Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

Земеделският министър прогнозира поскъпване само с няколко стотинки
Обновена: 31 юли 2012 10:14 | 31 юли 2012 10:14,
297
Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов
Хлябът щял да поскъпне с няколко стотинки. Снимка: архив, Булфото

Няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи, увери земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

Според него основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно заради голямата конкуренция и свития пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов.

Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

Още по темата
По думите на ресорния министър властите са изготвили анализ, който точно показва в проценти формирането на цената на хляба към момента. В него влизат различни компоненти, най-важните от които са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража.

„Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”, добави министърът.

Днес се събира на заседание Консултативният съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата.

„Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледът. Това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов, без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.

Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.

"Няма да има лавинообразен скок нито на хляба, нито на останалите хранителни продукти“, увери Найденов. 

„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
15
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 11 години
,,КОГАТО СЕ НАМЕСИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ВИДЕТЕ ЗОРА НА БЪРЗО ЩЕ СТАБИЛИЗИРАТЕ ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
156
0
 
12
 
! Отговори
ооо преди 11 години
тоя *** и лъжец НАЙДЕНОВ МИРОСЛАВ щом каже така се гответе за обратното -не случайно беше в ДПС ....комунист до мозъка на костите си изпечен ЛЪЖЕЦ!!значи хляба ще мине два лева ,че и повече
155
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберите *** ако не бяха пипали нищо, което остана от станишевци-щяха да имат много по-голям рейтинг. Сега разсипаха всички области и сами не знаят как да оправят тоя хаос навсякъде. Наистина много по-зле се оказаха от тройната ламя.
154
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
181 Бугарина не са 20-те % с колите в София!Останалите сме бедни работещи, мизерници пенсионери и безработни.
153
9
 
4
 
! Отговори
Niko преди 11 години
И 5 лв да стане, дреме ми фара. На село баничка, луканчица, винце, ракийка с домашни доматки, няма и да го усетя.
152
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Точно Найденов преди месец каза ..на въпрос че цената на тока ще вдигне цената на хляба --Това са спекулации цената на хляба няма никакво основание за вдигане ,,,сега пак ни лъжат най гаднио и арогантно ---българина е гладен като улично псе!!!!
151
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради високите цени - 30% срив при дизелаС 30% за месец /юни спрямо май/ са намалели доставките на дизелово гориво за бензиностанциите в страната, показват данните на Националния статистически институт. За същия период пада и консумацията на бензин, но само с 6.1%. Причината е в рекордно високите цени, смятат експерти, предаде БЛИЦ....
150
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб с каквото са се захванали, все са се о****. По-добре да не пипат нищо, явно без тях всичко върви по-добре. Най-добре да се ометат, веднъж завинаги!
149
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помните ли какво стана с яицата ? Гониха 50 стотинки ,народа обяви боикот...яицата им се развалиха по складовете ...а имаха мноооогоо защото се бяха подготвили за Велик ден Сега яицата са си на старите цени и всички знаят че ако пак се опитат , ще стане същото .Преди време вдигаха и олиото и хората минаха на зехтин , сега гледам доста промоции на олио , но си стоя на зехтин....Спираите да купувате хляб или купуваите ръчен от малки фурнички .....и пак ще си говорим след месец
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
23 години мисля че и стигат време е за промяна
147
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бугарина само реве, че бил беден и че животът му е скъп. Глупости пълни. Не слизат от колите и не може да се разминеш по пътищата и по улиците, ама бедни били. Над милион са регистрираните само в Сф автомобили.
146
1
 
15
 
! Отговори
ОТ СЕВЕР преди 11 години
Найденов ,да си хване *** у ръка и да обиколи Добруджа и северна Б-я да види колко арендатори има ,да проверят наистина ли толкова жито са изкарали,аз съм сигурен ,че точно тези производители си напълниха гушата.Депутата от ГЕРБ не случайно се е хванал с този бизнес,ами арендатора с 50хиляди ,това не му е за първи път всичко в този бизнес е като разграден двор,крадат ни земята плащаме им двойно хляба пък на есен ще чуете и за фуражните култури ....тогава и пържоли няма да има .
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а като хляба е европейки що сте сложили снимка от онова време само при бай тошо имаше такъв хубав хляб
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
hlqba sled nqkolko godinki nqma da stigne 2lv toi pravilno kazva a shte stane okolko 2.50 dasme to4ni poneje naidenov nemoi da kaja na 4astnika nakade damu gleda kitkata ko iskash i 5lv she go naprai boli huq za debeliq oligarx i monopolist ti imash li pari za hlqb kakto i gi boli energonositelite dali imash pari dasi platish toka gluposti na tarkaleta prax v o4ite na naroda gledaite sled okolko 5 godiniki kaf glad sha ni goni bog dani pazi
143
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
министър Найденов каним ви в нашто село да видите как добре живеем
142
5
 
5
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Едно е ясно - БСП и компания, чрез възловите си монополи и олигарси ни готвят Виденова зима.Бойко и неговите министри или не схващат какво става, или и те са в играта.
141
1
 
4
 
! Отговори
men преди 11 години
организирате се на групички от по десетина семейства. купувате зърно директно от малките производители. мелите го. един кубик дърва в дървена пещ и си правите за две седмици всичкия хляб. освен това белият хляб води до диабет от който има епидемия в българия в момента на която герпесите не обръщат внимание.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами това ще е дереджето, като в БГ станаха градове държави и никой не му се работи на село. Няма откъде да дойде, който и да управлява. Като започнат да се връщат по селата и да работят, нещата сами ще си дойдат на мястото. Няма балъци вече, едни да се излежават в панелките -други да им работят и да продават на ниски цени хляба и млякото.
139
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а със заплатите как сте
138
0
 
6
 
! Отговори
as преди 11 години
to i bat Boiko kazvashe che niama kak toka da poskupne, ama uvi