Освобождават българите в чужбина от здравни вноски за стари периоди

За целта обаче те трябва да подадат декларация и заявление до НАП
Обновена: 8 сеп 2012 14:34 | 8 сеп 2012 14:33,
136
Освобождават българите в чужбина от здравни вноски за стари периоди
Снимка: sxc.hu.com

Българите, напуснали страната преди 31 декември 2011 година, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди. Това може да стане, ако не са живели по това време в България, съобщи Дарик.

За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата.

От Националната агенция по приходите обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа - и декларацията, и заявлението.

От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец и година или само година. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки, че са получени в съответния офис на НАП.

За по-бързо отстраняване на несъответствията от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон или човек, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.

Гражданите трябва да знаят също, че ако решат да се върнат трайно в България, те трябва да докажат, че са били в чужбина повече от 183 дни през всяка една календарна година. Това става с представяне на копие от паспорт, декларация и др. Възстановяването на здравните права им права ще стане след изтичане на 6 последователни месеца, през които се осигуряват, или след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес: infocenter@nra.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
23
 
! Отговори
Гери преди 11 години
Личи си ,че имаш крещяща нужда от жена.За разлика от теб,аз не търся внимание в нета,а ти се държиш гнусно ,за да има с кой да обелиш две думи.Нямам време за теб,съжалявам.И изобщо колко време висиш тук???Явно си доста самотен ***(което е разбираемо),чиче.
61
1
 
19
 
! Отговори
Гери преди 11 години
Не,предпочитам да го правя с прасето.То ми изглежда доста по привлекално от теб.Удари си една злобарка ,успокой нервата и продължи да си се представяш като Наполеон,нещастнико:)).Лек и усмихнат ден! И си запиши час обезателно:))
60
3
 
18
 
! Отговори
Гери до Ница преди 11 години
Не усещаш ли,че просташкото ти поведение е в пълен противовес на приказките ти колко си успял?Ти първо нямаш елементарно възпитание на човек,камо ли на европеец.С този мантилитет на пълен *** най-вероятно миеш чинии в някое ресторантче,ако не е и по-зле.Преполагам,че Ница си я виждал на снимки .Има много болни хора в БГ.Жалко е,че НОИ няма пари и се е наложило да пусне лудите без надзор.Вземи сериозни мерки и почни да се лекуваш.
59
9
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
До: sinod***abv.bgОтносно: do svartalishteto narecho "sinod" ,koito ne zhelayat da obyasnyat Parva i Vtora zapovedДата: Събота, 2012, Септември 8 16:52:57 EESTВсяка една империя основана на религия,рано или късно пада с голям трясък ! Всичко е описано в Божиите писания.Някога Римската империя,както и преди нея империи ,както и след нея,конкретно Византийската,която доведе "Гръцкия козел" -сегашния"звяр" на Въртоломей и Бенедикт,отиват в небитието и историята.А сега вие лукави хора наречени "отци" използвате заблудени хора като Бисер Киров в предаването по БНТ,да изкаже колко се е просветлил от "православието".Тогава,когато "Гръцкия козел" бил предаден в мохамеданско владение и робство,което е вследствие на безбожието доведено от Константин,когото вие наричате "свети",както не след дълго ще потъмнее царството на "звяра" описано в Новия завет.Всъщност той/Константин и Елена/ канонизира нечистия дух на идолопоклоничество тогава,на когото сега служи Въртоломей ,Бенедикт, и заблудените по света от "двата агнешки рога" на това зло.Та, колко знае Бисер Киров по въпроса,при положение,че предшествениците му са мохамедани и самият той приема "белега на звяра".Защо вече не се подготвите да отговаряте- директно-медийно относно Първа и Втора заповед на Господа,а не да се прикривате от заблудени хора като Бисер Киров по БНТ и предавания като "Вяра и общество" .
58
0
 
