Постната пица на Дянков не била за министерството му

Преглед на печата на 1 май
1 май 2013 10:00, Петя Славова
192
Постната пица на Дянков не била за министерството му
Снимка: Булфото

"Господарят на икономиите е раздавал скандално високи бонуси", съобщава "Сега". Постната пица на Симеон Дянков се оказва не толкова пестелива към служителите му във финансовото министерство и НАП. Господарят на икономиите и апологет на административната реформа Симеон Дянков е раздавал скандално високи бонуси във финансовото министерство. За 4 г. в условия на жестока икономическа криза и повсеместното орязване на бюджети чиновниците във финансовото министерство и НАП са си разпределили над 170 млн. лв. за допълнително материално стимулиране. Данните са получени от МФ по Закона за достъп до обществената информация. Те са показателни за големите изкривявания в разходите за заплати на администрацията и за козметичния ефект от въведените нови правила за заплащане на служителите.

Ден след като пет опозиционни партии се усъмниха, че ГЕРБ ще фалшифицира изборите на 12 май, и се зарекоха да направят паралелно преброяване, Бойко Борисов пожела и неговата партия да се включи към инициативата, пише "Сега". Той настоя да се изясни колко ще се плати на австрийската фирма за това преброяване, за да даде своята лепта към общото дело. Достатъчно било ГЕРБ да получи писмо от фирмата с банкова сметка и цена. "Надявам се на съдействието на Сергей Станишев, който лесно можеда уреди този въпрос. Не сме се включили до момента в разговорите за паралелно преброяване с тази фирма, защото не сме поканени", подметна иронично Борисов с уточнението, че и бившите управляващи били за прозрачни и честни избори.

"Заявявам, че ГЕРБ винаги се е състезавала по правилата и е печелила изборите благодарение на всички граждани, които са вярвали в нас. Така се състезаваме и на тези избори", декларира Борисов. На тази основа анализът на изданието обобщава: "Изборите не променят нищо, защото, ако променяха, щяха да ги отменят!"
"Анонимни милиционерски шайки работят за оспорване на вота",споделя в интервю за "24 часа" политологът Огнян Минчев. "Има задкулисни организирани интереси, за които е изгодно тези избори да бъдат бламирани и опорочени до степен, в която изборният резултат да не бъде смятан за легитимен от институциите и редовите граждани", коментира предстоящия вот на 12 май г-н Минчев.

На първа страница "Сега" обявява: "Само имунитетът спаси Цветанов от обвинение и арест". Прокуратурата най-накрая откри доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ и водач на две листи, е извършил престъпление, като съзнателно е допуснал свои подчинени да
подслушват незаконно. Вчера след обяд разследването срещу четиримата обвиняеми от специализираната дирекция "Оперативно-технически информации" (СДОТО) в МВР беше спряно, като единствената причина за това е имунитетът на Цветанов. Засега той не може да бъде обвинен, тъй като ползва защита като кандидат за народен представител, затова прокуратурата ще изчака изборите на 12 май. До вечерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментира новата ситуация, Цветанов също премълча новината, въпреки че се появи публично пред избиратели. Президентът Росен Плевнелиев удобно се оказа в САЩ. Цялата опозиция призова Цветанов да излезе от листите.

"24 часа" продължава темата на първата си страница: "Прокуратурата ще иска имунитета на Цветан Цветанов след изборите". "Като длъжностно лице той съзнателно е допуснал подчинените му директори на служба СДОТО в МВР да злоупотребят със служебното си положение и да не изпълнят задълженията си", обявиха от прокуратурата в съобщение до медиите. "Прокуратурата показва, че България има шанс да се превърне в нормална държава", е коментарът в тази връзка на лидера на ДПС Лютви Местан. "Аз обаче имам предвид извършените престъпления не само от вицепремиера Цветанов, но и от бившия министър-председател Борисов, които са видни от проведения разговор между него, прокурор Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов", допълни председателят на ДПС. "Като вадят компромати ни правят по-силни", е тезата на Борисов, изказана пред симпатизанти в Първомай. Служебният премиер Марин Райков обяви, че Борисов е жертва на скандала, свързан със СРС-тата. Той защити и главния секретар на МВР Калин Георгиев, който се противопостави на прокуратурата в свои интервюта по темата за незаконното подслушване. За "Преса" Сергей Станишев, лидер на БСП, заявява: "Нямам съмнение, че БСП ще победи ГЕРБ! Никъде не усетих пламенна любов към бившите управляващи!"

