Цените не трябва да слушат министъра, обясни Найденов

Замразяването на цените в три вериги всъщност било промоция
Обновена: 14 авг 2012 11:37 | 14 авг 2012 11:37,
200
Цените не трябва да слушат министъра, обясни Найденов
Снимка: архив, Булфото

Цените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено пазара. Това е факт и никой не го оспорва.

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред Нова телевизия по повод критиките към правителството заради замразяването на цените на 10 основни хранителни продукти в три големи търговски вериги.

Министърът беше категоричен, че кабинетът никога не е имал амбицията да влияе на цените. Основната цел била да се даде сигурност на най-бедните, защото през „последните дни цените „полудяха”, и то в световен мащаб на основните суровини“, обясни Найденов.

Той уточни обаче, че не става въпрос за замразяване на цените, а за промоции на търговските вериги.

Още по темата
„Те казаха: „Ние можем да си позволим една по-дълга промоция на тези 10 продукта”, които - повтарям, са различни в тези три големи търговски вериги и са на различни цени. Нещо повече – те не замръзват. Те самите казаха: „При тази конкуренция помежду ни възможно е някои от тях да поевтинеят”.

Найденов отхвърли обвиненията, че споразумението с търговските вериги било като официален картел.

„Първо, няма споразумение. Второ, ние не сме коментирали конкретни цени. Ние водихме откровен разговор с тях, защото те също разчитат по някакъв начин на увеличаването на потреблението. Най-големият бич и за веригите, и за преработвателите, и за производителите в момента е свитото до минимум потребление.

Целта на промоциите е да стимулират определен вид потребление, разясни министърът.  "Те казаха: „Ще направим промоция за три месеца само за български продукти, които се произвеждат в България”. Дано това, гарантирайки на социално слабите сигурност, ги успокои и те наистина отидат и започнат да пазаруват“, заключи Найденов.

Той беше категоричен, че точно тези продукти няма как да поскъпнат след изтичането на тримесечната промоция.

„Те са от ниския ценови клас. Това са им техните маркетингови продукти. На някои вериги даже те носят наименованието, самите продукти са с марката на съответната търговска верига. Те няма да се повишат. Останалите цени следват логиката на пазара“, завърши Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
5
 
! Отговори
1234567890 преди 11 години
Че те цените в България до една година ще са задминали западните и тези в САЩ, аз по добре да си пускам документи за зелена карта...
91
1
 
10
 
! Отговори
автотенекеджия преди 11 години
Г-н Бойко аз като ваш сънародник съм загрижен за бъдещето на ГЕРБ.Всички знаем че допускате грешки и това е нормално,но тези грешки трябва да се поправят.Ето защо Ви предлагам пълно и безплатно изчукване не само на правителството а на всичките ви привърженици.Само кажете от кого да започна.Приемете го като промоция.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е виновен като все изкача нещо от предното правителство на тях пък царя на царя тях манджа с грозде-промоция!
89
4
 
7
 
! Отговори
Антон Кутев преди 11 години
Другари, айде бе!
88
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Тоя все едно лъже малки деца,майтапа е че гербавите матряли на всичко вярват
87
3
 
7
 
! Отговори
Трифонов преди 11 години
Демокрацията затуй е хубаво нещо. Има избори, на които Народът, а не пъпчиви форумни неудачници решава кой да го води
86
17
 
5
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 95 - Не, всъщност гарантирано от ГЕРБ е следното:- Финансова стабилност, оценена от ЕС, САЩ и останалите ни партньори- Ударно строителство, което в един момент ще ни дръпне рязко напред- Заключени червени мафиоти, спрени кранчета, секнати далавери, разбити групировки- Навлизане на нови инвеститори на пазара, създаване на заетост и конкуренция- И най-важното: БСП в предсмъртна агония!
85
12
 
