Журналисти бранят колега на протест пред Съдебната палата

"Пази, Боже, да пресираме журналист", отсече Кокинов
Обновена: 8 апр 2013 11:34 | 8 апр 2013 10:28,
30
Журналисти бранят колега на протест пред Съдебната палата
Снимка: Център за развитие на медиите

С лепенки на устата протестиращи в подкрепа на свободното слово се събраха пред Съдебната палата в София.

Поводът за протеста е публикация на журналиста Борис Митов, озаглавена "Българският „Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?”, към която бяха прикрепени факсимилета на прокуратурата за подслушвания.

Няколко часа след публикацията журналистът беше извикан от прокуратурата, която започна проверка за това как са изтекли в публичното пространство секретните документи.

След разпита журналистът разказа, че е бил заплашен с образуване на дело във връзка с публикувани в статията материали за процеса срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, разсекретени през 2010 г. от съдията от Софийския градски съд Иван Коев.

Драгомир Янчев, разпитващият прокурор, е обвинил Митов, че разпространява класифицирана информация. Прокурорът е поискал от журналиста да разкрие откъде има документите и кои са източниците му.

След като Митов отказва да му ги съобщи, Янчев му цитира текст от Наказателния кодекс за лъжесвидетелстване и го заплашва, че може да му бъде образувано дело за разгласяване на държавна тайна.

Днес Митов отново е извикан от обвинителите, които работят по случая.

Градският прокурор на София Николай Кокинов коментира пред bTV, че журналистът Борис Митов не е интересен на прокуратурата.

Държавното обвинение просто търсело как цитираните в публикацията му документи са се появили в публичното пространство.

Освен това журналистът бил поканен, а не призован от прокуратурата за първия му разпит в петък. Той обаче не се явил в уговорения час и не донесъл документите, които, по думите на Кокинов, обещал да предостави на прокуратурата. "Той не се яви, затова днес вече е призован", категоричен е Кокинов.

Прокурорът твърди, че обект на проверката не е съдържанието на материала, а използваните данни от специални разузнавателни средства и как те са се появили в публичното пространство. „Разсекретени са веществените доказателства, но не и „способите за подслушване”. В тези документи има класифицирана информация, която може да бъде разсекретена само от органа, който я е засекретил,” обясни той тезата на прокуратурата.

Кокинов увери, че тече успоредна проверка в секретното деловодство на институцията, а не само разпити на журналиста. „Пази, Боже, да пресираме журналист, да не говорим за ограничаване на свободата на словото. Не бива да се притеснявате, че той е обект на нашето разследване,” увери той.

Градският прокурор бе категоричен, че Борис Митов не е получавал заплахи, че ще понесе наказателна отговорност, ако не направи това. „Г-н Янчев отрича да е отправял подобни заплахи,” допълни той.

„Съгласен съм журналистите да запазват своите източници. Разберете съвсем точно какво ни интересува – откъде са изтекли документите. Не виждам на този етап защо трябва да има обвинение,” каза още Николай Кокинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Дедо поп преди 11 години
Значи според моето скромно мнение чада божий тук въпроса е малко Соломоновски. От една страна което си абсолютно вярно прокуратурата че си е за е... е си е, но от друга страна пък и журналистите се имат за богопомазани и над закона
20
0
 
0
 
! Отговори
Лаик преди 11 години
Нека г-н Кокинов да прочете много внимателно Закона за СРС. Там подробно са описани способите на изпълнение на СРС. Какво тогава е разкрил този журналист при посочени правни норми в закон публично публикуван. Защо не обясни как ще се разсекрети една информация която вече не е под нейна юрисдикция. Тя е вече под юрисдикцията на съда и той със свой надлежен акт " определение " е направил това. Остава да заведат дело и на председателя на съдебния състав постановил определението.
19
0
 
0
 
! Отговори
... преди 11 години
В BG от времето на Георги Марков през 60-те до наши дни абсолютно нищо не се е променило.За кого са секретни разни такива документи. Нали по конституция народът е суверен, следователно всички секретни документи трябва да се докладват на народа в оригинал и да стават публично достояние.В BG всеки подслушва и наблюдава всекиго, и засекретява разни записи за бъдещо ползване от щуробаджанаци не-по-предназначение ... за което досега никой никога не се е сезирал.
18
0
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
На теб господарите май са ти го бутнали отзад, а? Някой лъжец, измамник или ясновидец ще дойдеш :)
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доста често по една и съща тема журналисти от различни медии пишат различни факти.Не знам защо не беше потърсена отговорност от господари на ефира които показаха как една жена се опитваше да се запали заради това ,че водещи от предаването я притесняваха и после започна серията от самозапалвания.
16
0
 
5
 
! Отговори
мила родна картинка преди 11 години
"Съгласен съм журналистите да запазват своите източници.Разберете съвсем точно какво ни интересува откъде са изтекли документите.":)))Ами много просто...кой е съхранявал тези секретни документи, нали все някой отговоря за това?! Да търсят "органа, който я е засекретил" тази класифицирана информация. "В тези документи има класифицирана информация, която може да бъде разсекретена само от органа, който я е засекретил"-!
15
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не ще да казва откъде са документите да го опандизят. Откъде на къде журналистите да им е позволено да нарушават законите в държавата, с какво са по-специални. Като видят материал за скандал и *** им се отваря. Да беше проверил преди това дали материалите са разсекретени, началника си да беше попитал. Ама те Станишев не осъдиха за загубване на секретен документ че тоя ли.
14
1
 
