Заплатите на учителите не са като на чистачките!

Дамянова: Средната заплата е 730 лв., някои получават и 1000 лв.
Обновена: 30 авг 2012 15:04 | 30 авг 2012 13:46,
539
Заплатите на учителите не са като на чистачките!
Снимка: архив, Булфото

Средната заплата на учителите в страната е около 730 лева, което означава, че има училища, в които учителите получават дори 1000 лева, заяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Според нея увеличението на учителските заплати зависи от доброто изпълнение на държавния бюджет.

Синдикатите настояват от първи септември учителските заплати да скочат с 30 лева.

Много са различни заплатите на учителите в училищата в страната, но не можем да кажем, че са като на чистачките, коментира заместник-министърът по повод информация в медиите, че средното месечно възнаграждение за хигиенистите било около 450 лв., а срещу същата сума се разписвали още възпитатели и учители.

Дамянова каза, че 450 лева е минималната заплата за младшите учители. Средните заплати на учителите зависят от делегираните бюджети на училищата, които се формират от броя на учениците, обясни заместник-министърът на образованието.

Още по темата
„В момента "върви" бюджетната процедура за следващата година, обсъжда се бюджетът, водят се различни преговори и дали ще има повече пари за образование, всичко зависи от бюджета за 2013 година и от възможностите на държавата“, коментира още Дамянова.

"В период на криза правителството направи много важни инвестиции в образованието, като се започне с безплатните занимални за децата, като за новата учебна година ще ги финансираме и в трети клас", заяви още
заместник-министърът.

Тя добави, че за следващата учебна година безплатните занимални, по желание на родителите, вече ще ги има в първи, втори, в трети и в четвърти клас. 69 милиона лева са средствата за целодневната организация на учебния процес за 2012 година, съобщи Милена Дамянова, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
469
0
 
1
 
! Отговори
Stanka преди 10 години
Незнам от къде ги взехте тия 450 лв за хигиенистка в училищата,аз работя като такава и взимаме минимална работна заплата ,тоест 310 лв.
468
1
 
2
 
! Отговори
Мелинда преди 11 години
Стига сте лъгали обществото, че учителите вземат по 1000лв. Ако го има в някое и друго училище в София, идете в малък град или село да видите, че не вземат повече от 500лв. Но нали и от тях се иска да бъдат добри в професията? Защо е тогава различното заплащане? Особено в по-малките училища бюджетът е нищожен. Учителството било призвание...То ще нахрани ли децата ми? Ботев и Левски са нашите възрожденски политици и не са вземали заплата за това, какъв извод следва за днешните?
467
0
 
0
 
! Отговори
Ира преди 11 години
До до Леко изнервенаРодителите на тази леко изнервената заядливка, са учители по български език. Навярно ще стане медийна звезда и сигурно ще ви научи на доста неща...
466
1
 
4
 
! Отговори
чистачка преди 11 години
"Заплатите на учителите не са като на чистачките!"-Санитарка в Хоспис-заплата 420 лв +храна. Детска учителка със стаж-заплата 420 без храна! Санитарката носи отговорност за кофи,и чинии,а детската учителка отговаря за 30 деца! Е,госпожо Дамянова ,ами да бяха учили по-малко-пък да станат санитарки!!!ТО И СЕГА НЕ Е КЪСНО! Къде съм аз -къде са те!
465
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Това е долна лъжа,че учителите взимат 1000 лв.заплата....Такива са заплатите на учителите в София,но в провинцията е съвсем друга картината...С 24 години стаж учител взима чисто около 500 лв.в повечето училища в БГ,а такъв без стаж-сумата е по-ниска...така че не вярвайте на манипулации...Средната заплата за страната се изчислява като се събере софийска заплата и такава от провинцията ,и полученото число се дели на 2...което прави 730 лв. за един БГ учител...напълно невярно твърдение...
464
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учителят и дървото се познават по плодовете".Няма нужда от друг коментар.Учител не е професия,а призвание.Работи се с душа и най-вече с любов към децата.От всичко изписано тук,а и от преките ми наблюдения-учители няма,или са 3-4 от всички изказали мнение тук,което е много жалко.На тези хора поверяваме децата си,просто защото и ние нямаме избор.Какви да стават децата ни,погледнете се вие отстрани,срам!
463
4
 
