Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците

Скандалното изследване на КЗД струва над 38 хил. лева
Обновена: 20 авг 2012 14:46 | 20 авг 2012 12:46,
214
Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците
Снимка: архив, Impact Press Group

Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни. 

Тя беше категорична, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството.

Още по темата
Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.

То е направено през 2011-та година, но по думите на Страшимирова озадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година.

Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение докладът да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя.

Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията.

Във връзка с подобни обвинения Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада.

„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, уточни Налбант.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
3
 
6
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Измиване на ръце, прехвърляне на вина, незаконни уволнения, подмяна на текст / в закон го направиха, та в един доклад ри ще се посвенят/, подмяна на актуалните проблеми на обществото.... все неща, които сегашните управляващи правят постоянно. Но това не е европейска България, а див болшевизъм и/или дори анадолизъм... Срам ме е, от мен и чувствам вина пред децата си, че помогнах тези да дойдат на власт. като добавим и,че 75% от обществените поръчки са правени в нарушение, т.е. липса на прозрачнос
107
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Исмаиле, българските турци се изселваха, защото бяха подкокоросвани от хора като Ахмед Доган. Затова възродителният процес няма да влезе в учебниците като етническо прочистване. Но пък разорението на тракийските българи, извършено от турската държава, трябва да се изучава като пример за ГЕНОЦИД. А отказът на Турция да изплати обезщетения на потомците на бежанците трябва да се изучава като пример за грубо погазване на правовия ред, доколкото обезщетенията се дължат по договор, който още е в сила.
106
16
 
2
 
! Отговори
Метко преди 11 години
А какво изобщо правят ботев и вазов в учебниците? има прекрасни турски поети ,които не се учат и не изопачават историята.
105
4
 
12
 
! Отговори
Shark преди 11 години
До Исмаил - Да, ще влезе, когато Турция официално се извини на България за 500г. мародерстване, кланета и палежи по нашите земи!!!!
104
5
 
2
 
! Отговори
с преди 11 години
Mалоумници... не тези горе, а тези, които коментират тук. Били сме етнически толерантна и отворена модерна държава... срам ме е да чета глупостите, които пишете. Ахмед Доган не трябва да е олицетворение на цяла една държава, която да мразите незнайно защо...
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Общо взето тоя ш*бан резак Еюп се е издънил зверски и сега се чуди как да замаже положението. УВОЛНЕНИЕ НА МИГА за тоя анадолски ***!
102
3
 
0
 
! Отговори
До Жорката преди 11 години
Жорка, а ти очевидец ли си на тези събития или академик по история?
101
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИсмаилНе, възродителния процес ще влезе в учебниците като предателство на българските турци спрямо България. Те напуснаха България защото бяха алчни и неблагодарни.
100
22
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
Възродителния процес ще влезне ли в историята като етническо прочистване?
99
3
 
4
 
! Отговори
Крум преди 11 години
Продължение: Световният учен - хирургът проф. Станишев - един от най-забележителните и високообразовани хора на България - е принуден да установява смъртта на всеки разстрелян. Последен в ямата с негасена вар пада самият той.
98
5
 
4
 
! Отговори
Крум преди 11 години
Преди 65 години комунистите извършват най-забележителното масово убийство в българската история. В една яма от бомба край софийските гробища са разстреляни 150 души - целия политически елит на Царство България. Убити са Принц Кирил Преславски, ген. Никола Михов, проф. Богдан Филов, всички царски съветници, министрите от правителствата през последните 3 години и народните представители от последните 2 парламента, командирите на всички родове войски и на основните "стратегически" подразделения.
97
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
не се пенявихме като ***. да знаете, че ако не се бяхме запенили, наистина щяха да направят тези промен. Слава богу, че все още има остатъци от общество
96
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Не може нещо писано 19 век да се интепретира през призмата на 21 век. хората са дейставали така както са виждали нещата ТОГАВА за правилни. Обратно - ние трябав да се потопим в тогавашната реалност, да се замислим, чи има едно население което живее по тези земи потискано е иконоимически, култкурно и духвно от придошоло население о започав да се бори за правата си. Борбата естествено включва и репресии от двете страни, падат и убити, но които ми каже че е чувал за безкръвна революция ще му изсме
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това цялото беше някаква далавера на учебнико производителите да знаете ,а ние като *** само се пенявихме по форумите!!
94
2
 
2
 
! Отговори
да да да! преди 11 години
аз искам да сложат в учебниците стихотворенията на Иван Вазов... за чуфута едното и за руснаците през първа сетовна война когато идват в добруджа е другото.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ще да ме сложат и патките да паса - аз ще съм щастлив че отечеството ми е свободно - кой министър днес ще каже тия думи.Бай василе, а ти след освобождението какво ще правиш - ще ида да помагам на народите дето още не са се освободили. - каква себеотдаденост само. Ако Левски бе останал жив би станал втори Гоце Делчев в македония след Берлинсикя конгрес.
92
3
 
1
 
! Отговори
Б преди 11 години
Хайде, дай на стадото зрелища, като няма хляб. Повечето точки от този доклад са много смислени. Но естествено правителството и особено малоумният министър трябва да правят сензация за рейтинг. И българските медии естествено следват като малки кученца. Никой не иска да се махнат стихотворенията, проблем има с интерпретацията им. Ако някой е писал стихотворение с хомосексуален контекст, тогава това трябва да се коментира. Затова и новите поколения ще израстват нетолерантни псевдо-мачовци...
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пука ми на оная работа за някав си французин!
90
2
 
13
 
! Отговори
буба преди 11 години
при положение че и самите турци се отричат и дистанцират от действията на османската власт, когато идва Ататюрк и вкарва нов морал и правила, защо тогава някой смее да говори че такава е била османската власт?т.е. видно е че турците не признават правдивостта на оная империя, а нашите *** които са направили това проучване твърдят че такъв бил закона :)пфу
89
2
 
7
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
Всеки се бори за независомст.Свобода е по-сложно нещо. Тя е състояние на духа. само Левски се е борил за свобода (искам чиста и свята република. Ако целта е да имаме цар и сега си имаме султан. ние няма да воюваме срещу невинните турци, а само срещу тия които ни пречат да установим незивасима държава и не искат да живеят в мир с нас). Останалите са се борили за независимост. не знам дали правите разликата. затова Левски е много голям. той е мислил какво ще бъде след независимоста .