Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците

Скандалното изследване на КЗД струва над 38 хил. лева
Обновена: 20 авг 2012 14:46 | 20 авг 2012 12:46,
214
Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците
Снимка: архив, Impact Press Group

Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни. 

Тя беше категорична, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството.

Още по темата
Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.

То е направено през 2011-та година, но по думите на Страшимирова озадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година.

Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение докладът да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя.

Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията.

Във връзка с подобни обвинения Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада.

„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, уточни Налбант.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
11
 
2
 
! Отговори
х преди 11 години
До Виктор Юго за Батак-за съжеление те са били туркините с децата, докато мъжете им воювали с руснаците българите правили етническото чистене ,което продължава и днес, от референдумите,с конкурсите за работа,с много по ниските заплати и пенсии за една и съща работа даже при раздаването на правосъдие за определена вина.
127
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
гнусните гербаджии сега и вазомв ли намесиха.отвличат внимание и се правят на големи родолюбци.да ама ние не сме прости и знаем кои са герб те са най-крадливото и мизерно правителство в историята на България.
126
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изследването за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система е изготвено от независими експерти и поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации. Който плаща той поръчва музиката. Така че нека да кажат кои са имената на "поръчалите" това изследване и кои са певиците "фирмите и неправителствените организации" които са го изпълнили. ТОВА СА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ !!! ЗАЩО НЕ НИ КАЗВАТЕ ИМЕНАТА ИМ ???
125
2
 
13
 
! Отговори
Да бдим за всичко преди 11 години
Прав си Ершов, че докато се борим за Ботев и Левски, цените хвърчат нагоре. Но, ако гледаме само цените и хляба, те зад гърба ни разпродават България и унищожават националната памет, защото аморфна маса от *** по- лесно се лъже и управлява. Затова трябва да бдим за всичко, което става и, което правят.
124
3
 
6
 
! Отговори
Виктор Юго за Батак преди 11 години
Избиват един народ. Има ли свидетели? Един свидетел: Целият свят. Там пред нашите очи, колят, опожаряват, грабят, изтребват, обезглавяват бащите и майките; продават малките момиченца и момченца, а децата, които са твърде невръстни, за да бъдат продавани, разсичат с 2 удара на сабята. Изгарят семействата в къщите. Батак за няколко часа е намален от 9000 на 300 души.."(продължава):
123
6
 
3
 
! Отговори
Дениз Ершов преди 11 години
Цялата работа на тая полемика е да не гледате как бензина ще стане 3 лева в близките дни.
122
4
 
7
 
! Отговори
Виктор Юго за Батак преди 11 години
(продължава от предния пост):"..Гробищата не побират труповете. Разпарят бременните жени, за да убият децата в утробите им. Купища скелети на жени свидетелстват за това. Кучета глозгат по улиците черепите на изнасилени девойки. Всичко е ужасяващо. Диваците, които извършват тези престъпления са страшни. Правителството е освирепяло."
121
4
 
11
 
! Отговори
Виктор Юго за Батак преди 11 години
"Избиват един народ. Има ли свидетели? Един свидетел: Целият свят. Там пред нашите очи, колят, опожаряват, грабят, изтребват, обезглавяват бащите и майките; продават малките момиченца и момченца, а децата, които са твърде невръстни, за да бъдат продавани, разсичат с 2 удара на сабята. Изгарят семействата в къщите. Батак за няколко часа е намален от 9000 на 300 души.."(продължава):
120
4
 
2
 
! Отговори
проф. Порязов преди 11 години
Исмаиле, ако продължиш с наглите си манипулации, ще постна цялото изследване на акад. Милетич, както и красноречиви откъси от доклада на независимата Карнегиева комисия.
119
4
 
14
 
! Отговори
Не плюй по Ботев! преди 11 години
*** и *** смотан, който пише простотии под името Даскал Кико, Майка на ученик и др. и храчи срещу Ботев, да се разкара от сайта. Да отива в Турция и да го уважат неговите хора. Там няма Ботев, няма Левски. Тук е България и те са нашите национални герои.
118
3
 
8
 
! Отговори
проф. Порязов преди 11 години
След като разорили българските села в Кешанско, турските войски се прехвърлили 8 следващия, пò на север район Узункюприйско. Тук са пострадали почти всички села, в които са живеели българи. Опожарени са селата Чопкьой, Търново, Ерменкьой, Османли и Ново село. В с. Търново най-напред са запалили току-що построената църква. Но най-голямо нещастие сполетяло село Залъф, прочуто със своите вина в цялата империя. Населението не е успяло да се изтегли и тук са избити 687 души. Жестока е била участта и на жителите от село Татарлар. Бягащите хора били настигнати на пет километра от селото и били изклани, по думите на очевидец, успял да се спаси, като животни.
117
2
 
