АЕЦ „Белене" ще се строи, прогнозира експерт

Референдумът ще бъде положителен, смята Нина Дюлгерова
Обновена: 2 яну 2013 16:17 | 2 яну 2013 15:48,
162
АЕЦ „Белене" ще се строи, прогнозира експерт
Снимка: архив, Булфото

Експертът по енергийна сигурност проф. Нина Дюлгерова прогнозира, че предстоящият референдум ще бъде положителен.

Ако трябва да говорим за 2013 г., тя е продължение на 2012-а, през която в енергиен диверсификационен план имаше няколко сериозни събития, които сега ще продължат да се развиват, посочи за БТА проф. Дюлгерова.

„Едното събитие беше политическото решение за отказ от АЕЦ "Белене", но в края на август този дебат се възобнови, което ескалира в референдум, и в момента, на 27 януари, очакваме референдума, за който прогнозите ми са, че ще бъде положителен“, посочи Дюлгерова.

Според нея това означава, че АЕЦ "Белене" ще се строи - вероятно ще бъде с американска фирма, но това, което е много важно, е да бъде с държавно участие. Тук говорим за стратегически битки между Русия и Америка в енергийната сфера, но ако трябва да защитаваме българските национални интереси, това трябва да е държавно участие във втората атомна централа в България, заяви експертът.

По отношение на газовата сфера проф. Дюлгерова припомни подписаното на 15 ноември миналата година българско участие в газопровода "Южен поток". Обявихме за национален приоритет "Набуко", който през май се трансформира в "Набуко-Запад", но през последните два месеца се оказа, че германската RWE се отказва от участие и прехвърля дела си на австрийската OMV, а последните дни на 2012 г. Турция също загатна, че вероятно ще се отказва от участие в "Набуко-Запад", посочи Дюлгерова.

Според нея това означава, че това е един "мъртвороден проект", в който България продължава да налива пари. Европа го обяви за съществен елемент от Южния енергиен коридор, но подозирам, че там ще си останат с политическите договорености и декларации, коментира Дюлгерова.

"Южен поток" през 2013 г. вероятно ще започне активно строителство с идеята да се изпревари мартенското влизане в действие на Третия енергиен пакет, за да запази монопола си върху строителството, подобно на това, което има в "Северен поток", смята Нина Дюлгерова.

Във връзка с шистовата технология и шистовия газ тя коментира, че "за голямо съжаление може би ние ще решим да правим проучвания за шистов газ". Мораториум има, надявам се да продължи да го има, каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
iwan grozni преди 11 години
ХЕХЕХЕЕЕЕ......на един Станишев,на друг Овчаров...ми да вземе бате бойко да я закрие тази партия,чисто и демократично,само както той си може...цяла нация ще затрие,та една партия ли...баща ми обаче казваше едно нещо-на крива ракета-космоса и пречи.а пък за милиардните задължения...ега ти тезата! мухахаа..
105
2
 
1
 
! Отговори
! преди 11 години
Белене е поредния мегаломански комунистически проект, който ще зарови България за дълги години напред и бъ;гарите ще плащат милиарди всяка година за да се изплати новия дълг. За да могат другарите Р.Овч. и други като него да лапат комисиони.
104
1
 
4
 
! Отговори
ivelinovaiveta преди 11 години
ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ!
103
4
 
2
 
! Отговори
леле мале преди 11 години
До АнонименКой ще работи в АЕЦ , българи - не , работни места за селски строители, крадящи бетон - не. Кой ще е луд да дава работни места на полуграмотни претенциозни псевдо експерти и специалисти. Ще се заробим и години ще плащаме не само строителството , но и заплатите на чужденци. Къде е хранилището за отработило гориво - от Луканов до 2008 откраднаха всичко и не го построиха. Кой ще разреши на недоучилите да стопанисват нова АЕЦ, та да гръмне.
102
4
 
0
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Ако някой иска Белене да се приготви да плати той и пра пра внуците му :1.20 милиарда за строежа2.50 милиарда за съхраняване на отработеното гориво!Видяхте какво стана с Фукушима - милиони литри вода за охлаждане на плутониевите пръти,т.э. за охлаждане на термоядрена бомба!!!3.100 милиарда за консервация и ликвидация на спряната преждевременно от Евросъюза Белене,защото няма да е построена от френските ***!Нали те спряха блоковете на Козлодуй,макар че те бяха по-сигурни от всяка педифренск
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кои ти ли ще строиш , стига стова "ние", няма ние има конкретен инвестиционен проект , който в цял свят е обект на частно финансиране стига да е ефективен а тъй като опшка от инвститори няма извода е един той чисто и просто не е икономически целесъобразен , ЕНЕРГИЕН ПРОЕКТ С ХИПОТЕТИЧНА СОЦИАЛНА ЦЕЛ Е НЕВЪЗМОЖЕН ЗА ИЗГРАЖДАНЕ.
100
0
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
БЕЛЕНЕ ЩЕ ГО ИМА РАНО ИЛИ КЪСНО
99
0
 
5
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ДАНО СТРОИМ ДАНО
98
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не ви ли писна с това беляне, няма да има и толкоз
97
0
 
