Постната пица на Дянков не била за министерството му

Преглед на печата на 1 май
1 май 2013 10:00, Петя Славова
192
Постната пица на Дянков не била за министерството му
Снимка: Булфото

"Господарят на икономиите е раздавал скандално високи бонуси", съобщава "Сега". Постната пица на Симеон Дянков се оказва не толкова пестелива към служителите му във финансовото министерство и НАП. Господарят на икономиите и апологет на административната реформа Симеон Дянков е раздавал скандално високи бонуси във финансовото министерство. За 4 г. в условия на жестока икономическа криза и повсеместното орязване на бюджети чиновниците във финансовото министерство и НАП са си разпределили над 170 млн. лв. за допълнително материално стимулиране. Данните са получени от МФ по Закона за достъп до обществената информация. Те са показателни за големите изкривявания в разходите за заплати на администрацията и за козметичния ефект от въведените нови правила за заплащане на служителите.

Ден след като пет опозиционни партии се усъмниха, че ГЕРБ ще фалшифицира изборите на 12 май, и се зарекоха да направят паралелно преброяване, Бойко Борисов пожела и неговата партия да се включи към инициативата, пише "Сега". Той настоя да се изясни колко ще се плати на австрийската фирма за това преброяване, за да даде своята лепта към общото дело. Достатъчно било ГЕРБ да получи писмо от фирмата с банкова сметка и цена. "Надявам се на съдействието на Сергей Станишев, който лесно можеда уреди този въпрос. Не сме се включили до момента в разговорите за паралелно преброяване с тази фирма, защото не сме поканени", подметна иронично Борисов с уточнението, че и бившите управляващи били за прозрачни и честни избори.

"Заявявам, че ГЕРБ винаги се е състезавала по правилата и е печелила изборите благодарение на всички граждани, които са вярвали в нас. Така се състезаваме и на тези избори", декларира Борисов. На тази основа анализът на изданието обобщава: "Изборите не променят нищо, защото, ако променяха, щяха да ги отменят!"
"Анонимни милиционерски шайки работят за оспорване на вота",споделя в интервю за "24 часа" политологът Огнян Минчев. "Има задкулисни организирани интереси, за които е изгодно тези избори да бъдат бламирани и опорочени до степен, в която изборният резултат да не бъде смятан за легитимен от институциите и редовите граждани", коментира предстоящия вот на 12 май г-н Минчев.

На първа страница "Сега" обявява: "Само имунитетът спаси Цветанов от обвинение и арест". Прокуратурата най-накрая откри доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и водач на две листи, е извършил престъпление, като съзнателно е допуснал свои подчинени да
подслушват незаконно. Вчера след обяд разследването срещу четиримата обвиняеми от специализираната дирекция "Оперативно-технически информации" (СДОТО) в МВР беше спряно, като единствената причина за това е имунитетът на Цветанов. Засега той не може да бъде обвинен, тъй като ползва защита като кандидат за народен представител, затова прокуратурата ще изчака изборите на 12 май. До вечерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментира новата ситуация, Цветанов също премълча новината, въпреки че се появи публично пред избиратели. Президентът Росен Плевнелиев удобно се оказа в САЩ. Цялата опозиция призова Цветанов да излезе от листите.

"24 часа" продължава темата на първата си страница: "Прокуратурата ще иска имунитета на Цветан Цветанов след изборите". "Като длъжностно лице той съзнателно е допуснал подчинените му директори на служба СДОТО в МВР да злоупотребят със служебното си положение и да не изпълнят задълженията си", обявиха от прокуратурата в съобщение до медиите. "Прокуратурата показва, че България има шанс да се превърне в нормална държава", е коментарът в тази връзка на лидера на ДПС Лютви Местан. "Аз обаче имам предвид извършените престъпления не само от вицепремиера Цветанов, но и от бившия министър-председател Борисов, които са видни от проведения разговор между него, прокурор Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов", допълни председателят на ДПС. "Като вадят компромати ни правят по-силни", е тезата на Борисов, изказана пред симпатизанти в Първомай. Служебният премиер Марин Райков обяви, че Борисов е жертва на скандала, свързан със СРС-тата. Той защити и главния секретар на МВР Калин Георгиев, който се противопостави на прокуратурата в свои интервюта по темата за незаконното подслушване. За "Преса" Сергей Станишев, лидер на БСП, заявява: "Нямам съмнение, че БСП ще победи ГЕРБ! Никъде не усетих пламенна любов към бившите управляващи!"

"Росатом" ни съди за 1,25 млрд. евро за АЕЦ "Белене", алармира "Дума". Русия ни съди за 1,250 млрд. евро заради спрения проект "Белене". До 31 май се очаква да бъде внесен детайлният иск на руската страна по делото между дъщерната на "Росатом" компания "Атомстройекспорт" и нашата НЕК, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на пресконференция в Министерския съвет. Той съобщи още, че преди 3 месеца арбитражното дело е преместено от Париж в Женева."След като стане известно основанието за претенциите на руската страна, България ще има 30 дни, в които да отговори по иска", обясни министърът. "Преса" информира за назначенията на новите ръководители на Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй". В съвета на директорите на НЕК влизат Иво Лефтеров и Владимир Николов, а в съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" - Тодор Шопов и Валентин Груев.

"Дума" цитира Ханес Свобода, председател на политическата група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, който смята, че: ""Борисовгейт" ще навреди на България". "За страната ви приоритет са икономическите и социалните аспекти, необходими са повече инвестиции, за да се създадат работни места, да се пребори безработицата. Левицата във вашата страна е постигнала добра комбинация от традиционни политици и експерти. В България хората излязоха на улиците, защото им омръзна от част от съдържанието на политиката, от начините, по които тя се създава и провежда. Видяхме това и в Италия. Смятам, че е доста смело от страна на Станишев да се изправи и да обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател на България, а ще остави тази възможност за друг."

