Темата "неизбежна самоотбрана" – нов политически пожар

Преглед на печата на 24 септември
24 сеп 2012 07:40, Красимир Ангелов
139
Темата "неизбежна самоотбрана" – нов политически пожар
Снимка: Булфото

Проблемът с неизбежната отбрана ще подпали политически пожар, коментира на своите страници"Сега". Темата за неизбежната отбрана отново влетя в публичното пространство покрай влизането в сила на 5-годишната присъда на Йордан Опиц. Той бе признат за виновен за убийство и незаконно притежание на оръжие.

При всеки такъв случай започва ожесточено говорене за неизбежната отбрана. Появяват се политици, които предлагат да паднат всички ограничения пред  защитата на имуществото. СДС, "Атака", ВМРО с различни вариации предложиха хората да могат да се защитават и да стрелят в общи линии винаги, когато решат, че някой напада тях или имота им.

Повече от очевидно е, че е необходим сериозен дебат за това докъде трябва да се простират пределите на неизбежната отбрана. Едно разширяване на предвижданите възможности може да се окаже със сериозна превантивна функция. И кражбите драстично да намалеят. Може обаче да започнат частно правосъдие и саморазправа. И България много лесно ще се превърне в джунгла.

"Ще сме на власт или ще ни махнат?", коментира "Труд". Увеличението на заплатите на лекарите, и на учителите, и на военните, и на полицията, и социалните кухни ще вземат около 250-300 млн. лв. Такъв предизборен харч управляващите могат да си позволят - мъчително, но могат.

Само че всички тези категории трудещи се представляват едва около 160 000 гласоподаватели. А отсреща е армията от 2,2 милиона пенсионери. И всичките те са гласоподаватели. При увеличение на пенсиите в рамките на инфлацията ще са необходими около 1 милиард. Точно този разход управляващите не могат да си позволят. Икономистите сред тях казват - "Не може!" Политиците казват - "Трябва, иначе ще ни издухат!"

Социалният министър Тотю Младенов окончателно попари вчера надеждите на пенсионерите, че може да получат повече пари още от 1 януари, като заяви, че парите на възрастните ще се вдигнат чак от 1 април, пише "Сега". Подобен вариант първо лансира шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, но след нея финансовият министър Симеон Дянков продължи да говори за индексация още от началото на годината.
Властта е единодушна само за процента на увеличението - около 10 на сто, за да се компенсира ръстът на инфлацията през последните 3 години.

"Държавата незаконно ще търгува с гражданство", коментира "Труд". Поводът е приетото от Министерския съвет предложение за промени в Закона за насърчаване на инвестициите. С него се дава право на постоянно пребиваване в България на чужденци, които са дарили на държавата 200 000 лв. А след 5 години постоянно пребиваване се получава българско гражданство. Казано с други думи - България предвижда най-обикновена покупка на гражданство.

Това ще доведе не до привличане на заможни инвеститори, а до наводняване на страната с всякакви хора.

"За общинските болници - повече пари", е озаглавено интервюто в "Труд" с Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Тя посочва, че единият от секторите, в които ще се инвестира повече е здравеопазването. Средствата трябва да бъдат разпределени така, че да се увеличи делът за доболничната помощ. В момента областните болници получават по 20 лв. за всеки човек, потърсил медицинска помощ в спешните им портали. Общинските болници обаче не получават и 1 стотинка за това. От догодина и те ще получават пари за положените грижи.

"Патриотични игри", коментира "Стандарт". "Националният фронт за спасение на България" на Валери Симеонов - собственик на телевизия СКАТ и ГОРД - на евродепутата Слави Бинев, се очертава като първия националистически блок, който ще премери силите си в изборите за 42-ро народно събрание. Двете формации отлично се допълват - компанията на Бинев е съсредоточена в столицата, но все още няма боеспособни структури в страната.

Фронтът пък, обратно, е изградил силни по места подразделения, които се опират на телевизионните екипи на СКАТ, които силно застъпват проблемите с недоволството на хората от малките градове и селата, където софийските медии често не стигат.

Като втора националистическа коалиция на хоризонта изгрява възможният съюз между "Атака" и ВМРО. Партиите на Волен Сидеров и Красимир Каракачанов също изпробват ефективността и вероятността за безпроблемно сътрудничество с локални акции. Двата националистически блока имат шанс за следващия парламент, ако не
се изпокарат.

И по света, и у нас храните са кокошката със златните яйца, коментира в "24 часа" финансистът Емил Хърсев. Ако говорим за най-печелившата сфера в България, измерена в проценти ръст, това е производството на селскостопанска продукция, най-забележимо при големите арендатори и получатели на селскостопански субсидии.