9
 
! Отговори
Георгиев преди 11 години
А чели ли сте стиховете на Ботев? Замисляли ли сте се върху тях? Ще цитирам нещо по памет едно от по-малко известните му стихове, но вийте как звучат:"Кажи ми кажи бедни народекой те в таз робска люлка люлееТоз ли що спасителя прободена кръста нявга зверски в ребратаил тоз що толкз годин ти пеетърпи и ще си спасиш душатаТои ли, ил някой негов наместниксин на Лойола и брат на ЮдаПредател верен и жив предвесникна нови тегла за народа..............................."
116
2
 
13
 
! Отговори
До 140 преди 11 години
Твоят син или ти самата сте умствено ограничени.*** се прегледай, може нищо да ви няма.И много внимавай, да не го заведеш на Хамлет или Фауст, че не се знае какво ще направите после....
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Булгаркьой:На 7 юли турският началник заповядал да се събере в края на селото, край Байдановия мост, цялото мъжко население, за да им държи реч. Явили се около 350 мъже. Но вместо реч била дадена заповед да се съберат накуп. Със залп от заградилите ги турски войници хората били покосени. Само 8 души успели да се спасят с бягство. Жените и децата с писъци бягали от селото. Всички застигнати са били съсечени или застреляни. В следващите два дни цялото село било опустошено, разграбено и опожарено.
114
4
 
10
 
! Отговори
до 140 от 142 преди 11 години
Пропуснах...НЕ Е "Тежко, тежко вино дайте", а "Тежко, тежко! Вино дайте!"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!П.С. За немислещите: не виното е тежко, а битието... надявам се, прочитайки стихотворението, да зацепите, за какво иде реч в него...
113
4
 
7
 
! Отговори
проф. Порязов преди 11 години
Разорението и изтреблението на тракийските българи в Източна Тракия е започнало още когато мастилото по Лондонския мирен договор не е било застинало. Турската реокупация на Източна Тракия бележи началото си в разгара на Междусъюзническата война. Тя е насочена в три направления: Енос Дедеагач, Кешан Одрин и Чорлу, Визенско Лозенград, Малко Търново. Големи жестокости са извършени в първите две направления. Българските власти, пък и самото население не са вярвали до последния ден, че турската войска ще наруши Лондонския мирен договор. Но в действителност турците още в началото на юли настъпват грабят, убиват и опожаряват всичко, що е българско. Това, което е станало от юли до октомври, пише акад. Любомир Милетич, надминава по ужас най-ужасните масови избивания, на които българщината е била подлагана дори и в историческото Баташко клане... убийствата засягат население от двата пола на около 17 села и продължават дълго време с най-сурова безпощадност.
112
3
 
8
 
! Отговори
До 140 преди 11 години
Ще се въздържа от груб коментар за момента... ама хайде да седне синът ти да ПРОЧЕТЕ, а не изчете, Ботев... Можеш да виниш не автора, а онези, които не са го научили да мисли...П.С. Май и ти не си чела Ботев, а? Похвално, нямам думи...
111
8
 
2
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
В село Триград от 120 хаджии над 70 били убити в триградското медресе по време на войната. Сред убитите били Исмет хаджи Сюлман и Али Мемиш и др. В Дьовлен в местността Саковица съществувал общ гроб на стотина изклани от войската месни жители. В близост до Доспат в местността Касапска поляна и до днес стои т. нар. Ратайско гробе. Това била обща яма на 40-те ратаи на местен чифликчия избити от 9-ти Пловдивски пехотен полк набедени, че били помагачи на оттеглилата се вече от Доспат османска войска. Сред опожарените села в Дьовленско било и Барутин, на което село останала само една къща на Хасан Хюсеин Дервиш. В нея грабителите открили една сляпа старица, която поради слепотата си ги посрещнала като свои.
110
2
 
12
 
! Отговори
Georgiev преди 11 години
Трябва да се сложи край веднъж завинаги на всички спекулации касаещи историята на народа български. Трябва открито да заявим че ние сме българи, и не ще допуснем изопачаване на историята ни, не ще допуснем гавра с гении като Ботев и Вазов. Нека цял свят узнае, че територии като Македония, Одринска Тракия и Северна Добруджа са исконни български територии, и ние трябва да си го кажем в прав текст. И последно -тук така нареченото турско население е насилствено откъснато от българския народ през 17в
109
3
 
3
 
! Отговори
Исмаил за 5-е ВП преди 11 години
В доклада на Разложкия архиерейски наместник Н. Саев от 26.03.1913 г. се твърди, че точният брой на населението на Бабешко не могъл да се определи, тъй като не бил известен броят на загиналите при навлизането на войските. Убити най-често имало при съпротива, имало избягали, а също и починали от епидемии, които върлували по това време. В Дьовленско били разрушени и опожарени изцяло или частично 33 села с 3970 къщи.