8
 
! Отговори
hidko преди 11 години
До екипа на ДНЕС.бг - кажете на колегата си да разкрие източника на информацията, както Станишев разкри своя - да каже, че са били в пощенската му кутия тези документи. Не виждам защо трябва да се изпада в драми и излишно да се показва героизъм. Няма нужда да си тровим живота заради системата, като можем да я победим с неините ходове. Момчето да каже, че всичко е намерено в пощата, пък от прокуратурата след това да почват разследване срещи неизвестен извършител, то си е тяхна работа.
13
1
 
9
 
! Отговори
Диляна Маркосян преди 11 години
В РП Мездра и ОП- Враца със сигурност прокурорската гилдия е за бесене! Нямате си на представа, каква гавра си правят с гражданите! Един ти казва, че трябва да пиеш хапчета за нерви, друг ти казва, че ако продължаваш с въпроси ще бъдеш глобен и с опасност да престоиш 24 часа извън дома си! Трети ти се заканва, че ще се върне /при среща/ и "ще ти каже". Главните виновници за състоянието на държавата носят точно тези същества! ВЪН,ЗАТВОР ЗА ТЯХ! Докога ще търпим ние обикновенните???
12
1
 
12
 
! Отговори
Диляна Маркосян преди 11 години
Склонна съм да вярвам на журналиста. Знам какво съм изживяла и продължавам да изживявам причинено от прокурори. Те си правят, каквото искат а ти ако се противопоставиш или поне попиташ нещо, веднага ти казват, че ще понесеш отговорност! Потърпевша съм, в преписката по жалбата ми се появиха материали уж от разследване, което в никакъв случай не е провеждано, и се изхвърлиха онези, които можеха да донесат улики за ответника, който е техен човек! Прокурори и полицаи направиха тандем! Е, да вярвам
11
1
 
7
 
! Отговори
Пънчо преди 11 години
===А защо тези *** не направиха протест с който да защитят полицаят убил законно крадец-рецидивист при това *** ?=== Кратунчо, ти да не би да очакваш сега полицаите да се вдигнат в защита на журналиста? А бре умчо?
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами във всяка уважаваща себе си полицейска държава ще го подгонят тоя. Щял да крие източниците си. Ще го спукат от лабут и пак ще ги каже. Сега го чакат месеци на тормоз. А тези, които са нарушавали законите и са посочени в материалите, ще си живеят свободно и щастливо. Така е в пататовите републики.
9
1
 
22
 
! Отговори
Бръмбар преди 11 години
Прокурорът твърди, че обект на проверката не е съдържанието на материала, а използваните данни от специални разузнавателни средства и как те са се появили в публичното пространство.То кога ли Ви е било интересно, че някой си бил за затвора...по-важно е кой го е изпортил и как да му запушим устата завинаги.... тоя КОКИнов, всеки ден с нови КОКИ и БАЦИЛИ ни залива, нещастен слагач!
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти и майка си ще продадеш, за да пазиш господарите си, куче бълхясало! Обърнахте прокуратурата на политически цирк, *** ненаедни!
7
1
 
33
 
! Отговори
Не вярвам преди 11 години
Не вярвам на БГ прокуратурата. Това е една институция по сталински модел и корумпирани ченгета от ДС . Компетентност равна на нула. Санкция за грешки - никакви. Единствено е важно да лижеш Гл. прокурор, а той кой лиже...не зная!
6
7
 
19
 
! Отговори
qwer преди 11 години
А защо тези *** не направиха протест с който да защитят полицаят убил законно крадец-рецидивист при това *** ?Защо се задоволиха само да отразят случаят и нищо повече ?Как сега се сетиха за права,а забравиха да пишат за правата на човек изпълнил честно и отговорно своите задължения да брани държавната собственост,при това при кражбата е съществувала опасност от застрашаването на стотици животи при евентуална катастрофа на влак. Къде е журналистическата и обществена отговорност в случаят ?
5
0
 
25
 
! Отговори
Харитон преди 11 години
Тоя е един от най-големите престъпници в модерната ни история...
4
0
 
23
 
! Отговори
Прокурор преди 11 години
Пази боже някой да ни дава подкуп и ние да откажем!
3
6
 
32
 
! Отговори
мимето преди 11 години
Прокурорите са се "самозабравили", ама не защото не знаят закона, а защото таки им шепнат в ушенце управляващите милиционери от ГЕРБ (които само мимикрираха като служебно правителство, като МВР-министърката даже си беше в министерството и при ЦЦ)). Горкият журналист за назидание ще го разкарват до откат, ама трябва да издържи ....
2
3
 
54
 
! Отговори
читател преди 11 години
Услужливите прокурори са настъпани по мазола, нещо много им е криво, че им изкарват кирлите ризи на показ..БРАВО НА ЖУРНАЛИСТА!!!!