Търсим находища на нефт и конвенционален газ в Южна България

Ако проучванията са успешни, добивът ще започне след 4 години
399
Търсим находища на нефт и конвенционален газ в Южна България
Добивът в района може да започне най-рано след четири години. Снимка: Булфото

За първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България, съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

По думите му първо ще бъде проучен блок 1-18 Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец.

Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция.

"Има такива изследвания, правени на територията на Турция, в близост до блока, който сега в момента ние проучваме, и ние се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок", предупреди Делян Добрев.

Той уточни, че проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро.

Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.

"Става въпрос най-общо за едни вибрационни изследвания, които по никакъв начин нито нарушават почвата, нито създават някакви особени проблеми. Това, което естествено ще бъде нарушено - компанията гарантира ще бъдат обезщетени хората", обеща от своя страна кметът на Свиленград Георги Манолов.

Специалистите отчитат, че ако проучванията преминат успешно, добивът в района може да започне най-рано след четири години.

В момента страната ни средно годишно консумира около 3 милиарда кубически метра газ, от които едва 10 на сто са от собствен източник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още по темата: нефтгазделян добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
1
 
! Отговори
Тъпи галфони! преди 11 години
ГЕРБЕР каже ли ти добър ден, гледайте към звездите! 3лв. бензин. Нищо друго не ща да знам ! *** ***!
154
1
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ светлото бъдеще преди 11 години
Добрев, всичко в тази държава се знае от десетилетия.Само трябва да се изкопае и източи... според вас за около от 2% - до 30% за държавата.Тези ще ни уморят от глад!
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След Добружа да ФРАКНЕМ и Тракия ?!Гледайте филма "ГАЗ"! Има го в тубата.
152
0
 
3
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Абе може и да ми се преплитат някои букви по клавиатурата и да слагам тук там тирета не на място, но принципно съм прав. Колкото повече Герб се грижи за благоденствието на народа , толкова повече обедняваме и толкова повече плащаме за ток , парно , вода , бензин, дизел, хляб , сирене , яйца, месо, дрехи , обувки. Така ,че най-добре да спрат да се грижат , че ще ни ликвидират от грижи.
151
0
 
1
 
! Отговори
Cv3T0m1R преди 11 години
Smurf също прави впечатление, че си неграмотен. Няма такава дума 'по-вече' в българския език.
150
3
 
22
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Прави ли ви впечатление, че колкото по-вече Герб се грижи за да се осигури евтин ток за населението толкова по-скъп става тока за кройния потребител. Колкото по-вече се грижи и сключва договори диверсифицира доставките на газ , толкова по-скъпо става парното. Колкото по-вече търси нефт и газ в България с цел да спрем да купуваме скъпия Руски , толкова по-скъп става бенцина по бензиностанциите. Та викам аз а да вземат да спрат да се грижат за поевтиняване на горивата, че ще изпукаме от грижите им
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А като е намерено, защо го държахте в тайна?
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КВО ТЪРСИШ БЕ, АБИТУРИЕНТЧЕ? ВСИЧКО Е НАМЕРЕНО И СЕ ЗНАЕ- ОЩЕ МИЛИОНИ ЗА ПРАЗНИ НЕЩА?
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Парите за проучване кой ги плаща, знаеш ли?
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
v ballgaria triabva da se zabrani razrabotvaneto na kakvito i da bilo nahodisha na prirodni resursi dokato ne doide proBALGARSKO UPRAVLENIE NE NA USA I EU DIKTATURATA
145
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЪРСИШ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ- ВСИЧКИ ЗАЛЕЖИ ОТДАВНА СА КАРТОТЕКИРАНИ И ЧУДЕСНО СЕ ЗНАЕ КЪДЕ КАКВО ИМА- ИСКАТЕ ДА ЛАПНЕТЕ ЕДНИ ПАРИ ЗА ПРОУЧВАНЕ И ПОСЛЕ ДА КАЖЕТЕ- АМИ ТО НЯМАШЕ.
144
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 11 години
"Ако проучванията са успешни"Баба ми казваше че АКО-то мирише и цапа ***,хаха!!!
143
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние знАем че има---------------- E, като знаете, защо фалирахте България няколко пъти?Да бяхте го извадили... Аз доколкото си спомням, в учебника по комунистическо родинознание пишеше, че БГ е бедна на ресурси и нефт имало само край Шабла и Долни Дъбник, Плевенско.
142
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Търсим, ама ще ги дадат на чужда фирма срещу тлъсти комисионниБългарийо, много ти са крадливи управниците
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЪРСИМ?1. Ние знАем че има . Само се насочват там където се знае.2. Не е" ние търсим ". ?3. Те търсят , а когато чужда фирма търси , добива , тя ще го и продава и изнася на който си иска ,ако фирмата е френска главно ще заминава за Франция. Америка има огромни площи от шистов газ и не го експлоатира .
140
0
 
