Кой е Спиндермаан и защо хората му се възхищават

25 000 "харесвания" за един безсмислен вулгаризъм
Обновена: 11 фев 2013 12:44 | 11 фев 2013 11:36,
252

Снимка: Facebook

"Спиндермаан" е една от многото странички във Facebook. Тя е регистрирана на 28 януари тази година. В нея човекът, който я ''стопанисва'', пише със свой собствен стил – с изключително много правописни грешки, вулгарно, с псувни и обиди. Той се представя на шега (надявам се) за новия супергерой на България (Спиндермаан е окарикатурен образ на Спайдърмен). Неслучайно в типичен стил под страницата е написано „биа са сас лошите“.

На пръв поглед – нищо кой знае какво, просто поредната простотия в необятния океан от информация и анонимни хора – демек интернет. Като уточним обаче, че за двете седмици, в които Спиндермаан съществува, той е събрал близо 25 хиляди "харесвания", а с всеки изминал ден те нарастват със стотици, дори хиляди, нещата придобиват малко по-друг нюанс.

Това, за малките мащаби на България, е наистина огромно „Facebook одобрение“.

Разбира се, много са и хората, които далеч не одобряват Спиндермаан. „Дебилна страничка, чиято главна отличителна черта е изопачена неграмотност, която трябва да бъде "забавна" явно“, възмущава се друг потребител във Facebook.

“E т'ва уби всичко детско в мен, хвърлих едно око, ще сънувам кошмари с дебили, които говорят на Ф..тая страница бие рекорда по олигошизофрения”, коментира втори.    

Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой.

Някои от вулгаризмите, които Спиндермаан използва са започнали да навлизат в речника на определени социални групи, като учениците например.

А дали и за този 'viral' (вирусен) интернет феномен ще се изпълни максимата - „всяко чудо за три дни“ - предстои да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
22
 
! Отговори
ФОСТАТА преди 11 години
ТВЪ им е пръви къментар ф утри.гб но мошно пайджина *** и ФАНУСА.
47
2
 
20
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Много сте зле... явно си нямате работа и новини, че пишете за Спиндермаан. Я напишете и една статия за Долан и как води до деградацията на младото население в България :)
46
0
 
21
 
! Отговори
ГОДТ преди 11 години
Всъщност, невежи, Долан не е първият да измисли този начин на изказване, а копира ВЕЛИЧИЕТО НА СПУРДО СПАРДЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Регардз, Год.
45
0
 
27
 
! Отговори
Nasko преди 11 години
Paiadjina *** za taq podka,kovra ili peteraz!!! Spindermaan prisitend !!!!
44
2
 
30
 
! Отговори
? преди 11 години
Това е български еквивалент на Spoder man, т.е. не е измислено нищо ново ... обаче и авторът на статията не си е направил труда да провери преди да пише ;)
43
0
 
26
 
! Отговори
... преди 11 години
Тия страници ги има на английски от 2-3 години, просто някой българин реши да ги преведе и понеже досега не бяха толкова достъпни (на български език), та затова сега масата полудя.. Не си мислете, че това е някаква иновация, защото е чисто и просто плагиатство.
42
6
 
21
 
! Отговори
BUMSsHhAKALAKA преди 11 години
До *** на всицки Какво му е забавното ?Да четеш някакви *** изцепки и идиотщини ?
41
0
 
25
 
! Отговори
Жокеra преди 11 години
спинтермеен пии фода од чушмата на екс
40
1
 
30
 
! Отговори
фостата на всицки преди 11 години
На мен лично, ми става супер забавно и весело от тази страничка, тя е толкова интересна и винаги може да ме разсмее. А на тези,които казват, че е "простотия","глупост" и т.н. мога само да им кажа да се гръмнат!Днешният народ се смее на момиче в Интернет което си поглъщо и изплюва МРЪСНИЯ тампон 5 пъти, а вие наричате това простотия.Страницата е наистина забавна и яка, и вие, които се мислите за супер "интелигентните"
39
4
 
22
 
! Отговори
lqlqlq преди 11 години
4erniq humor e kato krakata - ne vsi4ki go imat
38
0
 
25
 
! Отговори
JORO преди 11 години
Колеги журналисти , ако бяхте направили малко проучване щяхте да знаете че образът не е създаден а взет от Spooderman и Dolan , концепцията не е измислена сега а просто вече е преведена на български език, не е феномен нещо което съществува от доста време, но две мнения няма, че е много смях ;)
37
7
 
29
 
! Отговори
Анонимна ;д преди 11 години
Всеки втори в училище се разхожда по коридорите и крещи като 'пълен селянин' : "***, ФАНОСА, ФОШИТЕ'' и всякакви такива глупости... На 15 съм, но не ми е ясно кое е забавното на тази простотия, селяния, неграмотност и тнт... Това е нещо измислено..хората показват колко са неграмотни чрез някаква "забавна" за хората на моята възраст, които като видят нещо ново навлязло.. започват да се правят на много велики като не спират да го повтарят.. НЕ Е ЗАБАВНО, А ЖАЛКО ЗА ВАС.. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
36
2
 
18
 
! Отговори
SoniMax преди 11 години
Dolan stila e dosta populqren. Spinderman go pobalgari prosto. Jalko,4e malko hora znaqt za kakvo stava vapros.facebook/dolan.memeS drugi dumi...F0STATA
35
1
 
22
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Вие журналисти ли сте ? Явно толкова ви е скучно и сте останали без работа , че започвате да пишете за пълни простотии...вземете се в ръце
34
2
 
32
 
! Отговори
AVD преди 11 години
Аз лично намирам страницата за релаксираща и много забавна. Не съм се смял с глас от много време. Този човечец, дали го прави за забавление или да изтъкне грамотността на Българския народ, не знам, но за мен страницата е чисто и просто забавна. Ако мислите, че учениците, децата и младежите, не могат да направят разлика, между неграмотност и шега, тогава вие сте загубените. Има 25 000 последователи. Какво от това, да не би да ви е яд, че нямате толкова? И медиите в България червясаха от всякъде..
33
0
 
28
 
! Отговори
Anonymous преди 11 години
значи леко разнообразие е лошо пък да се говори само за убийства , кражби и протести не е вулгарно
32
2
 
23
 
! Отговори
Спиндер фен! преди 11 години
Хахах какво толкова се вайкате за Спиндермаан? Той ли ви е най-големия проблем? Страничка, в която си губим времето и се забавляваме. На който не му харесва, просто да не гледа и това е.. :)
31
1
 
20
 
! Отговори
watupbro преди 11 години
Поздрави за 359 форума
30
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе вие журналистите не се научихте значи... :X Как може да пишете такива глупости :D Вземете се образовайте като хората и преди да пишете простотии вземете разучете фактите ако го бяхте направили щяхте да знаете за Uncle Dolan. И да разберете, че страницата на Спиндермаан е иронична и оплюва точно тези хора, които пишат неграмотно и не се осъзнават дори и даже си мислят, че са интелектуалци, каквито сигурно и вие се мислите че сте!
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 11 години
''Viral'' означава ''популярен'', всезнайковци :)