Музикаутор: bTV ни дължат 2,5 млн. лева, от 2 г. не са плащали

Булсатком и телевизията спорят за нещо, което нямат право да ползват
Обновена: 15 яну 2013 16:52 | 15 яну 2013 16:20,
67
Музикаутор: bTV ни дължат 2,5 млн. лева, от 2 г. не са плащали
Снимка: Архив Булфото

bTV дължат над 2,5 милиона лева за авторски права на Музикаутор, "Булсатком" и другите кабелни и сателитни оператори отказват да плащат, заявяват в съобщение до медиите от сдружението за колективно управление на авторски права.

"bTV Медиа Груп" и "Булсатком" продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най-емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. Според експертите по авторско право казусът между "bTV Медиа Груп" и "Булсатком" е „избирателно” позоваване на закона, твърдят от сдружението.

Според Музикаутор и двете страни в спора ползват, както намерят за добре, съдържание като музика и филми - едните, като не плащали договорените и дължими суми, а другата -  без изобщо да имат договор.

Позицията на Музикаутор е, че е редно, преди да се разберат помежду си, двете фирми да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация -  поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават.

bTV имали дългове от над 2,5 милиона лева към Музикаутор за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. От 2 години от медията не са се сещали да си плащат, въпреки че имат действащ договор.

От Музикаутор смятат за парадоксално това, че bTV е направила кампания за защита на авторското право, след като те са единствената ефирна телевизия, която не си плаща.

“Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права, представлявани от Музикаутор на територията на България, и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред”, категоричен е Ясен Козев, председател на управителния съвет на Музикаутор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
булсатком са измамници, всъщност нещата са ясни. Булсатком нямат пари, продали са се вече ис ега са само лице на истинския собственик.Който не се интересува от абонатите им, тъй като ще развива друга дейност. Най-верятно това е Мтел, той не се интересува от телевизия, защото си има. затова и на Мтел не му пука дали си тръгват абонати или не.
34
0
 
3
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Асен Блатечки наистина го пипнаха в чужд хладилник...
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо не разбрах? Ако аз продавам вестници, за всеки продаден вестник трябва да отчислявам авторски права на журналистите ли? Не трябва ли това да прави собственика на вестника? И какво общо има булсата с авторските права на продукти използвани в програмите на разпространяваните от него телевизионни програми?
32
0
 
4
 
! Отговори
AcOrP преди 11 години
До martonyТо въпроса е ,че имат договор но не си плащат по договора... Рекет и то яко. Дано Булсат да си държът твърдо позицията БТВ ще загубят а зрителите само ще спечелят.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хехе, мутрите сами ще се изядат едни-други от алчност. Аз лично винаги им помагам с удоволствие за това - от години съм разкарал телевизора и не могат да ми промиват мозъка, а не съм дал и стотинка за музика. Интересно име, между другото. "Аутор". Интересно на какво точно са аутори неуважаемите господа-мутри.
30
0
 
4
 
! Отговори
Cazanova666 преди 11 години
БТВ, съм ги отписал отдавна, сега е наред Бардаков ТВ7, турски ***, събра цялата *** от Нова......още малко ще го трая, и ги почвам и тях.Ако някой от вас иска да му се чуе мнението, на страницата им в F......k, веднага вземат отношение........не можело а?
29
1
 
3
 
! Отговори
Компира преди 11 години
И това кой да го каже? Мюзикаутор - легалният рекетьор. И това е съвсем легално. Значи в случая искат да получат пари за едно и също нещо от три места.БТВ плаща авторски права защото излъчваБулсат плаща пак същите права, платени преди това от БТВ защото разпространява.След това по веригата хващат кръчмите, които имат телевизия и те също плащат авторски права платени преди това от БТВ и Булсат.А какво дават на авторите - нищо, жълти стотинки. Питайте който искате.
28
1
 
3
 
! Отговори
Аутора преди 11 години
Музикаутор , Театъраутор ... все имена на известни рекетьори. Събират пари за авторски права, а не плащат нищо на авторите. По-гадни са дори от оня, дето ни изяде салама от хладилника.
27
0
 
