Постната пица на Дянков не била за министерството му

Преглед на печата на 1 май
1 май 2013 10:00, Петя Славова
192
Постната пица на Дянков не била за министерството му
Снимка: Булфото

"Господарят на икономиите е раздавал скандално високи бонуси", съобщава "Сега". Постната пица на Симеон Дянков се оказва не толкова пестелива към служителите му във финансовото министерство и НАП. Господарят на икономиите и апологет на административната реформа Симеон Дянков е раздавал скандално високи бонуси във финансовото министерство. За 4 г. в условия на жестока икономическа криза и повсеместното орязване на бюджети чиновниците във финансовото министерство и НАП са си разпределили над 170 млн. лв. за допълнително материално стимулиране. Данните са получени от МФ по Закона за достъп до обществената информация. Те са показателни за големите изкривявания в разходите за заплати на администрацията и за козметичния ефект от въведените нови правила за заплащане на служителите.

Ден след като пет опозиционни партии се усъмниха, че ГЕРБ ще фалшифицира изборите на 12 май, и се зарекоха да направят паралелно преброяване, Бойко Борисов пожела и неговата партия да се включи към инициативата, пише "Сега". Той настоя да се изясни колко ще се плати на австрийската фирма за това преброяване, за да даде своята лепта към общото дело. Достатъчно било ГЕРБ да получи писмо от фирмата с банкова сметка и цена. "Надявам се на съдействието на Сергей Станишев, който лесно можеда уреди този въпрос. Не сме се включили до момента в разговорите за паралелно преброяване с тази фирма, защото не сме поканени", подметна иронично Борисов с уточнението, че и бившите управляващи били за прозрачни и честни избори.

"Заявявам, че ГЕРБ винаги се е състезавала по правилата и е печелила изборите благодарение на всички граждани, които са вярвали в нас. Така се състезаваме и на тези избори", декларира Борисов. На тази основа анализът на изданието обобщава: "Изборите не променят нищо, защото, ако променяха, щяха да ги отменят!"
"Анонимни милиционерски шайки работят за оспорване на вота",споделя в интервю за "24 часа" политологът Огнян Минчев. "Има задкулисни организирани интереси, за които е изгодно тези избори да бъдат бламирани и опорочени до степен, в която изборният резултат да не бъде смятан за легитимен от институциите и редовите граждани", коментира предстоящия вот на 12 май г-н Минчев.

На първа страница "Сега" обявява: "Само имунитетът спаси Цветанов от обвинение и арест". Прокуратурата най-накрая откри доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и водач на две листи, е извършил престъпление, като съзнателно е допуснал свои подчинени да
подслушват незаконно. Вчера след обяд разследването срещу четиримата обвиняеми от специализираната дирекция "Оперативно-технически информации" (СДОТО) в МВР беше спряно, като единствената причина за това е имунитетът на Цветанов. Засега той не може да бъде обвинен, тъй като ползва защита като кандидат за народен представител, затова прокуратурата ще изчака изборите на 12 май. До вечерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментира новата ситуация, Цветанов също премълча новината, въпреки че се появи публично пред избиратели. Президентът Росен Плевнелиев удобно се оказа в САЩ. Цялата опозиция призова Цветанов да излезе от листите.

"24 часа" продължава темата на първата си страница: "Прокуратурата ще иска имунитета на Цветан Цветанов след изборите". "Като длъжностно лице той съзнателно е допуснал подчинените му директори на служба СДОТО в МВР да злоупотребят със служебното си положение и да не изпълнят задълженията си", обявиха от прокуратурата в съобщение до медиите. "Прокуратурата показва, че България има шанс да се превърне в нормална държава", е коментарът в тази връзка на лидера на ДПС Лютви Местан. "Аз обаче имам предвид извършените престъпления не само от вицепремиера Цветанов, но и от бившия министър-председател Борисов, които са видни от проведения разговор между него, прокурор Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов", допълни председателят на ДПС. "Като вадят компромати ни правят по-силни", е тезата на Борисов, изказана пред симпатизанти в Първомай. Служебният премиер Марин Райков обяви, че Борисов е жертва на скандала, свързан със СРС-тата. Той защити и главния секретар на МВР Калин Георгиев, който се противопостави на прокуратурата в свои интервюта по темата за незаконното подслушване. За "Преса" Сергей Станишев, лидер на БСП, заявява: "Нямам съмнение, че БСП ще победи ГЕРБ! Никъде не усетих пламенна любов към бившите управляващи!"