Статистиката невинаги потвърждава това, защото има период на забавяне при улавянето на една тенденция. Хърсев твърди, че най-бързо растящите отрасли в България през последните години са всичко, свързано с храни - производство и преработка, с изключение на млекопроизводството, и да не забравяме туризма като генератор на БВП.

"Планираме повече средства за здравеопазване и социални дейности", посочва в интервю за "Монитор" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Тя прогнозира, че икономическата криза в Европа ще продължи да оказва негативно влияние и върху българската икономика.

Скъпият ток и газ свиха производството с 30%, казва в интервю за "Стандарт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. Той коментира решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР) да въведе нова такса за достъп на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници.

"Още през юли се оказа, че средствата, събрани с увеличената от 1 юли такса за зелена енергия, са недостатъчни. През август бяха намалени плащанията към ЕРП-та, които възстановяват разходите им за енергия от възобновяеми източници, основно поради невъзможността събраните пари от таксата да покрият целия ресурс, необходим за изкупуването на зеления ток. Смятаме, че ДКЕВР трябваше да предприеме мерки, за да възстанови баланса в системата”, заяви Стаменов.

"Европа е загрижена за свободата на медиите в България", отбелязва в интервю за "Капитал daily" Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии.

"Намираме някои от последните развития в сектора за смущаващи. България е на последно място в ЕС в индекса на "Репортери без граница" за свободата на пресата за 2011-2012 г. и това е притеснително. Загриженост предизвиква и увеличеното насилие над журналисти, за което беше съобщено от представителя на ОССЕ за свобода на медиите”, обяви Крус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
2
 
! Отговори
до к.130 преди 11 години
Пак ли ти се ерчиш и раздаваш акъл, който очевидно не ти достига? Виж какво, първо си пий успокоителните хапчета, а тогава се дърви на коментиращите . И ще направиш още по-добре ако отидеш да грухтиш в "ПраЗен свят". Там ще намериш сподвижници на разсъжденията си, защото там са такива като теб - изкарват си парите от нещастието на жертвите и джобовете на престъпниците.
121
0
 
7
 
! Отговори
До к.31 преди 11 години
Досещам се,че трябва да докажа, че човеке влязъл насила в дома ми, ама това ще го доказвам на шерифа, който е изборен, а не не от "професорите " на Цветан Цветанов. И ако се наложи ,ще ме съди съдия, който не е завършил Право в червения факултет - ЮФ на СУ, където повечето преподаватели са комунистическа ***. Предполагам, че знаеш, че в USA съдиите не са задължително с висше юридическо образование, но са изборни и са хора, доказали пред обществото, че са справедливи, с морал и авторитет пред изибрателите. Това го казвам като човек, бил много пъти в сАЩ, правил справка още в средата на 90-те години за състоянието на съдебната система в тази страна , така че не говоря наизуст. И знаете ли какво се оказа: че жените съдии в САЩ са около 7% от общия брой съдии, а в България те са над 70%. Второ, ако съм в САЩ ще се радвам,че няма да ме съдят Калпакчиев, К.Иванов, М.Тодорова, Ченалова, Дончева, А.Йорданова; да ви изброявам ли още много съдии, повечето съдийки, които не бих желал да ме съдят напр. Крънч, Батанова, Деница Христова/Петкова, а поркурор да ми бъде напр. Марги Попова!
120
1
 
3
 
! Отговори
СВОБОДА ЗА ОПИЦ преди 11 години
До Какъв е проблема? ПРОБЛЕМА СИ ТИ ДРАГИ НЕГРАМОТНИКО! ПЪРВО ЗНАЕМ КАК СЕ ПРИДОБИВА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ И НИКОЙ НЕ Е ЗА ОТМЯНА НА ТЕЗИ ИЗИСКВАНИЯ И ПРОУЧВАНИЯ ПРЕДИ ПРИДОБИВАНЕТО МУ,НАЙ-МАЛКО НЕ ТРЯБВА ДА ПОПАДНЕ В РЪЦЕТЕ НА ЛУД ИЛИ ШУБЕ КАТО ТЕБ.ВТОРО В МНОГО ДЪРЖАВИ Е РАЗРЕШЕНО ПРИТЕЖАНИЕТО НА ОГНЕСТРЕЛНО А НЕ ГАЗОВО ОРЪЖИЕ-НЕ НИ ПРАВИ НА МАЙМУНИТРЕТО-ДА ТРУДНО Е ДА СЕ ЗАСТРЕЛЯ ЧОВЕК,НО НЕ И ДРОГАЖ,*** ИЛИ БАНДИТ ОСОБЕННО КОГАТО НОЖА Е ОПРЯЛ ДО КОКАЛА ТИ-ВЕРВАЙ МИ,АЗ ЗНАМ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ
119
0
 
