Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците

Скандалното изследване на КЗД струва над 38 хил. лева
Обновена: 20 авг 2012 14:46 | 20 авг 2012 12:46,
214
Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците
Снимка: архив, Impact Press Group

Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни. 

Тя беше категорична, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството.

Още по темата
Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.

То е направено през 2011-та година, но по думите на Страшимирова озадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година.

Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение докладът да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя.

Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията.

Във връзка с подобни обвинения Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада.

„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, уточни Налбант.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
0
 
! Отговори
ruseborn преди 11 години
До ГЕРБ- ВЪН !!!вън ***
147
2
 
0
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
Цялата поръчка е пълно безумие.Историята трябва да се учи такава,каквато е била.друг е въпроса ,че всички учебни материали са съсредоточени в периода на Освобождението.Страната ни има дълга и бурна истолия,която може да е поднесена много по-интересно за учениците.Има достатъчно контролни органи,които следва да проверят както поръчителите,така и изпълнителите.
146
2
 
3
 
! Отговори
на съд преди 11 години
съществуването на тая комисия за закриване на държавата КЗД трябва да се даде на конституционния съдЗа суверенна държава като България е опасно да съществуват комисии, финансирани от незнайни източници, да определят националната идентичност и образованието на децатаТия пари са миризливи и по такива важни теми ще трябва държавата да дава от бюджетаКрайно време е да се разбере, че който дава пари, той поръчва музиката или казано по-ясно, на външни сили е удобно да платят за национално предателс
145
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знае, не чула , не видяла, ама парите прибрала
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството...'' Още малко и ще повярвахме, че тези експерти са независими!
143
2
 
2
 
! Отговори
Георгиев преди 11 години
"Мисловните колоси" са полуграмотни , плод на полудемократичната ни система :)). Има го списъка, но не се знаело кой точно е разпоредил това деяние
142
2
 
3
 
! Отговори
Георгиев преди 11 години
Абе какви кукувици те гонят теб? Какви несвързани реплики? Та ние да не сме чергари, индиянци или ***?! Имаме си деца. Имаме също една бедна, ограбена държава, в която освен всичките трикове които се прилагаха през последните 20 години за присвояване на парите, сега посягат и на историята ни. Стига нихилизъм. Той е присъщ на бившата комунистическа власт. Защо да не си кажем, че имаме и териториални претенции?! За да не се обидят съседите ли? Та те достатъчно са ни обиждали и изтребвали.
141
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен180-НАХХХХХХХ
140
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Георгиев-стегнете си задниците и правете деца,недейте да мислите като куковицата да снасяте в чуждите гнезда.
139
3
 
4
 
! Отговори
Георгиев преди 11 години
До Анонимен /до коментар 182/ Не ви ли става ясно, че темата е постепенното заличаване на българщината?! След 22 години на псевдодемокрация и полуобразование това се получава. На управниците им трябват точно такива - маса необразовани хора, лесно податливи и лесни за управление. До къде я докарахме - да се срамуваме че сме българи ли? Ако децата ни не учат Ботев и Вазов- какво тогава? Комисията, извършила тази поръчка е за СЪД !!!
138
2
 
8
 
! Отговори
Георгиев преди 11 години
Спомнете си думите на Паисий. Спомнете си хилядите български жертви. Няма друг народ, толкова изстрадал за свободата си като българския. Време е да си поискаме своето, това което ни бе отнето и години наред платени агитатори ни внушаваха да си мълчим. А тия измислени комисии за защита от дискриминация да се поровят в историята. Там те ще открият, че българският народ векове наред е бил подложен на дискриминация, асимилация и изтребване. Ако има такава комисия, то тя трябва да защитава БЪЛГАРИЯ,
137
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но ние сме оцелели, въпреки всичко. Гордейте се че сте БЪЛГАРИ. Тук друга нация няма. Надигнете глас, за да чуят всички народи /така наречени велики държави/, че ние не признаваме БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС. Ние искаме само нашето, и нищо чуждо. Искаме БЪЛГАРИЯ цяла!!! Македония, Одринска Тракия, Беломорието, Северна Добруджа са земи населени с компактно българско население, което вече повече от век е подложено на асимилация от съседните нам държави. Стига нихилизъм, стига търпение, стига толерантност.
136
2
 
