Бойко Борисов откри новата контролна кула на летище „София“

До 18 месеца ще бъде завършено и метрото до летището, обеща той
5 дек 2012 21:54,
88
Бойко Борисов откри новата контролна кула на летище „София“
Снимка: БТА

С водосвет и прерязване на лента от премиера Бойко Борисов днес бе открита новата контролна кула на летище "София".

Борисов благодари за благопожеланията, отправени от свещениците в навечерието на светлия християнски празник Никулден, и на всички, които работят в Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД). "Браво на строителите, че са се вписали в сроковете", похвали ги той.

Премиерът изрази надежда, че "лошият пример от аерогарата, на която няколко пъти й пада покривът", няма да се повтори, както и че "са си платили всичко, за да не се налага да търсим 45 млн. долара да плащаме пистата и други съоръжения".

Той обяви, че до година и половина ще бъде завършено и метрото до летището, с което ще бъде улеснено придвижването на всички, които работят там.

„Както сме обещали, всеки ден откриваме и оставяме нови обекти на обществото“, изтъкна Борисов.

Новата летищна контролна кула на РВД е уникален за страната ни обект, който ще допринесе за развитието не само на предприятието, но и на летище „София“ и цялата българска авиация за десетилетия напред, заяви при откриването на новото съоръжение генералният директор на РВД Дилян Динев.

"Днес ние не откриваме една сграда, а една високотехнологична инфраструктура, която вече е оборудвана и готова за ефективна работа", добави той. Динев подчерта, че обектът се предава два месеца предсрочно и е изцяло построен с пари на предприятието РВД.

"Едно съоръжение, което е било заложено за изпълнение през 2006 г., стартира за реализация миналата година. Извинявам се, че предишното правителство не са си го направили, но ние за пореден път пускаме транспортна, високотехнологична инфраструктура, която може да се види, да се пипне и от утре влиза в експлоатация", коментира Московски.

Той подчерта, че съоръжението има капацитет да покрие евентуална втора писта за излитане и кацане на летище София, което гарантира развитието му през следващите 40 години.

Директорът на "Главболгарстрой" Калин Пешов обяви, че преди два часа е пристигнал от летището на Мюнхен, и кулата, която днес започва да работи на летище София, е по-хубава и от двете кули там. "Прекрасно е, че в България вече се случват подобни проекти от световна величина, с които можем да се гордеем", добави Пашов.

Веднага след като новата летищна контролна кула на летище София заработи, предстои да бъде внедрена Система за управление и контрол на наземното движение /Advanced-Surface Movement Guidance and Control System, A-SMGCS/ с функции за управление и контрол на въздухоплавателните средства по маневрената площ на летището. По този начин ще бъде осигурен безопасен и бърз поток на въздушното движение при всякакви метеорологични условия на летище София.

До края на февруари 2013 г. на новата летищна контролна кула ще бъде инсталирана и една от "сондите", предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка.

След тържествената церемония Бойко Борисов разгледа новата кула на РВД.

Ден преди официалното откриване на новото съоръжение то бе показано на медиите от Ивайло Василев, директор на дирекция „Управление на въздушното движение“. Цената на новата кула на терминал II е над 15 млн. лв. Тя започва да функционира веднага и ще изземе ръководните функции на своята предшественичка на терминал I.

В кулата има помещение за ръководител полети и още петима негови колеги. Има предвидени и допълнителни места за работници, обслужващи планираната за изграждане писта за излитане и кацане на летището.

Съоръжението ще увеличи и капацитета на летище София и ще подобри ефективността на ръководителите на полети, което ще доведе до подобряване на равнището на сигурността. Ръководителите на полети ще могат да увеличат броя на самолетите, които се обслужват при условия на ниска видимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
просто...майка преди 11 години
facebook/DaSpasimMalkiatMartiSpesnaKampaniaНито една отрязана лента не струва колкото живота на едно дете. Държавата и управниците ни се отнасят като мащеха към най-ценното.....децата ни.
76
0
 
0
 
! Отговори
1122 преди 11 години
"Динев подчерта, че обектът се предава два месеца предсрочно и е изцяло построен с пари на предприятието РВД"А НЕ Е ТАКА- С ШЕСТ МЕСЕЦА ЗАБАВЯНЕ И МИЛИОНИ НЕУСТОЙКИ
75
4
 
