Сметната палата откри нарушения в НСО

Проверката е обхваща периода от началото до края на 2011 г.
Обновена: 7 мар 2013 18:28 | 7 мар 2013 18:28,
16
Сметната палата откри нарушения в НСО
Коли на НСО често участват в пътни инциденти. Снимка: архив, Булфото

Нарушения при отчитането на горива, ползването на ведомствени жилища и изплащани допълнителни възнаграждения откри одит на Сметната палата в Националната служба за охрана (НСО).  Проверката е за периода от началото до края на 2011 г., когато шеф на службата беше ген. Димитър Димитров. 

Проверени са доставките на гориво за колите на НСО, като се е установило, че има разлики между количествата горива, отразени във фактурите, в боновете от бензиновозите и отчетените количества от нивомерната система. 

Получените разлики са в резултат на температурата, която влияе на референтния обем на количеството при получаване на горивата. В резултат на това от проверените доставки са заведени 2 955 литра по-малко гориво.

От НСО убаче уточняват, че посочената разлика се дължи на това, че производителят фактурира горивото при 15 градуса, а полученото гориво се заприходява при различна от тази външна температура. В зависимост от външната температура тази разлика би могла да бъде както положителна, така и отрицателна. В конкретния случай външната температура е била по-висока от 15 градуса, поради което разликата е отрицателна, разясняват от службата. 

От НСО категорично подчертават, че в доклада на Сметната палата не са констатирани липси на горива.

При отчитането на разходите на гориво от автомобилите също са открити нарушения. При случайна проверка на някои от тях е установено, че разходът на гориво е бил завишен с 30%. 

Не е спазван определеният ред за документиране на доставките на горива на бензиностанцията на НСО, което създава условия за злоупотреби, се казва в доклада. 

От Сметната палата отчитат, че през 2011 г. колите на НСО са участвали в 51 катастрофи. В книгата за отчитане на произшествията обаче невинаги е била вписвана информация за датата, часа на катастрофата, името на водача на автомобила и обстоятелствата, при които е станало произшествието. 

От НСО обаче уточняват, че има разлика между автопроизшествия и пътно-транспортни произшествия. 

„В случая говорим за възникнали 51 застрахователни събития с автомобили на службата. През този период са регистрирани 29 леки пътно-транспортни произшествия. Те са констатирани с акт за установяване на административно нарушение и протокол за ПТП, издавани от пътната полиция. Датата, часът и мястото на възникване на пътно-транспортните произшествия се установяват от компетентния орган – пътната полиция, а не от НСО“, отбелязват от службата. 

„Останалите 22 случая са инцидентни, възникнали поради влошени атмосферни условия и други - счупено стъкло вследствие на камък по време на движение, паднали клони върху тавана на возилото, щети от градушка и т.н.“, уточняват от НСО. 

Изплащани са допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд без да са регламентирани с вътрешен акт тези специфични условия на труд за всяка длъжност в НСО. През 2011 г. са изплатени възнаграждения в размер на 265 250 лв. на цивилните служители за специфични условия на труд без да са положили такъв, констатира още Сметната палата.

„В края на 2011 година в НСО е формирана икономия от средствата за работни заплати, утвърдени съгласно Закона за държавния бюджет за съответната година. Със заповед на началника на службата е изплатено допълнително еднократно възнаграждение в размер на 270 лева на всеки служител. Съгласно направената констатация от Сметната палата, заповедта е издадена в съответствие с действащата нормативна уредба и извършеният разход е законосъборазен“, посочват от НСО. 

Сервизът на НСО е работил и като частна фирма, която е извършвала услуги за външни лица, посочват още от Сметната палата.  От службата обаче обясниха, че към настоящия момент действия за регламентиране на тази дейност са предприети в проекта за Закон за НСО. 

Докладът констатира още, че в три от ведомствените жилища на НСО са настанени хора, които не работят в службата. От НСО обаче отричат. 

„Одиторите от Сметната палата са установили, че за три от жилищата са налице условия, при които те се ползват от лица, които не са служители на НСО. Тези лица отказват да освободят доброволно жилищата въпреки неколкократните писмени напомняния на службата, посочиха от НСО.

Оттам допълват, че ръководството на НСО многократно е сезирало писмено областния управител за стартиране на административна процедура за принудително изземване на обитаваните апартаменти. Службата не е получила нито един лев наем за горепосочените апартаменти, твърдят от НСО. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
неинформирания преди 11 години
а пък на шефката на ревизиращия екип от сметната палата мъжо и бил уволнен от НСО дисциплинарно за груби нарушения на трудовата дисциплина. а сега де!
13
1
 
3
 
! Отговори
иво преди 11 години
Да не забравяме че шефа на НСО Димитров е първи братовчед на депутата от ГЕРБ Емил Димитров който се разпорежда с горите в Етрополския балкан и казва че има ловно стопанство.Месото от дивеча трябва да се продава.Вероятно откритите продажби са една малка част от реално продаденото месо.Тези двамата са тартори на групата на етрополските комарджии.Всички карат огромни джипове.За тези машини гориво трябва.
12
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
zadasljitewlno e smiana na vsi4ki 6efove na silovi ministerstva ..
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще стане интересното.Когато се окаже ,че пак няма никакви нарушения и проверявящите нещо са се объркали.Ангелчета сладки ...Толкова кристални и прозрачни...
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия рамбовци са строшили 51 коли , т.е. всяка седмица юнаците се блъскат.Смятам че цялата тая кохорта от *** е излишна и само дразнят хората с наглостта и привилегиите си.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези от НСО съвсем си мислят,че са боговр. Да я карат по-спокойно, че на народа малко му трябва да измете и тези хрантулници.
8
1
 
5
 
! Отговори
sever преди 11 години
sabirahte pari ili oxranjavahte
7
1
 
4
 
! Отговори
pradlio преди 11 години
i az moga da karam kola kato tezi veliki shofiori zavisi koja dama shte voza che se zaigravam hahaha
6
1
 
8
 
! Отговори
Stoyanchev преди 11 години
idvat bagerite ...ste izrinem vsichkite buklutzi za recycling ... i krai na tesi slujbi. finish.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега като им се скарат и ги порицаят ще видят те. :)
4
2
 
5
 
! Отговори
Село преди 11 години
И аз искам под наем без пари. Ех, що не беше както преди 1989г.С баща генерал и партиен член, и апартамент под наем без пари щеше има. И колата шях да зареждам без пари. Голям келепир имаше ей. Сега как ще се краде не знам.Ама тройната идва пак на власт, ще има пак...
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чак сега ли са ги открили? Или отчимане на дейност преди избори?
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То в коя ли служба управлявана от ГЕРБ няма нарушения. Аман от калинки, долетели до високи постове...
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се закрие това НСО!