3
 
! Отговори
ЕТ преди 11 години
Здравейте, има малък бизнес, който ми носи добри доходи. Казвам го, защото искам да подчертая, че мен кое правителство е на власт не ме касае. Горе-долу печалбата ми е константна от времето на Иван Костов досега. Та в този ред на мисли, като чета коментарите и ме напушва смях :) и с нетърпение чакам ГЕРБ да паднат на следващите избори и да дойдат доганя със сергея, че да се спукам от смях :) Е тогава вече съм сигурен, че голямо шоу ще става, повярвайте ми :))) Мога дори да заложа някой лев, че ще позная предварително какво ще стане с всички, дето сега са недоволни от ГЕРБ и чакат някое правителство да ги "оправи". Тези дето сега викат, че ГЕРБ са виновни, пак ще викат, че ГЕРБ са виновни, дори когато вече не управляват и пак тях ще винят за мизерията си, като и през ум няма да им мине, че БСП може да имат пръст в тая работа :) Не вярвате ли? Просто ми запомнете думите и четете след две години какво ще пишат същите тези коментатори :)))
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този каквото е барнал, все го е съсипал. Какви ли не простотии измислиха. Дори ни уверяват, как цените на храните не били мърдали последните години. Не са мърдали в магазините от които им доставят храните. Ама аз виждам как за последната година всичко скочи двойно , та и повече.Тези сами няма да си идат. С камъни трябва да ги принудим.
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както каза Василев "България се управлява мъдро и в интерес на гражданите !!!Гарантирано от ГЕРБ!!! "Благодарение на мъдростта на Герб на следващата олимпиада в Рио де Женейро май ще имаме един олимпиец, общинският съветник от Герб Гълъбин Боевски.
82
0
 
13
 
! Отговори
до Найденов преди 11 години
Г-н министЕр ,до кога ще ---ЗАТЪПЯВАТЕ?
81
8
 
6
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Очаква се две световноизвестни фирми да отворят офиси в България, да налеят пари и да създадат заетост до края на годината! Гарантирано от ГЕРБ!
80
0
 
8
 
! Отговори
А преди 11 години
Е знам че ще ревнете че се пристрастява човек към дрогата,затова е забранена,но по тази логика да се забранят и парите.Пристрастяването към тях е масово,а липсата им превръща човека в животно.
79
1
 
7
 
! Отговори
...? преди 11 години
мИНИСТЪР НАЙДЕНОВ----ЕВРОПЕЕЦ В ---ПОТУРИ!
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А, то не било замразяване на цените, а прИмоция! То не било компютри, а кАмпоти. Миро нереза е също толкова *** и неук колкото господаря си. 91, гарнтирано от Гейрб е само масовото обедняване на хората и замразяването на доходите.
77
0
 
19
 
! Отговори
ПОРЕДНИЯТ преди 11 години
На такъв министър му казват :"Пу.ьо МАРИНКИН".!
76
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно прав е министър Найденов! Не били компютри, а били компоти!!! Смех гоуем!!!
75
0
 
16
 
! Отговори
ЖЕНА преди 11 години
Този селски Андрешко и на снимка да го видя ми се приисква да го сритам там където най боли...
74
1
 
17
 
! Отговори
Насо преди 11 години
Отново глупост и е крайно време ПР агенциите, които го съветват, да се вземат в ръце.Как проблема му били наи-бедните, след като въпросните вериги липсват в малките населени места, където хората са най-бедни???2 седмици го мислиха и пак не го домислиха. Е*ати липсата на елементарен интелект!!! Тоя говори само социалистически бълвочи, но това е слушал в къщи докато се е формирал като характер, какво да го правим.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Т.нар. демокрация и пазарна икономика е лицемерна и двулична.Нарушават се основни правила.Ето 1 от тях.Търсенето определя предлагането....та питам...защо при положение че има търсене на канабис,хероин,кокаин, и др.видове дрога производителите се преследват от закона.Ми нали това е също вид стока предназначена за потребителите на пазара.Равноправие...защо едни обраха цялата държава и са на свобода,а кокошкарите гният по затворите?Защо цените на стоките са едни в бг и ес,а заплатите са различни?