3
 
! Отговори
Daniela преди 11 години
До Анонимен Така е !! Не знам някой да взема 1000 !!! Заплатите ни са замразени от 5 години. За тези 5 години естествено минималната се увеличи на няколко пъти , с което заплатата на една чистачка значително доближи учителската !!
462
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ФилипИ как пък ще е най-ниско платена!?Вие имате ли представа за какви пари и какво работят останалите хора,и представете си половината от тях са учили и в университети.
461
0
 
0
 
! Отговори
Уили преди 11 години
:0 )))))))))
460
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 451А ти импотентен дръгел ли си? Ти си от тия платените драскачи по форумите на хонорар, да защитаваш нечия угодна позиция. А ти заемаш поза наДупи се
459
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименА ти импотентен дръгел ли си? Ти си от тия платените драскачи по форумите на хонорар, да защитаваш нечия угодна позиция. А ти заемаш поза наДупи се
458
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Кристияна 513Кристияна, моля Ви пояснете ми какво имате предвид. Мнението ми за дипломите е, че не къс хартия доказва знанията и уменията на човека, но засега по-добро не е измислено. Случаите с Калина Илиева и с Иво Димов онагледяват по шокиращ начин, че все пак, при всичките си недостатъци, издаването на документи за завършено образование е необходимост. Или учителите са се нагласили да се бунтуват, като не издават дипломи?
457
1
 
0
 
! Отговори
ще се самопоправя преди 11 години
ти пишеш "за кого", аз пиша "за кой", защото съм ***.
456
1
 
1
 
! Отговори
до Леко изнервена преди 11 години
Хич не ми дреме колко си изнервена, свикнали сме ви. И айде стига вече с тия поправки! Поне поправяй наред, не прескачай учителските мнения. Защо си въобразяваш, че да правиш разлика между именителен и винителен падеж е върхът на сладоледа, категорично доказателство за огромен интелект и основание за висока заплата? Защото си учителка, нали? Ще ти открия една тайна - не съм съгласна да взимаш 1000 лева само защото пишеш "за кой", а не "за кого". В крайна сметка това няма никакво значение.
455
1
 
3
 
! Отговори
Леко изнервена преди 11 години
Аз не познавам и един учител, който да взима 1000лв. От министерството може да викат на черното бяло, колкото си искат, за съжаление това няма да вдигне заплатите...
454
1
 
2
 
! Отговори
Леко изнервена преди 11 години
До до УчителКазва се "за кого", а не "за кой"... Учителите били загубили връзка с реалността... А неграмотните ***, които коментират из форумите са много в час. Вие, До Учител, какво работите и каква заплата взимате??
453
3
 
4
 
! Отговори
Филип преди 11 години
Гавра е една от най-важните длъжности в кое да е общество, да е най-нископлатена!
452
0
 
2
 
! Отговори
Кристияна преди 11 години
До valya.doncheva.5Дончева, хубаво е да разберете, че много скоро ще дойде онзи момент, в който учителите няма да издават дипломи на никого... Тогава ще Ви питам какво ще правят всички "останали" граждани.
451
2
 
1
 
! Отговори
до Учител преди 11 години
Ти пък за кой се имаш? Съдел бил обществото, представете си. Тия хора съвсем загубиха връзка с реалността...
450
0
 
3
 
! Отговори
Бюро по труда преди 11 години
БТ: 104Заявка: 13Брой РМ: 1Длъжност: УЧИТЕЛ ПО ФИЗИКА НА АНГЛИИСКИ ЕЗИКИзисквано образование: ФИЗИКАИзискван трудов стаж: 0 г.Заплата: 300Допълнителна информация: ВИСШЕ ФИЗИКА НА АНГЛ.ЕЗИК:conf:БТ: 105Заявка: 1077Брой РМ: 3Длъжност: ШОФЬОР, ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ-ПЛАСЬОРИзисквано образование: СРЕДНО ОБЩО ОБРАЗОВАНИЕИзискван трудов стаж: 0 г.Заплата: 450БТ: 107Заявка: 137Брой РМ: 1Длъжност: ШОФЬОР, ТОВАРЕН АВТОМОБИЛИзисквано образование: ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕИзискван трудов стаж: 0

Спонсорирани публикации