Цените не трябва да слушат министъра, обясни Найденов

Замразяването на цените в три вериги всъщност било промоция
Обновена: 14 авг 2012 11:37 | 14 авг 2012 11:37,
200
Цените не трябва да слушат министъра, обясни Найденов
Снимка: архив, Булфото

Цените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено пазара. Това е факт и никой не го оспорва.

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред Нова телевизия по повод критиките към правителството заради замразяването на цените на 10 основни хранителни продукти в три големи търговски вериги.

Министърът беше категоричен, че кабинетът никога не е имал амбицията да влияе на цените. Основната цел била да се даде сигурност на най-бедните, защото през „последните дни цените „полудяха”, и то в световен мащаб на основните суровини“, обясни Найденов.

Той уточни обаче, че не става въпрос за замразяване на цените, а за промоции на търговските вериги.

Още по темата
„Те казаха: „Ние можем да си позволим една по-дълга промоция на тези 10 продукта”, които - повтарям, са различни в тези три големи търговски вериги и са на различни цени. Нещо повече – те не замръзват. Те самите казаха: „При тази конкуренция помежду ни възможно е някои от тях да поевтинеят”.

Найденов отхвърли обвиненията, че споразумението с търговските вериги било като официален картел.

„Първо, няма споразумение. Второ, ние не сме коментирали конкретни цени. Ние водихме откровен разговор с тях, защото те също разчитат по някакъв начин на увеличаването на потреблението. Най-големият бич и за веригите, и за преработвателите, и за производителите в момента е свитото до минимум потребление.

Целта на промоциите е да стимулират определен вид потребление, разясни министърът.  "Те казаха: „Ще направим промоция за три месеца само за български продукти, които се произвеждат в България”. Дано това, гарантирайки на социално слабите сигурност, ги успокои и те наистина отидат и започнат да пазаруват“, заключи Найденов.

Той беше категоричен, че точно тези продукти няма как да поскъпнат след изтичането на тримесечната промоция.

„Те са от ниския ценови клас. Това са им техните маркетингови продукти. На някои вериги даже те носят наименованието, самите продукти са с марката на съответната търговска верига. Те няма да се повишат. Останалите цени следват логиката на пазара“, завърши Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На следващите избори за Доган с две ръце, но никога повече за комунисти и ченгета.
131
1
 
18
 
! Отговори
Ben преди 11 години
За разлика от станишевци, които през мандата си 4 пъти индексираха заплати и пенсии, въпреки че също имаше увеличение на цените/500-700 лв таван-факт/ тия гербави *** не само че и стотинка не дадоха, но съсипаха и това, което остана от тях. Само с измислени милиционерски сводки и плюене по предишните за оправдание на некадърното си управление-хазна не се пълни.
130
0
 
6
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Състоянието до което ни докараха родните ни управници, било то поради безхаберие или алчност, е необратимо!
129
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само с буклуци е пълно в това правителство!
128
0
 
5
 
! Отговори
ДА ДЕ...? преди 11 години
Веригите ,..по веригата ,...та в политич. централа ,...на масата!
127
11
 
2
 
! Отговори
Бат Побойко преди 11 години
Ко ръмжите бре червенуги?!?!?! Хем не работите па пари искате! Ето аз съм работил здраво 3 години, изкарал съм си кинти и увеличението на цените не ме бърка. Оплаквайте се на СерГЕЙ, той да ви дава от неговите пари дето открадна преди мене. Т'ва е, който не работи не трябва да яде
126
8
 
0
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
159, Пий си хапчетата. Жах Виденов е най-некадърният честен ***.
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мутри, мутри мутри- немити, мръсни нагли мутри- съсипахте България!
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИДВА МИ ДА СИ ВЗЕМА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО И ДА ИЗБЯГАМ И ВСИЧКИ ДА ИЗБЯГАМЕ , ДА ГИ ОСТАВИМ МУТРИТЕ ТУК ДА СЕ САМОИЗЯДАТ И КАТО СВЪРШАТ- ТОГАВА ДА СЕ ВЪРНЕМ И ЗАПОЧНЕМ НА ЧИСТО
123
0
 
7
 
! Отговори
апем си г..зъ преди 11 години
как можахме...
122
2
 
19
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Чудя се как 23 години вече едни не дойдоха дето да милеят за Майка България и народа български, просто главата ми не го побира какви бяха/са тия еничари и българоубийци дето се пръкнаха - няма оправия или има но е малко насилствен, всички на стадина и по един свинец:И в това царство кърваво, грешно, царство на подлост, разврат и сълзи, царство на скърби - зло безконечно! кипи борбата и с стъпки бързи върви към своят свещени конец... Ще викнем ние: "ХЛЯБ ИЛИ СВИНЕЦ! Борба, Хр. Ботев
121
5
 
32
 
! Отговори
до 122 преди 11 години
Чети малко по вече.Жан Виденов се оказа единственият български премиер от 1990 год.насам,който има смелостта да откаже да изпълнява Плана Ран-ЪТ.Той е честен човек.Организираха му инфлацията.Трагедията се състои в това ,че българите не познаха в лицето му един честен човек.Беше изоставен от алчната номенклатура и народа.Хайтов също е писал за него.Виденов е отказал ,държавата да плати 75 милиона на отвореното общество на Сорос.Истината не може да се скрие.Един ден тя ще изплува.
120
1
 
21
 
! Отговори
обречени на гърч преди 11 години
и последният гербераст трябва вече да е разбрал какво е сътворил с гласуването си.
119
0
 
6
 
! Отговори
соросчо преди 11 години
остава само да продадат и малкото останала непродадена земя на нас , българина сам ще си сложи въжето.Той е послушен и изпълнява добре
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми много е прав :не цените трябва да слушат министъра,а той трябва да слуша цените.и не само той ги слуша ,ами и целия народ ги слуша....млъкни малко бе!не можах да чуя последните цени.
117
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ 10 АРТИКУЛА ПО КАЧЕСТВО НЕ СТАВАТ И ЗА ЖИВОТНИ!!!!!!!!!!!!!!!
116
3
 
29
 
! Отговори
демократ преди 11 години
Никой изобщо не трябва да слуша това крадливо депесарско *** Миро Мършата! Дори ДПС /най-корупционната партия/ го изхвърли заради корумпираност, след което ГЕРБ го прибра, поради навика им да събират всякакви ***.
115
0
 
7
 
! Отговори
ядосан преди 11 години
защо не ми публикувахте коментара бе мършляци
114
0
 
23
 
! Отговори
...? преди 11 години
Найденов е вече --пациент с диагноза !?
113
2
 
3
 
! Отговори
ДРУГАР преди 11 години
Другарите СМЕ си добре отново ,..нали искахте --ДЕМОКРАЦИЯ и КАПИТАЛИЗЪМ ?Капиталистите по целият свят са ---комунисти ,на кого бихте се оплакали"