Цените не трябва да слушат министъра, обясни Найденов

Замразяването на цените в три вериги всъщност било промоция
Обновена: 14 авг 2012 11:37 | 14 авг 2012 11:37,
200
Цените не трябва да слушат министъра, обясни Найденов
Снимка: архив, Булфото

Цените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено пазара. Това е факт и никой не го оспорва.

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред Нова телевизия по повод критиките към правителството заради замразяването на цените на 10 основни хранителни продукти в три големи търговски вериги.

Министърът беше категоричен, че кабинетът никога не е имал амбицията да влияе на цените. Основната цел била да се даде сигурност на най-бедните, защото през „последните дни цените „полудяха”, и то в световен мащаб на основните суровини“, обясни Найденов.

Той уточни обаче, че не става въпрос за замразяване на цените, а за промоции на търговските вериги.

Още по темата
„Те казаха: „Ние можем да си позволим една по-дълга промоция на тези 10 продукта”, които - повтарям, са различни в тези три големи търговски вериги и са на различни цени. Нещо повече – те не замръзват. Те самите казаха: „При тази конкуренция помежду ни възможно е някои от тях да поевтинеят”.

Найденов отхвърли обвиненията, че споразумението с търговските вериги било като официален картел.

„Първо, няма споразумение. Второ, ние не сме коментирали конкретни цени. Ние водихме откровен разговор с тях, защото те също разчитат по някакъв начин на увеличаването на потреблението. Най-големият бич и за веригите, и за преработвателите, и за производителите в момента е свитото до минимум потребление.

Целта на промоциите е да стимулират определен вид потребление, разясни министърът.  "Те казаха: „Ще направим промоция за три месеца само за български продукти, които се произвеждат в България”. Дано това, гарантирайки на социално слабите сигурност, ги успокои и те наистина отидат и започнат да пазаруват“, заключи Найденов.

Той беше категоричен, че точно тези продукти няма как да поскъпнат след изтичането на тримесечната промоция.

„Те са от ниския ценови клас. Това са им техните маркетингови продукти. На някои вериги даже те носят наименованието, самите продукти са с марката на съответната търговска верига. Те няма да се повишат. Останалите цени следват логиката на пазара“, завърши Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
6
 
! Отговори
Свинчо Прасчов преди 11 години
Ни мъ слушайти кво гуворя...
111
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Информация за пролетариата - учители, лекари, пол. и воен. служители. За колко год. бихте събрали тези пари с не по-малкото си труд?Премиите на спортистите ни в Лондон:Национален отбор по волейбол 750 хил. леваСтанка Златева 140 хил. леваТервел Пулев 120 хил. леваДетелин Далаклиев 50 хиляди леваАлександър Александров 50 хиляди леваРадослав Великов 50 хил. леваИван Марков 50 хил. леваМилка Манева 50 хил. леваЙордан Йовчев 30 хил.леваСилвия Митева 20 хил.левОбщо: 1 310 000
110
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече нищо не разбирам какво става сутрин едно вечер друго,а този министър е като пиле в кълчища.ни назад ни напред.
109
0
 
4
 
! Отговори
истината преди 11 години
В политиката ---МОРАЛ И ПРАВИЛА ---НЯМА,...какво да обсъждаме тогава ,всичко е ---ДАЛАВЕРА!
108
11
 
2
 
! Отговори
до 137 преди 11 години
Другарю, ама виж сега. Тези дето харесваме ГЕРБ, не квичим като бити ***, че хладилниците ни са празни и няма какво да ядем :) Напротив, точно вие, другарите от БСП огладняхте и гледам, че Бойко наистина ще ви затрие, което е добре. Ето затова пак за него ще гласувам - всеки умрял от глад комунист, един глас повече за ГЕРБ :)))
107
2
 
6
 
! Отговори
така е! преди 11 години
цените да не слушат --министЕра ,а народа да не слуша---М.НайденоФ,..има логика!
106
2
 
