 
14
 
! Отговори
но не съм! преди 11 години
Не ви е неудобно г-да управляващи? Малко срам пред възрастните хора нямате ли? Пред интелигентните? Пред децата? Мисля си, че ако аз бях на вашето място нямаше да мога да спя като знам как мизерно живеят голяма част от хората, които зависят от мен...Мисля си, че първото нещо, което бих направила ако имам вашата власт щеше да е да помисля за хората, за масата, за "метариала" и да направя всичко възможно тези хора да живеят човешки
184
5
 
5
 
! Отговори
Хлебарят преди 11 години
Аре на бас, Найденов, да видиш че ще го направиме 2ле че и отгоре... :) Защото трябва хората да се недоволни от ващо управление, за да ви обвиняват вас и другата година да гласуват за наще другари при които не вдигаме цената за да не им уронваме престижа.Те ни се отблагодаряват като си затварат очите и ние слагаме в хляба каквито химии се сетиме...Разбираш ли, Найденов?
183
0
 
9
 
! Отговори
Гербероландия преди 11 години
А аз си купих селска печка на дърва за 200 лв. Фурни. Котлони. Украинско производство. Супер дизайн. Качествена. И 100 кг. брашно.Тип 500.
182
0
 
10
 
! Отговори
а 3 кога ще стане? преди 11 години
За да си още по-грижовен и добричък да беше казал "Хляба няма да стане три лева" Да бъде радостта ни по-голяма!
181
0
 
3
 
! Отговори
до 219 преди 11 години
***. Не знае друго освен мотика
180
2
 
2
 
! Отговори
До Бащицата преди 11 години
На теб а*ален дискомфорт ще ти е малко!!!
179
1
 
5
 
! Отговори
ОТ 222 преди 11 години
НЕ ТРИ :) А ЧЕТИРИЦИФРЕНИ ИСКАХ ДА КАЖА!
178
2
 
9
 
! Отговори
гласоподавателка преди 11 години
Борисов, увеличи заплатите ни да станат трицифрени! Стига с това стягане на колана! Цял свят ни се смее! Накарай Дянков да стегне собствения си колан, коланите на дупутатите също да се постегнат /сложи ги на диета!/ Намери отнякъде пари и направи така, че да живеем като хора с достойнство! "Българин" трябва да звучи гордо! Или?!