Турция отново признава дипломите от BG университети

Решението е резултат от активния диалог между двете страни
20 мар 2013 13:26, Красимир Ангелов
41
Турция отново признава дипломите от BG университети
Снимка: Булфото

Съветът за висше образование на Турция възстанови легализирането на дипломи, издавани от български висши учебни заведения на турски граждани от 19 март, съобщават от  Министерството на образованието, младежта и науката.

В съобщението от българското министерство се посочва, че решението е резултат от активния диалог между турските и българските компетентни институции, както и на предприетите мерки, целящи недопускане на случаи на фалшифициране на документи, издадени от българските висши учебни заведения.

В решението на Съвета за висше образование на Турция се определят и сроковете за подаване на заявления за приравнителни изпити по различни специалности, с оглед на легализацията на дипломите.

Още по темата
Dnes.bg припомня, че на 5 юли 2012 г. от Съвета за висше образование на Турция излязоха с решение да замразят легализирането на издавани от български висши училища документи на турски граждани поради констатирано от турската страна увеличаване на случаите на подправяне на български дипломи и академични справки. След поредица разговори Турция подложи на проверка общо осем хиляди дипломи, издадени в България.

В края на 2012 година последваха редица разговори между двете страни за изясняването на казуса. С проблема се зае и лично президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в Анкара с тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турците пак сгрешиха ,направиха голяма грешка.
36
0
 
0
 
! Отговори
bedni ste преди 11 години
До БРАННИК: v turcia mnimalnata zaplata e 830 lv, dori da si 4ista4 po zakanno triabva da ti pla6tat tolks pari..v bulgaria edin lekar ne vzima tolkova pari...turcite tuka pla6tat 7.000 euro za universiteta..nqma kak da ne priznavat diplomite im...vav varna otkriha nov stomatoloig4en fakultet..zaradi turskite studenti :)
35
0
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
да прав си,имат огромен проблем ама пак са на върха нали не като БГ със дребни проблеми та потъват до гуша
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайди, сега ще виждаме още повече БМВ-тата с дипломатически номера и чуваща се турска реч от тях в Студентски град... ТЕ ТЕЗИ С ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ НОМЕРА УЧАТ В САЩ ,АНГЛИЯ И ПР. , А В БГ. ИДВАТ САМО БЕДНИ ТУРСКИ СТУДЕНТИ !!!
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайди, сега ще виждаме още повече БМВ-тата с дипломатически номера и чуваща се турска реч от тях в Студентски град...
32
0
 
2
 
! Отговори
gosho debelia преди 11 години
kvo obrazovanie be,gledai gi daskalite oshte ot partvi klas ,do kraq ...gola voda,bratched
31
0
 
2
 
! Отговори
gosho debelia преди 11 години
kvo vishe be,kvi pet leva,sichko e sas pari,kinti,mangizi.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
настоящето*
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БРАННИК: Ако и хората от другите държави мислят като теб, то тогава и нашите студенти не трябва да бъдат допускани да учат извън България. Хора спрете да виждате нещата само до носа си, разсъждавайте по-задълбочено за нещата, които се случват. Ние не сме изолирани от останалия свят. Светът се глобализира и ние трябва да се адаптираме към промените и да живеем в насоящето, а не в миналото.
28
13
 
1
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
Шо ме боли, предпочитам въпреки всичките парит, които получават университетите, да няма турски студенти и да не ни се признават дипломите, много егоистично и шовинистично, но живеем в демокрация и нямам желание да чувам ахамале хамале по цял ден. Ако ще слушам нещо турско, поне да е последните звуци от заколение
27
0
 
8
 
! Отговори
Ради преди 11 години
В момента няколко български университета се издържат от турски студенти. Няма как. За политиците висшето образование не е приоритет - техните деца учат на съвсем други места.
26
2
 
1
 
! Отговори
Gosh преди 11 години
Спрете да пишете в заглавията на новините BG, да ** е** ****к*та про*та! Що не написахте CYP на другите новини и RUS, RO.. да си вървите с ****оум*те съкращения?!?
25
5
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
*** недей да слагаш всички българи под общ знаменател да не започвам с расистките коментари и стига рева колко лошо ти било тука, никой не те е карал насила да идваш.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Боби: Може да си представиш колко кадърни журналисти се дипломират от нашите т.н. "BG Университет" :) А коментиращите плюят по исканията на Турция за контрол върху дипломите :)
23
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 11 години
Аз само не успях да разбера нещо от заглавието - какво е това "BG Университет"? Може би са имали предвид "български университети"?
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много от коментиращите първо да си оправят правописа. Турция може да е всякаква, но е една от силните икономики в световен план и това няма как да се пренебрегне. Има развита промишленост, има развито земеделие, има добро здравеопазване и дава добро образование. За да се държи такава държава на крака е необходимо да има образовани хора, а не хора, които са си купили изпитите. Вместо да плюете, помислете малко и погледнете какво е положението при нас - трагично.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bravo na komshiite .Pak e neshto ne stiga che ciala zima iadete tehni domati i krastavici i pak gi pliute.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да проверят 8000 дипломи?! Нали не искат утре да ги управлява някой с фалшива такава, както се получава в нашата "уредена" и "некорумпирана" "държава"!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно, а ще признава ли дипломите от НБУ ? Понеже 90% от журналята в БГ (както и тези в днес.бг) се пръкват от там :)))
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пътувайте из Европа. Особено в съседните страни. Навсякъде имат лошо отношение към българите. САМО В ТУРЦИЯ НИ УВАЖАВАТ!!!!!За някои може да е невероятно, но е факт. Ние сме обременени от историята. Но те и хабер си нямат от това. Не учат, че са ни поробвали и т.н. Както и ние не учим, че сърбите са били под българско робство. Но сърбите учат точно това.Няма значение. Важното е, че в Турция сме уважавани и добре приети.