1
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 11 години
КОЙ ТЕРЕН Е ПО -УСТОЙЧИВ НА ЗЕМЕТРЪС? ТОЗИ ВЪВ ФОКУШИМА ИЛИ ТОЗИ ДУНАВСКИ ЛЬОС, КОЙТО ПРИ КОЗЛОДУЙ ИМА ПО -ГОЛЯМ НАКЛОН КЪМ РЕКАТА ИЛИ РАЙОНА НА БЕЛЕНЕ?ЯВНО ЕКСПЕРТИТЕ ИЗБРАЛИ БЕЛЕНЕ НЕ СА ПО-НЕГРАМОТНИ ОТ НЯКОИ СЪВЕТНИЦИ "ДОКАЗВАЩИ " ОПАСНОСТИТЕ ОТ БЕЛЕНЕ! ОПАСНОСТТА ОТ БЕЛЕНЕ И КОЗЛОДУЙ СА ЕДНАКВИ НО ПОЛИТИЗАЦИЯТА НА ВЪПРОСА ПРЕЧИ ДА СЕ РАЗБЕРЕ:- ТОКА ОТ ВЯТЪРНИТЕ ГЕНЕРАТОРИ Е С ПО- ВИСОКА ЦЕНАТА- ТОКА ОТ МИНИ ВЕЦОВЕТЕ ПО ИСКЪРА Е С ПО-ВИСОКА ЦЕНА-ЕЛПРЕНОСНАТА МРАЖА НЕ Е ИЗМЕНЕНА ОТ 1989г
96
0
 
0
 
! Отговори
Модератор преди 11 години
До ДОЛУ ГЕРБ: Има технически проблем!
95
1
 
3
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 11 години
и аз се чудя защо не може да се гласува вече в Днес БГ..трябва да имаш регистрация българино..а това си е чисто ограничение на словото и свободното изразяване..и защо точно сега? защо точно преди избори? мисля..че по този начин човек няма да може да сондира мнение по много теми..и най вече настроението и мнението ни за управляващите..ако са писали до сега поне 80% тук изразявайки мнението си..сега едва ли биха се регистрирали и 20%..но това не променя мнението ни..ще го потвърдим и на ИЗБОРИТЕ!
94
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
АЕЦ Белене..ще трябва да се построи..искат или не..някои кръгове..като например тия корави тикви "демократи"яростни противници на Белене..ние обаче обикновените българи..се питаме чий интереси защитават те? до някъде имаме отговор..привърженици на ГЕРБ,на Костов а сега и Кунева се включи -:)) собствениците на панелните батерии са ни ясни..собствениците на ТЕЦ и Вец също..но се питам какво правим след 10 -15 години когато затворим Козлодуй? УПРАВЛЯВАЩИТЕ РАБОТЯТ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ И ГРАЖДАНИТЕ!
93
0
 
0
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Факти, факти дай. Цифри и срокове. Тия простотии, които не се уморихте да повтаряте нямат нищо общо с истината.
92
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 11 години
И не е ясно на базата на какви факти професора мисли че като на частните инвеститори не им излиза сметката да си вложат парите в морално остарелия АЕЦ Белене който е без пазар за продукцията си, на държавата ще и излезе сметката. От държавното се краде най-лесно, нали? Тези МИЛИАРДИ ако се инвестират в образование, България ще забогатее много повече отколкото от един АЕЦ в чиято рентабилност никой не е убеден.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От всичко, което имаше в България, остана само енергетиката. Ако и това унищожим, тая страна я отписвайте. Какво ще бъде поколението на нашите деца? Поколение от шивачки, готвачки, сервитьорки и тираджии. ДА НА АЕЦ БЕЛЕНЕ !
90
2
 
0
 
! Отговори
.. преди 11 години
Този професор повтаря тезите на БСП и като че ли е говорител на Кремъл...Фактите са следните:1. Набуко е по-напред от Южен поток, защото има одобрен маршрут и ОВОС. Ще има първа копка преди първа копка по Южен поток2. Референдумът няма да е валиден, защото няма да събере гласове колкото на миналите избори. С този въпрос, той не може да задължи държавата да отвори отново този проект3. ЕС не са говорили за изключение за Южен поток от третия енергиен пакет, така че това е чиста спекулация.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до ivelinovaiveta Никога не е имало такъв геноцид както при комунистите.Заради това,че скриха аварията в Чернобил всяка година сега умират хиляди българи от РАК.Сега искат и втора АЕЦ за да са сигурни,че ще ни унищожат като народ.
88
0
 
1
 
! Отговори
до ivelinovaiveta преди 11 години
Това не е изненада за никой, който се е интересувал от Белене. И всеки разумен човек разбира, че 95%" от казаното от ГЕРБ е лъжа. Възрастен човек съм и помня какво беше при комунистите. ТИЯ СА СЪЩИТЕ! Само дето лъжат много повече и от тях! И при комунистите имаше социално политика, а тия са българомразци.
87
0
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Преди няколко години точно Италия изрази готовност да купува ток от АЕЦ Белене. Но тогава се работеше по централата. Разбиваше се леглото на реактора от който се отказахме. А тя беше дълбоко в земята. Получи се дупка, заваля дъжд и дойде точно тогава един голям капацитет по ядрена енергетика, гледа, гледа дупката и каза, че вижда само един гьол. И повтаря две години тая глупост.Но може да се изнася и надалече. Прав си.