Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

Земеделският министър прогнозира поскъпване само с няколко стотинки
Обновена: 31 юли 2012 10:14 | 31 юли 2012 10:14,
297
Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов
Хлябът щял да поскъпне с няколко стотинки. Снимка: архив, Булфото

Няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи, увери земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

Според него основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно заради голямата конкуренция и свития пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов.

Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

Още по темата
По думите на ресорния министър властите са изготвили анализ, който точно показва в проценти формирането на цената на хляба към момента. В него влизат различни компоненти, най-важните от които са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража.

„Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”, добави министърът.

Днес се събира на заседание Консултативният съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата.

„Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледът. Това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов, без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.

Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.

"Няма да има лавинообразен скок нито на хляба, нито на останалите хранителни продукти“, увери Найденов. 

„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Найдене, не щем уверения, а действия.Айде още малко и ще си ходите. И никога повече!
176
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като искате евтин хлеб-отидете и на село работете, не само да висите на компа по цял ден и да чакате да ви го продадат евтино. Свърши се тая вече-балъците ги няма
175
1
 
17
 
! Отговори
men преди 11 години
"Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС." за сравнение минималните работни заплати в някои от странитеАвстрия - 1000 евроГерманиа - 1277 евроИрландия- 1326 евроИталия - 866 евроИспания - 641.50евроБългария - 122.71 Евро - за какво говорим сами преценете и на какъв геноцид сме подложени защото предходното увеличение стана за една седмица от 60 ст на 1.10 лева което е около 100%
174
4
 
7
 
! Отговори
Rado преди 11 години
С две ръце за Доган, но никога повече комунисти и ченгета и тая мизерия
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз имам хлебопекарна. Имам и брашно. Минавам на домашен. Поне знам какво има вътре. Че с тази измислица с опакования хляб...
172
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберче, миличко, ти кога успя да се надрусаш?Да не би вече да не сте на пържоли а на яки наркотици или амфитамини, които са ваш приоритет?
171
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като ви е скъп хляба - яжте пасти
170
1
 
16
 
! Отговори
смешни сте!Обидно е! преди 11 години
А има ли как хлябът да стане 2 лева, а минималната заплата 2000 лева, пенсия- 1000 лева? В изпадащата Гърция стачкуват при пенсия 1000 евро. А хляба там колко е?! Нека хляба е 2 лева, а заплатата 2000 ОК г-н Найденов?
169
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП е единствената алтернатива и сила, която може да омете тия комунисти и да ги прати на бунището на историята завинаги. Има все пак постоянен електорат, което не е малко. Това че ще спечели друга партия освен тях-са кьорфишеци и слаба аритметика. БСП е единствената социална партия, която поне мисли за обикновения човек.
168
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко, с което Mиро се захване, увеличава цената си
167
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като Миро мършата казва, че няма начин, гответе се цена 2 лева за хляб.
166
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другаде вдигат стандарта на живот а у нас ГЕРБ вдига цените!Плебеи, гласувайте за ГЕРБ.
165
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проектът "Ран-Ът" се изпълнява от Бойко и неговите пионки.
164
1
 
10
 
! Отговори
!!! преди 11 години
ПАЗАРА ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ. НЕКА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ТОВА.ЖИТО МОЖЕ ДА ИЗНАСЯТ, НО ХЛЯБА НЕ МОГАТ.ЛЯТО Е, ИМА КАКВО ДА ЯДЕМ.ДА СПРЕМ ДА КУПУВАМЕ ХЛЯБ!!!
163
0
 
8
 
! Отговори
..... преди 11 години
"Щял да поскъпне с няколко стотинки"-то и тока го вдигат периодично със стотинки,но във времето е доста осезаема промяната-последните години от сметки 90 лв. преминаваме на 350 лв.И докога такива сравнения с ЕС не мога да разбера бе,г-да министри?!Най-ниски ни били цените на хляба в Европа?! Там е 1 единица и 10,тук е 1 единица валута.Бензинът им е 1 единица и 60-70-80,тук е 2 единици и 60....Не обръщайте еврото в лева,не е правилно!За доходите им да не приказваме....
162
0
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
ГЕРБ абдикира от задълженията си на управляващи: "Нова парламентарна комисия ще надзирава скока на цените на тока, парното и газа.Комисията ще бъде съставена на паритетен принцип, т. е. опозицията ще има повече представители, "за да поемат и те своята отговорност, когато цените скачат, а не само да го обръщат в див популизъм от трибуната на парламента", коментира избраник от управляващата партия. "Колко удобно - абе тези управляващи наред ли са? Като не можете да носите отговорност и да се справяте със задълженията си, хвърляйте оставките! Откъде накъде опозицията ще ви решава проблемите по време на вашето управление? Абе вие от ГЕРБ съвсем се скапахте бе!
161
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
зимата май ще е супер тая година
160
2
 
11
 
! Отговори
комунист преди 11 години
Не искахте Тошо-било ви лошо, а сега не искате и да плащате и ревете, няма угодия май. Това е капитализма-и мама на тато без пари баница не прави.
159
1
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
КАКВА Е ТАЗИ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА--НАД 3 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАДУВАТ,, А НАД 5 МИЛИОНА ХОДЯТ С ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА --ТУРИСТИТЕ СИ ВИЖДАТ СТАРИТЕ ДРЕХИ ПО УЛИЦИТЕ --КАКЪВ ЦИНИЗЪМ И ПАРОДИЯ
158
0
 
10
 
! Отговори
sss преди 11 години
Ами тогава си спри тока, не карай колата, а не ходи и на работа /полза от теб едва ли има/ и пак си гласувай за ГЕРБ!