5
 
! Отговори
Георгиев преди 11 години
Крайно време е в България всяко новородено дете да е с българско име. По този начин след 20 години всички тук ще сме българи. Та ние и сега сме такива. Защо трябва да ни делят на етноси. Всеки роден в тази страна трябва да носи с гордост българското име. Защо в САЩ всички се наричат американци. Та те са събрани, както се казва по народному "ОТ КОЛ И ВЪЖЕ". А ние сме български народ, преживял 13 века, надживял всякакви предателства, вековно робство, масова асимилация и турцизация.
135
3
 
2
 
! Отговори
х преди 11 години
До Анонимен175- а бе аспарухов потомък,ти знаеш ли що е геноцид- това е баташкото клане, местноста кланите кадъни над мъглиж с още много примери, възродителния процес и продължаващия глад за една част от населението предимно мюслюмани със цел да помогне за етническото чистене.в бг с неписаните закони се забринява изучаване на майчин език и неофициално се подкрепя искането за регионален бг език в украйна.
134
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 1912? За АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД ли говорим?
133
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избиват един народ. Има ли свидетели? Един свидетел: Целият свят. Там пред нашите очи, колят, опожаряват, грабят, изтребват, обезглавяват бащите и майките; продават малките момиченца и момченца, а децата, които са твърде невръстни, за да бъдат продавани, разсичат с 2 удара на сабята. Изгарят семействата в къщите. Батак за няколко часа е намален от 9000 на 300 души.."(продължава):
132
2
 
0
 
! Отговори
Его преди 11 години
Да кажеш, че Ботев и Левски са светини все едно да кажеш,че слънцето изгрява от изток.Но и ударът на "Просвета"е много точен-паричките за учебниците ще останат у тях и в мрежата им,обхванала училищата като октопод.
131
3
 
13
 
! Отговори
Съвсем случаен преди 11 години
"Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването."Хайде сега, тези кратуни, които създадоха тази КЗД /Комисия за защита от дискриминация/ и другите кратуни - участници в тази "комисия" да бъдат добри да възстановят в Хазната тази сума от 38 000 лв. /тридесет и осем хиляди лева/ народна пара!
130
3
 
1
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 11 години
Веднъж другаря ви Хитлер по свой начин отстрани определени лица от обществения живот. След него други другари в развитие усъвършенстваха стила на отстраняване. Документи включени в сборника Държавна сигурност и образованието 1944 1989 г.. описват предложения на Държавна сигурност - да не се приемат във висшите училища деца от така наречените буржоазни семейства, защото след това ще заемат позиции, които ще оказват влияние върху политическия, икономическия и социалния живот в страната.Държавна сигурност е обръщала внимание върху преподавателския състав, студентите, ученици, учители, академичната общност, като цяло - върху интелигенцията. Кадрите на ДС са изпълнявали марксистко-ленинската идеология, гледали са тя да се спазва, а интелектуалци, които са имали противоположни мнения, са били определяни като враг на властта. Тяхната роля е било - да наблюдават, да усетят процесите и да ги контролират по един или друг начин, да дават препоръки. Сега държавата отказва да изпълнява решения. Не само образованието, но и национализираното наследство ще оказват влияние върху политическия, икономическия и социалния живот в страната и такава е реституцията. Притежателите бяха обрани чрез правораздавателите. Накрая трети другари, управляващи и прависти с лъжи създават нова действителност и обществен ред на живот по свои интереси за свое облагодетелстване на трупане власт върху власт в противоречие за сметка на изградени личности с мачкане.
129
8
 
4
 
! Отговори
Исмаил пр. Порязов преди 11 години
Я прочети другата история за насилствената асимилация на малцинствата(напр:"Помаците по време на Балканската война" и "Малцинствена Политика На БКП").Левски и ботев са светини,но темата за насилията след 1912г е тема табу в учебниците!!!Чета някой намесват Батак.Ами правитествата след 1912г не са ли дали богословията за отмъщения на невините българо-мохамедански села?Историята в момента е рецензирана само от БПЦ!!!!!!

Спонсорирани публикации