9
 
! Отговори
иво преди 11 години
на моя позната преди два дена откраднаха колата тя работи като брокер на коли и успя да разбере кой е откраднал колата един наркоман обади мусе но той и каза че няма да и върне колата защото като я разглоби ще спечели 5000 лв тя не смее да подаде жалба в полицията защото наркоманите ще и подпалят апартамента продължавайте да ги защитавате
118
1
 
8
 
! Отговори
време е за разплата преди 11 години
Пишещите тука в защита на разбойниците са или разбойници или свързани с разбойниците. Особенно адвокатите. Отстрелянето на разбойник ги лишава от шумящите хартийки. Ако трябва да се започне, това е от съдебната система, която е первезна, продажна и противообществена, след като с лека ръка наказва дребния провинил се или невинния ( преиначава следствието, за да оправдае виновника), а убийци и разбойници не ги пипа. Необходим май е нов 9 септември, за да се изчисти държавата от мошениците.
117
0
 
7
 
! Отговори
Само линча оправя преди 11 години
Защо мислите, че само патллакът е необходим за самоотбрана. Най-обикновен кухненски нож може да свърши същата работа. Мачетето също. Защо разширението да не включва, влизане в жилището с ВЗЛОМ от непознати. Това е вече самозащитаи употребата на оръжие е необходима. Или цяла тумба крадци са влезли в двора и изнасят имуществото, което си спечелил за десетки години лишения. Естествено е, че трябва да се пресекат наглеците с оръжие. и стига с тази либералност към разбойниците. Тя ни докара бедите
116
0
 
1
 
! Отговори
AVA преди 11 години
До ИВОН депОтати??? сигОрни??? Моля, оправи си правописа. Иначе идеята ти е чудесна.
115
1
 
2
 
! Отговори
до 126 преди 11 години
пробвай с ГСО да обезвредиш куче, пиян, наркоман или дори група ***. предполагам ти е мил живота, за това питай охранителите или хората от сходните сектори за ефективността на ГСО-то... ГСО=пиратки
114
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ли тая тема... Не, не трябва да се променя нищо, трябва членове 12 до 15 от Наказателния кодекс да се преподават в училище и то всяка година. Целият форум е пълен с правно неграмотни хора, които искат да променят закон - явно не става, парламентът е пълен с такива и нищо не са направили.Колкото до Опиц, първо прочетете съдебното решение, запознайте се с фактите (на сайта на ВКС), а после, като установите, че Опиц е виновен, или не пишете, или се изказвайте грамотно.
113
1
 
6
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до ИвонЗапада няма намерения да осъществи сладките ти сънища!Да,за задълженията народа да бъде ограбван,ще има единна централа,но нашите родни бандити ще си дерибействуват както си искат,евросъюзът заяви че не ще ги ограничи!!!СЪНИЩА,СЪНИЩА СЛАДКИ.......:)))))))))))))
112
4
 
7
 
! Отговори
ИВОН преди 11 години
Просто се чуда как 23год. 240 депотати не оправиха държавата и затова Предлагам; час по скоро ЕС да стане една държава с един президент и едно министерство .И каквото в ГЕРМАНИЯ такова и във всяка държава от ЕС. бЪДЕТЕ СИГОРНИ ЧЕ В ПЪТИ ЩЕ СМЕ ПО ДОБРЕ.
111
0
 
2
 
! Отговори
Мдааааа преди 11 години
Работата по проекта за изграждане на пътя Русе - Свиленград най-вероятно ще продължи на двустранна основа между България и Катар, тъй като Турция се оттегля от преговорите. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.
110
3
 
6
 
! Отговори
Какъв е проблема? преди 11 години
Hеизбежната самоотбрана и отбрана е решен проблем от години.По света всеки има право да си закупи газово оръжие за лична самоотбрана и имуществена отбрана.За огнестрелно оръжие се иска разрешително, курсове и регистрация на оръжието при закупуването му. Разрешение се дава при определени условия.
109
0
 
5
 
! Отговори
Много Евтино преди 11 години
"Държавата незаконно ще търгува с гражданство", коментира "Труд". Поводът е приетото от Министерския съвет предложение за промени в Закона за насърчаване на инвестициите. С него се дава право на постоянно пребиваване в България на чужденци, които са дарили на държавата 200 000 лв. А след 5 години постоянно пребиваване се получава българско гражданство. Казано с други думи - България предвижда най-обикновена покупка на гражданство. 1 000 000 евро трябва да струва българското гражданство!
108
4
 