9
 
! Отговори
нефтохимик преди 11 години
Дайте безплатен боб и газа е готоф. Скоро по борисовите магистрали ще се виждат все по-малко коли. За бога братя не копувайте от лукоил. Да си закрият бензиностанциите. Защо не си задатете въпроса , защо не допускат други производители на горива на нашия пазар. Ами ка ще се оправят Златеф и аверчето му.
139
1
 
19
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Но колкото и да търсят нефт и газ ,добивът намалява и сигурно има за още 10-20 години ,може би и по малко ,което означава че цената му ще продължи да се качва навсякъде .ТРЯБВА МЕДИИТЕ ДА ДАДАТ ГЛАСНОСТ НА ОРГАНИЗАЦЯ 'КЕШЕ" КОЯТО Е ПОКАНИЛА ТОЗИ МЕСЕЦ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ С ЦЕЛ ДА ИМ ПРЕДОСТАВИ ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БЕЗПЛАТНА ЕНЕРГИЯ ЗА ХОРАТА ,СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ДАДЕ ПО ГОЛЯМА ГЛАСНОСТ НА ИЗОБРЕТЕНИЯТА НА НИКОЛА ТЕСЛА ,КОЙТО ТОЛКОВА ОТДАВНА СЪЩО Е ОТКРИЛ БЕЗПЛАТНАТА ЕНЕРГИЯ ЗА ХОРАТА ,НО СА Я ПОТУЛИЛИ .
138
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога повече тези бездарници отново във властта.Предните наглеци се отърваха, но от тези трябва да има в пандиза, иначе катртинката ще се повтаря и повтаря до безкрай!
137
2
 
20
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Няма да се учудя ако това с замаскирват проучванията за ШИСТОВ ГАЗ ,с цел да не будят народното недоволства .Но дори и да не са ,отново народа няма да иска да се правят тези сондажи и евентуалният и добив поради две главни причини : ПОРАДИ ФАКТЪТ ЧЕ ИМА ОПАСНОСТ ЗА ЕКОЛОГИЧНОТО РАВНОВЕСИЕ ,КАКТО И ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПИТЕЙНАТА ВОДА ,А СЪЩО И ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ ,КОИТО ЩЕ СЕ СПЕЧЕЛЯТ ЩЕ ПОТЪНАТ ПО ДЖОБОВЕТЕ НА ЧУЖДИТЕ КООПЕРАЦИИ И МАЛКО ЩЕ ЛАПНАТ НАЯИТЕ ХУБАВИ ПОЛИТИЦИ :) .
136
2
 
23
 
! Отговори
Писна ми преди 11 години
ОТ ДНЕС ПОРЕДНО ПОВИШЕНИЕ НА ГОРИВАТА.ДОКОГА ЩЕ ИМ ПОЗВОЛИМ ДА ПРОБВАТ ТЪРПИМОСТТА НИ?ВРЕМЕ Е ЗА ШУТ, КРАЙНО ВРЕМЕ!