6
 
! Отговори
vulva kuneva преди 11 години
бтв - юдейо-масонска *** !!!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам защо се намесва името на БСК, при положение, че те не носят редакционна отговорност за съдържанието на програмата. ьТВ са доставчик на медийната услуга по смисъла на ЗРТ, те носят редакционна отговорност и те трябва да имат уредени авторски права, т.е. те да си плащат или май знаят само да вземат!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
телевизиите не трябва да излъчват песни по свое усмотрение.нека изпълнителите сами заявят пред тях това си желание,с цел да популяризират творбите си и поддържат известността,и съответно да си платят за това.
24
1
 
1
 
! Отговори
ирка преди 11 години
Булсатком и телевизията спорят за нещо, което нямат право да ползват - Мисля , че и те не знаят за какво спорят .
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бТВ и ТВ7 са национални ефирни телевизии. Излъчват безплатно и се хранят от реклами. Да инвестират пари в по-добър ефирен сигнал, да намерят начин да достигат до зрителите си в чужбина .Те имат интерес повече зрители да ги гледат. Ако аз гарантирам ,че още 200 000 човека ще гледат техните реклами ,от които те печелят, нямам ли право да поискам пари и аз? Че защо да го правя ? От тук следва че бТВ и ТВ: трябва да плащат на своите провайдери като Булсатком и другите сателитни оператори.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото Булсатком не трабва да плащат за услугите които пледлага на телевизиите. А тези услуги са само в полза на телевизиите излъчвани чрез БСК. Щото колкото повичи хора гледат предевенията им ,толтова по-скъпи са рекламите и така самите телевизии печелят. Смятам чу Булсатком трябва да поискат пари от бТВ и ТВ7 затова ,че доставят програмите им до по-голям брой зрители с по-добро качество от това ,което могат да предложат самите телевизии. Демек работят за обогатяването на телевизиите.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От текста на статията не става ясно какъв им е конкретно проблемът с Булсат. Говорят само за задължения на Бтв.... Заглавието подвежда и създава погрешна представа у четящия. къде са адвокатите на Булсат за уронване на престижа???
20
0
 
8
 
! Отговори
Милан преди 11 години
БТВ е отвратителна телевизия, която принуждава своите служители на трудов договор да излизат в принудителни неплатени отпуски, за да икономисва пари. Атмосферата в телевизията е отвратителна, всичко е поръчково, мамят продуценти, кабелни и сателитни оператори, актьори, на които плащат жълти стотинки, сценаристи. Докато тази клоака на ченгето Гергов не бъде прочистена, нормален телевизионен пазар не може да има. Не , че другите са много стока, но наистина БТВ е символ на покварена медиа!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BTV turska televiziq...pomnite li slu4aqt v Katunica i kak za6titavaha *** a drugite bili lumpeni 4e si otma6tavali za zagubata na dedeto im!!!!!!!!!!!!!!!!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво излъчват БТВ? Новини? Няма и следа от такива! От 1 час, колкото са вечерните им новини - около 22 минути са заети с реклами на хапчета против диария, прах за пране, евтини мобилни телефони за *** и собствените им предавания. Телевизията е за хора с ниско IQ под 90 т. и за пенсионери. Тези хора и без това нямат нито кабелна телевизия, нито са абонати на Булсат, така, че мрежите не биха загубили много клиенти дори да клъцнат правителствената ТВ. Сериали, тъпички предавания в които грознички стари моми или някакви особи, по няколко пъти разведени ни учат на морал, врачки, ми
17
0
 
4
 
! Отговори
3goro преди 11 години
Да изнудваш заведения и други обекти за пари, защото се слушало музика- да но тя е на чужди изпълнители ,!!!!Събираш няколко милиона и ги раздаваш на български автори, които са станали членове на МУЗИКАУТОР.Уникално ,браво---даже не се налага и да работите (творите :)---само събирате и разпределяте!!!Дори и след време,когато българската музика изчезне ТЕ ще продължават да събират и разпределят пари-защото закона им го позволява !!!БТв да се издължи до стотинка !!!!
16
1
 
1
 
! Отговори
Patriot преди 11 години
България е във война с ТУРЦИЯ а РУСИЯ им помага !!! Присъединете се към най-големият геополитически военен симулатор. ИДЕАЛЕН за да прекарвате скучните моменти пред компютъра, както и и да направите много приятелства! Разбира се, можете да играете НАПЪЛНО безплатно! Помогнете ни!***/UNsI28