Кой е Спиндермаан и защо хората му се възхищават

25 000 "харесвания" за един безсмислен вулгаризъм
Обновена: 11 фев 2013 12:44 | 11 фев 2013 11:36,
252

Снимка: Facebook

"Спиндермаан" е една от многото странички във Facebook. Тя е регистрирана на 28 януари тази година. В нея човекът, който я ''стопанисва'', пише със свой собствен стил – с изключително много правописни грешки, вулгарно, с псувни и обиди. Той се представя на шега (надявам се) за новия супергерой на България (Спиндермаан е окарикатурен образ на Спайдърмен). Неслучайно в типичен стил под страницата е написано „биа са сас лошите“.

На пръв поглед – нищо кой знае какво, просто поредната простотия в необятния океан от информация и анонимни хора – демек интернет. Като уточним обаче, че за двете седмици, в които Спиндермаан съществува, той е събрал близо 25 хиляди "харесвания", а с всеки изминал ден те нарастват със стотици, дори хиляди, нещата придобиват малко по-друг нюанс.

Това, за малките мащаби на България, е наистина огромно „Facebook одобрение“.

Разбира се, много са и хората, които далеч не одобряват Спиндермаан. „Дебилна страничка, чиято главна отличителна черта е изопачена неграмотност, която трябва да бъде "забавна" явно“, възмущава се друг потребител във Facebook.

“E т'ва уби всичко детско в мен, хвърлих едно око, ще сънувам кошмари с дебили, които говорят на Ф..тая страница бие рекорда по олигошизофрения”, коментира втори.    

Всъщност човекът зад Спиндермаан едва ли си е давал сметка, че измисленият от него персонаж наистина ще се превърне в герой. В онлайн герой.

Някои от вулгаризмите, които Спиндермаан използва са започнали да навлизат в речника на определени социални групи, като учениците например.

А дали и за този 'viral' (вирусен) интернет феномен ще се изпълни максимата - „всяко чудо за три дни“ - предстои да разберем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
36
 
! Отговори
na spindermaan fena преди 11 години
АИМ КАОТ ЕН ГО ХАЕРСВША НА МЙАКА ИТ ФАНОСА
67
0
 
28
 
! Отговори
Пайджина преди 11 години
Офф престанете да го взимате толкова на сериозно.Това е просто една пародия,която да забавлява,а ако на някой не му е забавно-да не я гледа.Напишете в google "dolan" и вижте,че това не е единствената пародия.
66
1
 
21
 
! Отговори
Somebody преди 11 години
Ако продължаваме така, скоро май от сайта ще са принудени да изтрият статията. Аз викам да ги понатиснем даже малко xD
65
2
 
25
 
! Отговори
Tottie Petkova преди 11 години
Stan, благодаря ти. И понеже аз нямам такава част, с която да се събуждам нагоре... я замествам с настроение, обаче за разлика от мен, Автора се е събудил на криво. Моя съвет е да си се връща в леглото, че не му се отдава да виси над клавиатурата и да се крие зад някакъв си сайт. Пък и аз не виждам някъде да пише чия е статията. Излиза че анонимен анонимен нарежда. Ако все пак аз съм пропуснала да видя името на автора.. Случва се. Но като ми е скучно влизам в страницата на Спиндермаан, а не тук!
64
1
 
25
 
! Отговори
СПИНДЕР ФЕН преди 11 години
МЕЙКА ФИ ОСТАТА КОЕТО НЕ Е СНАСЕ ПОРТИФ НАС , *** ЗА ВАС , СПИНДИ ТИ СИ БОКА НА ДЖОГЛАТА.ТОВА ЕГО ПИСЛА НЯОКИ ***, ЗА ТЕБ АВТОРЕ ТВОА ht tp: //sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/533714_112475535599555_1857090001_n.jpg
63
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде пишман интернет търсачите, дето казват, че всичко било плагиатствано и превеждано, айде преведете ми на английски "***"... нали точно българските изрази звучат смешно, май сте толкова прости, че не схващате, май ви трябва паижина ***...
62
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***
61
1
 
26
 
! Отговори
Оо преди 11 години
Пайджина *** затеп феско!
60
3
 
26
 
! Отговори
SPINDERMAN BOK преди 11 години
*** ZATEP BOKLIK
59
1
 
30
 
! Отговори
Кундата преди 11 години
Българските "журналисти" имат наистина набито око за наболели социални проблеми като този и наистина успяват да оправдаят призванието си на обществен коректив. И е иронично, че човекът, който е написал този изпълнен с полезна и актуална информация коментар, тъй като това очевидно не е статия (изисква се малко повече обем, смисъл и най-вече мисъл), не е никак наясно с пунктуационните правила на езика ни, а и също така едва ли щеше да събере 1 10 прочита, ако не беше обекта на изследване. Тъжно.
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5-секундно търсене в Гугъл разкрива НЕ-оригиналността на спиндерман:knowyourmeme/memes/dolanТова, че някой го е превел не го прави ни най-малко оригинално.
57
0
 
36
 
! Отговори
Ешшш преди 11 години
"Viral" google може да ти го превежда като вирусен, обаче в случая значи популярен. Така че, се поразрови по-добре като си решил да използваш чужди думи. На мен въпросните "безсмислени" комикси на Dolan Duck ми харесват и българската адаптация на Spoonderman е забавна, така че *** АЗ ТЕБ БЕСЕЛИНЕ!
56
4
 
18
 
! Отговори
анонимос преди 11 години
само не разбрах защо не споманахте, че цялата идея е взета от тук https://twitter/spodermenpls
55
0
 
26
 
! Отговори
Росен преди 11 години
Спиндерман e копие на героя Spooderman от комиксите на Dolan Duck. И докато в комиксите за Dolan няма никакъв друг смисъл освен олигофренщина, Спиндерман има скрит замисъл. Той иронизира и осмива хората, които не са си направили труда да внимават в часовете по български език. Показва също и колко е дразнещо една такава личност да започне да пише простотии в социална мрежа. И кампанията му засега успява, имайки в предвид факта колко хора се раздразниха от него.
54
0
 
33
 
! Отговори
Димитров преди 11 години
Веско *** ЗА ТЕБ ПЕДРАС
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всщнст е Длн
52
0
 
38
 
! Отговори
asd преди 11 години
pajina *** zatep
51
1
 
29
 
! Отговори
Tottie Petkova преди 11 години
В това напрегнато ежедневие се е намерил някой да забавлява себе си и другите, като се гаври с един от най-любимите ни супергерои, а вие вместо да го оцените го съдите, че е неграмотен. Всичко е за нас, не разбирате ли? Ако беше за да стане известен и да обере ларвите, да не мислите, че щеше да е анонимен? Да де, той не е анонимен. Това си е Спиндемаан и колкото и да е ***, неграмотен, невъзпитан и каквито и други качества да му препишете, той си остава по-добър и определено по-полезен от вас!
50
0
 
26
 
! Отговори
Графомаан преди 11 години
Веско, *** бе, колега!
49
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-интересното обаче е, че Спиндермаан е продукт на високо интелигетни хора, които след толкова много простотия, са съумели все пак по някакъв начин да представят образователния упадък по ярък и язвителен начин.Хуморът е колкото плосък, толкова има и скрити препратки към актуални теми. Тъй че тази нова вълна, макар и блудката и евтина по своята същност, е една доста добре обмислена и забавна пародия на всекидневието в нашата държава.