"Росатом" ни съди за 1,25 млрд. евро за АЕЦ "Белене", алармира "Дума". Русия ни съди за 1,250 млрд. евро заради спрения проект "Белене". До 31 май се очаква да бъде внесен детайлният иск на руската страна по делото между дъщерната на "Росатом" компания "Атомстройекспорт" и нашата НЕК, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на пресконференция в Министерския съвет. Той съобщи още, че преди 3 месеца арбитражното дело е преместено от Париж в Женева."След като стане известно основанието за претенциите на руската страна, България ще има 30 дни, в които да отговори по иска", обясни министърът. "Преса" информира за назначенията на новите ръководители на Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй". В съвета на директорите на НЕК влизат Иво Лефтеров и Владимир Николов, а в съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" - Тодор Шопов и Валентин Груев.

"Дума" цитира Ханес Свобода, председател на политическата група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, който смята, че: ""Борисовгейт" ще навреди на България". "За страната ви приоритет са икономическите и социалните аспекти, необходими са повече инвестиции, за да се създадат работни места, да се пребори безработицата. Левицата във вашата страна е постигнала добра комбинация от традиционни политици и експерти. В България хората излязоха на улиците, защото им омръзна от част от съдържанието на политиката, от начините, по които тя се създава и провежда. Видяхме това и в Италия. Смятам, че е доста смело от страна на Станишев да се изправи и да обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател на България, а ще остави тази възможност за друг."

"1 май e и ден на свобода от правителството", съобщава "Дума". Точно до днес работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, сочи годишният анализ на Института за пазарна икономика. Датата е известна по-света като Tax Freedom Day. В България денят на свобода от правителството традиционно се пада през май. През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2013). Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. Най-много дни през 2013 г. отделяме, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За приходите от акцизи са ни нужни 19 дни, за осигуровките - 27 дни. 19 дни работим за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци попълваме за 11 дни, а от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 7 дни работим само за да си платим държавните и общинските такси. Имуществени данъци ни костват 3 дена.

"Трапезата по Великден по-скъпа от миналогодишната", е констатацията на "Сега" след сравнение на цените на хранителните стоки на едро през април 2013 г. и година по-рано. Само яйцата са по-евтини от рекордните си стойности през април 2012 г. Най-осезаемо е поскъпването при зеленчуците. За година доматите са скочили с 13%, а салатите - с 60%. Спрямо миналия април по-скъпо се продават още месните и млечните продукти. Свинското месо например е поскъпнало с над 15% до цена от 7.45 лв. за килограм на едро, а пилешкото - с 12.3% до цена от 4.27 лева.  По-скъпи са и колбасите, сиренето и кашкавалът. Ябълките също са скочили от 95 ст. на 1.15 лв. за година, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. По-скъп е и бобът - сега килограм върви по 3.20 лв. на едро, докато година по-рано той е струвал 2.70 лв. Тази година козунакът също ще ни излезе повече. Причината е в поскъпването на брашното с 15%. В момента средната цена на едро е 1 лв. за килограм, докато миналия април е била 87 ст. При агнешкото цените не са по-различни от миналогодишните -по данни на земеделското министерство цялото агне на едро в момента се продава в ценовия диапазон от 12 до 14 лв. за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
1
 
! Отговори
GOSPOD преди 10 години
ГОСПОД БОГ,праща на АМЕРИКА и на Американските ***,много вихрушки,наводнения,събаря им къщите,отнася им колите,сега и ги пържи в 50 градусови температури! Защо ли? Сам и един ГОСПОД си знае! Много грях има натрупан на тази земя-пълна с измамници,окупатори-завоеватели,печалбари! Всички бивши затворници от нормалния свят! Тези крадат благата на честните хора-ще има ВЪЗМЕЗДИЕ! Идва ДЕНЯТ! НЯМА САЩ!
148
0
 
2
 
! Отговори
Чукчи преди 10 години
Сега вече ми е ясно, че Дянков не е работил за нас, да ни измъква от кризата, ами точно обратното - да ни набута в кризата. Защо? Ами че той работи за Световната банка - ще отидем щем не щем да просим пари от нея, а за това се полагат голеееееми комисионни на посредника и причинителя - в случая С.Д.
147
1
 
15
 
! Отговори
дълбок сън преди 10 години
Добре свършената работа е ,че хем ни забиха стабилно в дъното,хем крадоха на воля и накрая оставиха усещане у овцете,че са им били благодетели.Как да не раздаваш при това положениетлъсти бонуси.
146
2
 