"1 май e и ден на свобода от правителството", съобщава "Дума". Точно до днес работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, сочи годишният анализ на Института за пазарна икономика. Датата е известна по-света като Tax Freedom Day. В България денят на свобода от правителството традиционно се пада през май. През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2013). Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. Най-много дни през 2013 г. отделяме, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За приходите от акцизи са ни нужни 19 дни, за осигуровките - 27 дни. 19 дни работим за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци попълваме за 11 дни, а от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 7 дни работим само за да си платим държавните и общинските такси. Имуществени данъци ни костват 3 дена.

"Трапезата по Великден по-скъпа от миналогодишната", е констатацията на "Сега" след сравнение на цените на хранителните стоки на едро през април 2013 г. и година по-рано. Само яйцата са по-евтини от рекордните си стойности през април 2012 г. Най-осезаемо е поскъпването при зеленчуците. За година доматите са скочили с 13%, а салатите - с 60%. Спрямо миналия април по-скъпо се продават още месните и млечните продукти. Свинското месо например е поскъпнало с над 15% до цена от 7.45 лв. за килограм на едро, а пилешкото - с 12.3% до цена от 4.27 лева.  По-скъпи са и колбасите, сиренето и кашкавалът. Ябълките също са скочили от 95 ст. на 1.15 лв. за година, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. По-скъп е и бобът - сега килограм върви по 3.20 лв. на едро, докато година по-рано той е струвал 2.70 лв. Тази година козунакът също ще ни излезе повече. Причината е в поскъпването на брашното с 15%. В момента средната цена на едро е 1 лв. за килограм, докато миналия април е била 87 ст. При агнешкото цените не са по-различни от миналогодишните -по данни на земеделското министерство цялото агне на едро в момента се продава в ценовия диапазон от 12 до 14 лв. за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
19
 
! Отговори
666 преди 11 години
А тоя пък мазен *** откъде изпълзя?
128
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Над 170 млн лева бонуси. Честито на всички подръжници и симпатизанти на ГЕРБ. Когато хората ви казват, че тази партия е на мафиоти, бандити и олигарси, вие виете и плюете по тях, та чак на монитора ми има пръски слюнка. Дано пак спечелите на изборите и Боко и компания да ви попилеят фамилията. Тъпия български народ не заслужава по-добра участ. Само мъка за ***.
127
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VSICKOE MAFIA V TAZI DARZHAVA VSICKI SA EDNI I SASHTI NEGODNITSI DO EDIN! ZA TOVA OT MEN PRAZNA BULETINA
126
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЕТО ТИ ТЕЗИГледай "Шменти капели". Въргалчето много добре го е описал във филма си.
125
0
 
9
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
До ххх...Безсрамник!...., ne -prosto BEZRODNIK, kolega na BELIAZANIA...
124
0
 
12
 
! Отговори
ЕТО ТИ ТЕЗИ преди 11 години
3- 4 апартамента, заграбени от държавата и дадени от партията на бивши военни , милиционери, и прочие бандитска ***, която ни накара 45 години да работим робски и да гладуваме, а после 25 години да стоим от страни и да гледаме как децата и внуците на тези *** продават и съсипват всичко и на мига стават милионери и ние пак да гладуваме, а сега ще ни накарат да строим наново и ние пак ще гладуваме ! Аз на тези " бедни ", показвам- зелена краставица с една голяма ряпа от двете страни !
123
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тарантянков и дружки ги нацвъка разни и после се изнизаха като....
122
1
 
18
 
! Отговори
Житан преди 11 години
Пълна забрана на тоя ненормалник да доближава България на 200 км. от границите,а на 199-тия да се стреля на месо
121
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Връщай се ,Дянков или напиши книга както обеща ,напиши вси4ко както си е , не спестявай нищо и за никого .
120
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дянков е за затвор,не само заради бонуси ами и за геноцид над българския народ,за геноцид в някои държави наказанието е доста жестоко
119
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
230 000 администрация на население от 7 милиона а холандия 40 000 на 12 милионно население
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Tozi na snimkata vedenaga trqbva da se podvede pod nakazatelna .........tozi *** Dqnkov i cqlata varshushka na GERB vsi4ki do edin vatre bokluci gerberski
117
2
 
23
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Докато народа пости, върхушката на ГЕРБ опоска България!
116
2
 
5
 
! Отговори
мтм преди 11 години
навързани са като криминални кренвирши партийките им скапани
115
3
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Маями Сидни такси драйвър хахахахахахха накрая ще се обадя на шефа ти да те уволни ако ме ядосваш ))) Ще сееш картофи в най скоро време
114
3
 
1
 
! Отговори
Miami visitor преди 11 години
До Ф.С.B.Ще играе машината за шамари
113
3
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Два часа ме нямаше и гледам някой е писал за мен )) направо съм изумен !!!
112
2
 
1
 
! Отговори
Miami visitor преди 11 години
До Ф.С.В:[ :[ беееееееееее
111
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги премиерът носи отговорност за гафовете на правителството. Почти 4 г. ББ не даваше някой да каже една лоша дума срещу Дянков. Напротив, възхваляваше го до небесата. После,като се видя натясно, го посочи с пръст.После се отрече от Найденов, а сега готви и Цветанов. Само подъл страхливец и човек, който не може да носи отговорност, постъпва така. И пак му се иска да управлява! Абсурдно е.
110
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ЗА ЕДНИ ПОСТНА А ЗА ДРУГИ БЛАЖНА.ТАКА Е ПРИ КАПИТАЛИЗМА ТАВАРИШЧИ.