11
 
! Отговори
някой си преди 11 години
Наистина се убеждавам, че една не-малка част от българския народ има ментални и емоционални отклонение. Каквото и да си говорим това е една хубава новина, дори не е нужно и да се политизира, обаче огромна част от коментарите са изпълнени с злоба и негативизъм. Надявам се това да са онази армия от платени драскачи, основно на БСП, която шета из форумите. Ако не, просто бог да пази България с такъв материал...
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"и е изцяло построен с пари на предприятието РВД"А Рапонът, както винаги, С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАВИ.Дано има останал още някой да обръща внимание на несвързаните му бъртвежи.
73
8
 
5
 
! Отговори
кикк преди 11 години
До Млад Шумкар,разликата между станиш и боко е, че първия е потомствен властимащ и на него не му се налага да краде (в конвенционалния смисъл), твоя идол обаче е първо поколение всичко (същевременно потомствен цървулар и уонаби милиционер) - затова краде като за последно.
72
7
 
4
 
! Отговори
Жалка картинка преди 11 години
Остави самото рязане, ами реже знамето на България и го раздава на всеки приходящ.През хилядолетията са се били до смърт и до последният човек, за да запазят знамето си, а тези смешковци го раздават, така както раздават и България. На евтино парче. Така раздават и земята, и парите, и жените, и децата...
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пич, то в България още тонове ленти трябва да се отрежат..толкова сме изостанали...
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има ли някъде известен рекорд за брой срязани лентички в рамките на една календарна година от футболист ? ... знаем, че Герд Мюлер държи рекорда за най-много вкарани голове, ама при лентичките как е класацията ?
69
2
 
4
 
! Отговори
обективен преди 11 години
аз не съм свидетел, но ако наистина строежа е замислен 2006г, РВД накрая са решили да си я построят сами. Не знам кой реже ленти и кой не, но по времето на Станишев се направиха 2 км от магистрала Люлин..и това по време на световен бум в строителството..
68
1
 
10
 
! Отговори
Вуте у Виена преди 11 години
ей..как не се намери поне един позитиевн коментар бе ?! само помия и ехидни забележки...*** и злобен народец сме си.. и защо Вуте да не отиде на опера у Виена бе да ти е.а майката ? защо трябва да гледам стотиците копърки наредени покрай терминал 2 с мръсни дебелогъзи нищо неправещи по цял ден таксиджии ? всеки път когато минавам оттам им показвам среден пръст. Нямам търпение метрото да стигне и до там !
67
7
 
17
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Другари, каквото и да правите Б.Борисов си е осигурил втория мандат. И знаете ли защо- защото работи и се вижда какво е направено. Знам, че за вас крадците това е непонятно но ще го разберете след втория мандат. Който не му харесва в Северна Корея ще го приемат.
66
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако се продължава така София наистина до няколко години ще е истинска европейска столица, Браво на правителството.Шумкарите да се потапят
65
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега бесеперасите газ пикаят.................кеф, кеф, кеф.......Щом *** вият на умряло значи се прави нещо хубаво за народа а за тях и децата им ядец
64
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Машината която копа метрото, беше предвидена след втория метро диаметър на София да отиде да изкопае тунела под Шипка.Евно обаче от както дойде таз мутра на власт никой нищо не спазва. Все пак една отсечка на метрото в Сф е по- важна от някво тунелче някъде си !
63
5
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 11 години
А може да поиска И да пробва
62
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквам някоя сутрин да се позвъни на вратата ми и там да е Тиквата с лента и ножица, дошъл да ми открие сутрешната ерекция, може и поп да и попее за здрав(е)
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 58 Парите които остават в България стават на S-klasе и сликон. Ти, аз и който и да е няма да види нищо от тях! А "българските" инвеститори са просто едни перачи на пари!
60
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
07 юли рязане лента за ада
59
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доколкото разбрах РВД-то са построили кулата със собствени средства, какво дрънка пак нашия и какво открива ? РВД са с най-високите заплати, за да се уредиш там, трябва да имаш много яки връзки.
58
12
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Динев подчерта,чеобектът се предава два месеца предсрочно и изцяло е построен с пари на предприятието РВД,така че не виждам защо Боко трябва да прави помен с чужда пита,между впрочем единственното което прави Боко е да лъже и краде