13
 
! Отговори
Dimitrov - France преди 10 години
И все пак най-трагичното е ,че има толкова заблудени овчици ,които пак ще гласуват за тях !Дянков каква част от тия пари е отмъкнал ? А Борисов да не би да не знае ? Май наистина е правилна приказката , че всеки народ има управниците ,които заслужава ... и заради които ще мизерува !
145
1
 
7
 
! Отговори
ами АПИ ? преди 10 години
Ама не са само тези !Ония другите от АГЕНЦИЯ ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА колко бонусчета взеха?Бонус се дава за добре свършена работа и при излишъци... Кое им е добре свършената работа на АПИ?! Пътната мрежа ли оправиха?Дупките ли изкърпиха? Потоците автомобили ли организираха за да не стават зверски катастрофи? Или само винетчици продаваха и обещаваха с оптимистичното 'Ше го опраим- няма проблем'...
144
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
GERB SA NAI MRASNATA , DOLNA I NAGLA 4AST OT KOMUNISTI4ESKATA PASMINA , NA FONA NA RAZSIPIATA NALOJENA OT GERB , KOMUNISTITE SE NADQVAT DA SPE4ELQT IZBORITE I ZAEDNO S DRUGI TEHNI SATELITI I POLITI4ESKI PROEKTI DA SI NAPRAVQT KOALICIONNO PRAVITELSTVO I DAJE 4OVEKA IM VE4E SE OPITVAT DA NI GO PROBUTAT -- ORE6ARSKI . DA , DA AMA NE . SREDEN PRAST
143
3
 
12
 
! Отговори
ОТГОВОР НА ВЪПРОСА преди 10 години
НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ДОКАЗВА- ФАКТЪТ,ЧЕ ИМА ТАКИВА И ШЕФЪТ НЕ Е УПРАЖНИЛ КОНТРОЛ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ВИНА.
142
7
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
Как се доказва че " съзнателно" вътрешния министър е допуснал подчинените му директори да слухтят??Много мъгляво доказване или поръчано!
141
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ГЕРБ , ЗА ВАС ОПАКОВКАТА НА ПИЦАТА, ЗА ТЯХ- 180 МИЛИОНА БОНУСИ ! ПЛЮНКА ОТ МЕН !
140
1
 
17
 
! Отговори
сега преди 10 години
Всеки месец ходя в НАП за протоколи за връщане на ДДС.Винаги ми е правило впечатление,навсякъде по масички ,по бюра,по секции снимки на Борисов и Дянков.Досега на никой който ни е управлявал портретите му не са били така масово окичвани.Не можех просто да си обясня,минавало ми е през ума,че сигурно ги задължават,а тя каква била работата,ами те са ги тъпчели с пари,и на мене някой да ми дава бонуси свяка година по 7-.8 хил лв плюс заплатата и аз ще съм Герб.Слагачески народ сме .
139
1
 
22
 
! Отговори
ined преди 10 години
Постна пица за българите и бонуси във финансовото министерство при всяко излизане от кризата - сега ми стана ясно защо всеки месец по няколко пъти "излизахме" от кризата според Шимон Дянков.
138
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Планът Дянков се оказа по-жесток от този на Ран-Ът. Ако продължим още четири години с такъв финансов министър и сме довършени.
137
2
 
26
 
! Отговори
Вълк Единак преди 10 години
Ами до другите разбойници от СДС ,НДСВ, ДПС ,БСП ,се наредиха и тези от ГЕРБ ,*** Американски по*логи и крадливи мекерета .Това са те ,а забравих да допълня и безмилостни продажници .
136
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, тая *** от организираната престъпна група ГЕРБ къде се покри. На нея няма ли да и се търси отговорност за безобразията по време на герберасткого иго
135
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с раздадените бонуси свещи да си купят, всички мазни некадърници
134
3
 
31
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
Къде ви е лицето господа от ГЕРБ ? .Застанете след тези факти с лице към народа .Но вие сте безлични...да, безочието няма лице. Наглост....
133
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб са мега лъжци и мошенници! Пфу!
132
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянков е най- смърделото *** на Борисов, произведено в Хамерика!
131
3
 
31
 
! Отговори
IVO преди 10 години
ДЯНКОВ -- В ПАНДИЗА!!!!!!!!!
130
3
 
29
 
! Отговори
ххххх преди 10 години
Тая мижитурка защо не е в България! Но ще ми е кеф народа да го докопа и тогава посната пица ще му излезне през носа.На кадърното министърче на Борисов,тъкмо да има с кой Борисов да си раздели боя който ги чака тия мошеници.Посна пица ле ле.