4
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
Естествено, че може да не изберете никого. Също така, можете да изградите пряка демокрация и самите вие да управлявате заедно - като назначите безпартийни, безвластни делегати от всеки избирателен район, чиято единствена функция е да гласуват в парламента, съгласно вашите местни демократични решения относно даден политически въпрос. Също така, можете да забраните всички партии и да разстреляте досегашните политици. Всичко можете, стига да знаете как да не бъдете загубен робски народ!
105
0
 
2
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
все повече демонстрираш ислямската си същност;))и че това, което лансирате е ислямска глупост, разбираше лишена от слабоумната философия на ***
104
1
 
2
 
! Отговори
до 135 преди 11 години
Ти, другарю се притесни, че някой ще те накара да работиш ли?
103
1
 
2
 
! Отговори
не ме познаваш! преди 11 години
youtube/watch?v=kbj3AYzHUH4
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще ти кажа как ще помогнат на най-бедните - по комунистически метод(хахаха, свръцна ли ти се ла*ното двайсет санта назаде?!?).Прави се трудово лагерче. Който отиде да работи цял ден - дават му обед и вечеря. Вечерта му връчват още 5 лева и по живо по здраво. Така няма да има гладни, няма да има безработни. По цял ден ще коапт картофи, домати, ще пасат овце и козе. С две думи - сами ще си произвеждат храната, а от произведеният излишък ще си генерират по 5 лева на ден.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не сте гледали филма на въргала-Шменти капели ви го препоръчвам там в началото има сцена в която се обяснява всичко за прехода!
100
2
 
5
 
! Отговори
размисли и страсти преди 11 години
Докато бг беше в СИВ приличаше на училище за бавно развиващи се,а сега в ЕС е като училище за бързо изоставащи
99
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
VDIGAITE GI ,,,,,,NEMA KOI DA KOPYVA I 6TE FALIRATE RANO ILI KASNO XA XA XA
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросното споразумение си е чист картел и за подобно нещо във всяка демократична държава тоя *** щеше да бъде разследван до 9-то колено
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво се хапете за "социализъм" и "капитализъм"?!? Истината е в правилният баланс между двете. Социализъм - грижа за хората, капитализъм - грижа за икономическото развитие. В момента силно сме залитнали по капитализма - предполагам не ви харесва. Да залитнем силно и по социализма пак не е добра идея.Ама да седите и да се джафкате - още по-зле.
96
1
 
2
 
! Отговори
до 120 преди 11 години
При вашето "чудо" Жанчо заплатата ми беше 7$. Като ми стане сега 7$ пак заплатата, ще повярвам на всяка дума която си написал...Но не по-рано.
95
4
 
9
 
! Отговори
До 104 преди 11 години
Какво значи финансова стабилност? Костов оставя след себе си 1,5 милиарда държавен резерв и намаля външния дълг, НДСВ оставя 3,5 милиарда резерв и също намаля още дълга, Тройната коалиция оставя 8,5 милиарда резерв и още намаля дълга. ГЕРБ държавния резерв е изхарчен до 0, искат да изхарчат и пенсионния фонд, външния дълг не е намален а е теглен нов заем 2 милиарда. Ако това е финасова стабилност то предните трябва да са били финансов БЕТОН. Толкова зле като сега не сме били от Виденово време.
94
4
 
2
 
! Отговори
до 113 преди 11 години
Давай, не губи време! Какво чакаш още! Или не, изчакай доганя и сергея да дойдат на власт - тогава вече няма да има нужда да емигрираш, защото мед и масло ще текне от чешмите. Заплатите по 5000 евро ще станат, няма даже да се налага да се бачка за тях, всичко ще е плод на добра социална политика. Храните в магазина наполовина ще паднат, бензина левче ще стане. Затова не бързай толкова, добри времена идат - социалистически!
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Василев ти скачаш като *** по всички теми бе много си компетентен!