11
 
! Отговори
мили деца преди 11 години
Скъпи мои да извадиш оръжие и да гръмнеш някои не е проста работа.Иска се здрава психика,престъпника убиец има болна психика.За тези които искат да имат патлак за да им се удължи чурката,и да стрелят по крастовищата ще им кажа само едно:наи много да гръмнете не когото трябва или да ви го вадят от *** в болницата.Притежаването на оръжие е сериозна работа.Като го вадиш трябва да можеш да стреляш,ще ви го каже и наи големия бандит,но бандит.Не *** които иска да избии компекси.
107
0
 
9
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
не гледам за банди, но сам може да разгледаш американските програми за "Доброволни граждански отряди", да го наречем - домобранство. От 2002 до сега 64% от населението е преминало през такива отряди/AmeriCorps, Citizen Corps.../, дейността им включва и действия при пожари и бедствия. законно въоражени граждани бранещи махалите са достатъчна мярка срещу дребната/***/ престъпност.
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ САМО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗШИРИ ПОНЯТИЕТО"НЕЗИБИЕЖНА САМООТБРАНА", ПРОСТО ДА СЕ ПРОМЕНИ-НЕ МОЖЕ КАКТО Е СЕГА АЗ ДА МОГА ДА ЗАЩИТЯ САМО СЕБЕ СИ И НИКОЙ ДРУГ!? ЗНАЧИ НЯКОЙ ЩЕ КОЛЯ ДЕТЕТО МИ ИЛИ ЩЕ ИЗНАСИЛВА ЖЕНА МИ ИЛИ ЩЕ СТРЕЛЯ ПО ХОРАТА НА УЛИЦАТА ПРЕД СЧИТЕ МИ И АЗ НЯМА ДА ИМАМ ПРАВО ДА ГО ГРЪМНА ЗАЩОТО ОРЪЖИЕТО МИ Е ДАДЕНО САМО ЗА САМОЗАЩИТА ТА ТОВА Е ИДОТЩИНА И КРЕТЕНЩИНА!?!?!? И ДА СЕ РАЗГРАНИЧИ В ЗАКОНА ПРАВОТО НА НОСЕНЕ НА ОРЪЖИЕ ОТ ПРАВОТО НА ПРИТЕЖАНИЕ НА СЪЩОТО В ДОМЪТ СИ!?!
105
0
 
8
 
! Отговори
до 114 преди 11 години
да не мислиш, че сега се отчитат в КОС кой колко престъпления е извършил с КНО-то? най-малкото което ще спечелим - ще изравним страните. сега си с голи ръце срещу въоражени престъпници, съд, полиция. тогава ще си с 1 пистолет повече. наслука!
104
2
 
12
 
! Отговори
СВОБОДА ЗА ОПИЦ преди 11 години
АМЕРИКАНЦИТЕ КАЗВАТ ГОСПОД СЪЗДАДЕ ХОРАТА РАЗЛИЧНИ, А КОЛТ ГИ ИЗРАВНИ! БЪЛГАРИНА ОТ КРАЙ ВРЕМЕ ВИНАГИ Е ИМАЛ ОРЪЖИЕ В ДОМЪТ СИ ДОРИ И ПРЕЗ ТУРСКОТО-"ОСМАНСКОТО" РОБСТВО И СЕ Е ЗАЩИТАВАЛ С НЕГО, САМО ЧЕ СЕГАШНАТА"ДЕМОКРАТИЧНА" ОЛИГАРХИЯ СЕ СТРАХУВА, ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СЕТИ ДА ГО ОБЪРНЕ СРЕЩУ ДНЕШНИТЕ СИ ПОРОБИТЕЛИ В ПАРЛАМЕНТА,КАКТО СЕ ИЗПУСНА ЕДНО СДСАРЧЕ КОГАТО ГЛАСУВАХА НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ-АМЕРИКАНЦИТЕ СА ИМАЛИ ОРЪЖИЕ КОГАТО СА КОВАЛИ ТЯХНАТА,ВИЕ НЕ! "ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ОТНОВО Е РОБСКА ЗЕМЯ"
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъпниците нямат нужда от самоотбрана, защото те са нападащата страна. От самоотбрана имат нужда жертвите на престъпления. Кой е против това? Само хора, които искат хората да бъдат беззащитни. Затова се предприема една доста *** тактика на сатанизиране на жертвите от сорта: представете си сега какво ще стане ако.... И естествено това което РЕАЛНО СТАВА се игнорира. Защо? Ами за да не могат хората да се защитят, естествено.