1
 
! Отговори
UB40 преди 11 години
Чарлз ти ли бе,не досаждай на хората
57
2
 
13
 
! Отговори
UK до НИЦА преди 11 години
Начинът по който се изразяваш показва че си необразован и неуспял дребен човечец. Погледни колко турцизми си използвал само в един пост.Нали си работил и в Лондон? Май не знаеш и дума на английски. Тук френският не е на почит.Просто не ми се общува с простовати индивиди. Стой си в Ница и си гледай в собствената паница. Чао.
56
6
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Of до емигрантите --5 г ако си пребивавал в дадена страна в Европейският съюз и си европейски гражданин -то имаш право да подадеш документи за гражданство ---аиде бегайте да играете )))--не си длъжен 5 г да седиш постоянно там --от борд контрола се засича вашето влизане и излизане и се смята -аиде чао)
55
1
 
6
 
! Отговори
UK до НИЦА преди 11 години
Прочети пост 84 ако разбираш английски или посети сайта homeoffice.gov.uk за да се запознаеш как стоят нещата.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така или иначе не дължат "здравни вноски" ... Целта е едно ново преброяване и изопачаване на "статистически" данни. Ае в лево бе "стъкмистици"!
53
2
 
13
 
! Отговори
UK до НИЦА преди 11 години
Срамният факт че в предишните ти постове наричаш сънародниците си *** било то живеещи в България или чужбина показва че си един чалгарски неуспял мухъл който може само да се заяжда и противопоставя на добре известни факти.
52
0
 
10
 
! Отговори
UK до НИЦА преди 11 години
If you are over 18 and have been living in the United Kingdom for the last five years (or three years if you are married to or a civil partner of a British citizen) you may be able to apply for naturalisation as a British citizen. You may also be able to apply for naturalisation if you or your husband, wife or civil partner is in crown or designated service outside the United Kingdom. Applications for naturalisation are made using application form AN.
51
1
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
а ахахаххахахах
50
1
 
9
 
! Отговори
До НИЦА преди 11 години
Абе всички разбрахме че не си в Ница а пишеш от село Горна паница.
49
6
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
До емигрантите от НИца и УК и Шотландия --ох много се посмях с вас -оправихте ми настроението със седмица напред -мерси ) благодаря ви много )) ахаххахахаха
48
5
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Парле ву франсе --пърлено прасе,,,,, хахахахахаххахаххаха
47
1
 
6
 
! Отговори
UK до НИЦА преди 11 години
Всеки който е живял и работил законно повече от 5 години във Великобритания може да подаде за гражданство. Имаш интернет,провери го.Предпочитам между черни маймуни отколкото мързеливи мароканци,тунизийци и алжирци които се дупят по пет пъти на ден и се молят на алах вместо да работят.
46
3
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
До госпожицата -в Норвегия студено ли е )) ами защо ходиш сама -обади се да те сгрея-ако чакаш слънцето в Норвегия значи си като ескимос в Сингапур на плажа )))
45
10
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 11 години
Принципно дойдох тук ,защото не ми харесва да живея в скучната Европа(достатъчно време и отделих).Личи си колко си живял в Франция:)))))Там изобщо няма *** , мароканци и ***,ама хич:))))И нямам подобна среда ,не ходя на работа ,защото мога да си го позволя.Норвегия(където съм била ) не ми харесва.Не искам да чакам лятото,че да видя слънчев лъч.Франция е досадна,прекалено консервативна към чужденците и езика е отвратителен.Ами ти си мисли,че е супер,като не си виждал друго.
44
1
 
9
 
! Отговори
j_o_k_e_r преди 11 години
горкия Дянкофф точно беше решил да си плати осигуровките и те взеха че го отмениха,е така се работи с ГРОБ никой от тях не трябва да е ощетен парично,...само трябва да се взима никога да се дава..браво ГРОБ
43
4
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Е добре -аз като живея на Мадагаскар -какво трябва да направя-??? имам замък и коне и пак не се хваля- а вие УК Ница ала бала))