Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците

Скандалното изследване на КЗД струва над 38 хил. лева
Обновена: 20 авг 2012 14:46 | 20 авг 2012 12:46,
214
Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците
Снимка: архив, Impact Press Group

Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни. 

Тя беше категорична, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството.

Още по темата
Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.

То е направено през 2011-та година, но по думите на Страшимирова озадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година.

Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение докладът да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя.

Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията.

Във връзка с подобни обвинения Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада.

„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, уточни Налбант.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напоелон Бонапарт - един млад генерал с голямо его и още по-големи амбиции наложил диктатура във Франция. Опитал се да наложи икономическа бокада на АНглия, която по довела до военни действия Между Франция от една страна и Англия, Русия и Прусия - от друга. Франция загубила на два пъти военните действия.Втория път при Ватерло било решаващото сражение след което Наполеон бил заточен на о-ов св.ЕЛена до края на живота си.КРАЙ.вижте колко малок информация за най-великят французин.
87
4
 
0
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
Защо след като учениет навън оценяват априлското въстание (най-мащабното в историята ни - участват 20 процента от населението) в един единствен абзац, ние да не пишат за Великата френска революция същов няколко реда -" през 1793 гладът бил голям, шепа демагози надигнали масите и обезглавили краля. Когато масите се осъзнали че са използвани било много късно." Толкоз. за революцията. И така може да се напеише. Няма дантон, няма Робеспиер, няма мария антоанета. това са подробонсти.
86
3
 
4
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
Дж.махгахан вече не е специален кореспондент наДейли Нюз а "третостепенене журналист"Захарий Стоянов е препредавал чужди разкази на умопобъркани бабички.Мърквичка (световноизвестен художник) който е нарисувал известната си картина в която се вижда насилието на османците върху българите е препредавал един мит, тъй като не е присъставл лично.Сякаш Микеланджело е гледал лице в лице Господ като е рисувал Сикстинската капела
85
4
 
5
 
! Отговори
втрещен преди 11 години
Проучването (което съдържа поне 20 доклада) е връх на скудоумието. Защо на учениците не било казано, че Оскар Уайлд е хомосексуалист. Защо на картинка бил изобразен зъболекар мъж, като имало и жени стоматолози. Защо в урока за народните майстори няма жена грънчарка. Защо в илюстрацията към стихотворението на Бърнс за цъфналата ръж виждаме момче и момиче, къде са гейовете. Такива въпроси нищят "експертите" от КЗД, заедно с отворените общественици на Сорос. Пълен потрес...
84
3
 
2
 
! Отговори
Крум преди 11 години
До възмутен: Ами прав си от юридическа гледна точка всяка власт постъпва така. Левски нямаше да го преследват, ако той се не бореше за своята кауза и против каузата на Султана. Друг е въпросът, че според техните закони тогава, тъй като не е изконсумирал престаплението, най- високата присъда е трябвало да бъде заточение и е бил погазен закона за да го обесят.
83
2
 
1
 
! Отговори
svetozar.christoff преди 11 години
до 98мн право...ест Ботев е бил против всички тея глупости,един осъзнат мъж...против религии-мн ясен е там...не вярвам да е бленувал за монархия отново...бил е глобалист...по-скоро интернационалист,ама не като предшестващите го...
82
5
 
3
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
....да спомене, че когато Пехливана тръгагва да изнасилва марийка това не е било иго, а пехливана само е "присъствал" или в най лошия случай - "господставал" над марийка и дядо й.какъв е тоя вазов какви са тия пет лева. И как се осмелява ботев да напише" патриот е душа дава за наука и свобода, но не своята душа братя, а душата на народа" и още "соломон тоя тиранин развратен отадван в рая нейде запратен....казал е глупост между глупците....бой се от бога, почитай царя". Вън Ботев от учебниците.
81
4
 
6
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
Нов прочит на историятаЛевски, Ботев и Вапцаров - терористи.Стамболов - диктатор и причина за неуспеха на въстанието Търновски окръг.Заимов и Н.обретенов - национални предатели (първия не вдига враца, втория участва в убийството на Ботев според новите версии)Иван Вазов - великобългарски шовинист - първо пише че македония се намира в България, на в сърбия (Тамо дето Вардар, Струма иМарица си текат....От Дунав до егея, от Добруджа - до Шар....) а сега се оказа, че е забравил...
80
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Паша милостиви: награда! А, ти ли бе хитрия ***?Велика награда се падана подвига твой бележит.Без теб тез *** коравине бих ги тъй лесно сломил,пред техните зидове здрависвят много йощ бих потрошил.За туй якоглавство земятас телата им мръсни покрих;сега и на Юда отплатадостойна да дам аз реших.И викна на двама войника: Убийте туй куче сега! Изви се ханджар над мръсника,отфръкна глава от снага.
79
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 11 години
ЖИДОВ ГРОБИВАН ВАЗОВИздайство, измяна позорнапропусна врага в крепосттаи Царевец як след упорнаотбрана потъна в кръвта.Бранители храбри паднaхапод турския мстителен нож,палатите царски пламнаха,огряха зловещата нощ.На утрешний ден пред пашатаевреин се мръсен яви,цалуна му рабски полатаи с вид горделив заяви: Преславний войводо, сполучихуслуга да сторя на вас:аз портата таз нощ отключихи Царевец в твойта е власт.Паша милостиви: награда! А, ти ли бе хитрия ***?Велика наг
78
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво патриотично може да има в лица с имена като "Мукадес Налбант". Та това не са българи. Това са чужденци-пришълци, които при едни дадени обстоятелства са се внедрили в българското общество и днес имат възможност да работят за уронването на морала, принципите и историята на нашата българска държава. Трябва по конституция да се забрани участването в държавни институции на хора с небългарски етнически произход, защото ние имаме много врагове.
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ботев е велик с идеалите си и с поезията си. С огненото си перо. С желаниято да умре за народа си.Левски - с организационната си мисъл, с отдадеността си, с желанието си да съзададе "чиста и свята република" в която хората от всичик етноси да са равни.Ако тръгнем да разглеждаме нещата от всички ъгли, то и Исус Христос може лесно да се нарече "просто един смутител на реда и богохулник". Въпрос на гледан точка. А мохамед сигурно е един бандит - опожарил е Мека.
76
5
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
"Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни. "А тълкуванията и анализите, госпожо Дамянова? Нито дума не казвате за тълкуването на тези текстове, които няма да подменяте! Защо мълчите?
75
3
 
8
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 11 години
Министри продават народа,палачи бесилки коват;да вдигнем народа в тревога,избитите жертви зоват...................................леле все едно го е писал вчера
74
3
 
12
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Земята на Ботев и Левскиотново е робска земя,Балканът хайдушките песниотново размирно запя.Кой люби народа поробени пази завета великзавета на Левски бунтовен,при нас нека дойде войник!Народната мъка разпалив сърца ни нестихващ пожар;затуй сме ний знаме развяли,тъй както развял го Чавдар.С Ботевски пламък в душата,на Левски с духа несломим,ний търсим в борбата разплатаи робски вериги рушим.Министри продават народа,палачи бесилки коват;да вдигнем народа в тревога,избитите жертви зоват.Кой люби народа поробени пази завета велик,завета на Левски бунтовен,при нас нека дойде войник!
73
7
 
4
 
! Отговори
Крум преди 11 години
До Генерал Луков : Генерале, Комуниститеерите малко ли убиваха хора българи в лагерите за храна на прасетата А Сталин и Ленин колко милиона избиха от цвета на руската нация. Ако толкова беха Османлиите избивали, нямаше да остане крак българин. Ще потърся в нета, колко хиляди са избитите в Септемврийското въстание 1923г. Но във всеки случай българи са избили българи повече отколкото са избили османлиите за 5 века Така че по-полека, кой колко е жестокСега какво става в Сирия пред очите на Русия
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От този момент хайдутите цялостно се променят ( няколко изключения) и се стрмят черз четничесик действия да спечялт симпатиите на местното население. Поврата става през 60-те години като за основател на револйционното четническо движение можем да считаме раковски, а за негов наследник - Левсик който продължава там, където спира Раковски и развива комитетите.
71
2
 
8
 
! Отговори
svetozar.christoff преди 11 години
ДО възмутенБотев не е велик с това че е българин,а с това че се бори за правата на хоратаако се лишим о ттакива велики хора?кой ще ни остане?
70
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Мукадес Налбантова. Това име от арийски или ескимоски произход е? И Мукадесът *** ли ***?
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките Ботев и Левски !! Докъде стигнахме, Мукаддес Налбант да ни учи на патриотизъм и да ни съветва как да тълкуваме историята си.