"Росатом" ни съди за 1,25 млрд. евро за АЕЦ "Белене", алармира "Дума". Русия ни съди за 1,250 млрд. евро заради спрения проект "Белене". До 31 май се очаква да бъде внесен детайлният иск на руската страна по делото между дъщерната на "Росатом" компания "Атомстройекспорт" и нашата НЕК, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев на пресконференция в Министерския съвет. Той съобщи още, че преди 3 месеца арбитражното дело е преместено от Париж в Женева."След като стане известно основанието за претенциите на руската страна, България ще има 30 дни, в които да отговори по иска", обясни министърът. "Преса" информира за назначенията на новите ръководители на Националната електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Козлодуй". В съвета на директорите на НЕК влизат Иво Лефтеров и Владимир Николов, а в съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" - Тодор Шопов и Валентин Груев.

"Дума" цитира Ханес Свобода, председател на политическата група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, който смята, че: ""Борисовгейт" ще навреди на България". "За страната ви приоритет са икономическите и социалните аспекти, необходими са повече инвестиции, за да се създадат работни места, да се пребори безработицата. Левицата във вашата страна е постигнала добра комбинация от традиционни политици и експерти. В България хората излязоха на улиците, защото им омръзна от част от съдържанието на политиката, от начините, по които тя се създава и провежда. Видяхме това и в Италия. Смятам, че е доста смело от страна на Станишев да се изправи и да обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател на България, а ще остави тази възможност за друг."

"1 май e и ден на свобода от правителството", съобщава "Дума". Точно до днес работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, сочи годишният анализ на Института за пазарна икономика. Датата е известна по-света като Tax Freedom Day. В България денят на свобода от правителството традиционно се пада през май. През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2013). Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. Най-много дни през 2013 г. отделяме, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За приходите от акцизи са ни нужни 19 дни, за осигуровките - 27 дни. 19 дни работим за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци попълваме за 11 дни, а от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 7 дни работим само за да си платим държавните и общинските такси. Имуществени данъци ни костват 3 дена.

"Трапезата по Великден по-скъпа от миналогодишната", е констатацията на "Сега" след сравнение на цените на хранителните стоки на едро през април 2013 г. и година по-рано. Само яйцата са по-евтини от рекордните си стойности през април 2012 г. Най-осезаемо е поскъпването при зеленчуците. За година доматите са скочили с 13%, а салатите - с 60%. Спрямо миналия април по-скъпо се продават още месните и млечните продукти. Свинското месо например е поскъпнало с над 15% до цена от 7.45 лв. за килограм на едро, а пилешкото - с 12.3% до цена от 4.27 лева.  По-скъпи са и колбасите, сиренето и кашкавалът. Ябълките също са скочили от 95 ст. на 1.15 лв. за година, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. По-скъп е и бобът - сега килограм върви по 3.20 лв. на едро, докато година по-рано той е струвал 2.70 лв. Тази година козунакът също ще ни излезе повече. Причината е в поскъпването на брашното с 15%. В момента средната цена на едро е 1 лв. за килограм, докато миналия април е била 87 ст. При агнешкото цените не са по-различни от миналогодишните -по данни на земеделското министерство цялото агне на едро в момента се продава в ценовия диапазон от 12 до 14 лв. за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
6
 
1
 
! Отговори
млъкнете беее преди 11 години
шимон е най-добрия
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Някаф там *** и *** ще си продадат гласовете на гербавите. А вие от Търново сигнализирайте в някоя от телевизиите, снимайте и търсете свидетели. ГЕРБ са престъпници и с тях трябва да се действа радикално и с много факти.
107
3
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 11 години
Де*а *** ви,раздайте си още 200 милиона и на *** дайте още няколко милиарда и на полицаите дайте и на военните дайте и на всички държавни ***,от нас ги дайте дето бухаме по 10 часа,дето ви плащаме данъците,как да се оправим като 2 милиона бачкаме за да издържаме 5 милиона,аре пенсионерите са работили и го заслужават,ама другите търтеи за кво са ни не знам.Никога няма да се оправим,НИКОГА!
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ордите проверяващи дето хлуеха къде ли не да рекетират 4 години се изпокриха като плъхове тези дни-чакат из дупките си да видят на къде ще задуха вятъра...След като ядяха и пиеха на корем из заведенията без да плащат-явно затова са им дали и бонусите...Поне един път да си платят...
105
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СУМИТТЕ, КОЙТО ТОВА МРЪСНИЧЕ Е ЗАДЕЛИЛО ЗА КАЛИНКИТЕ СИ Е 300МИЛИОНА--ТОЗИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН...МРЪСНТА ГАД ГЕЙБЕРАСКА...ЗАКЛАХА НАРОДА ТЕЗИ ГЕЙБЕРАСКИ ***...ДОЛУ ГРОБ,ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА,КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ТЯХ Е ***!!!!!!
104
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приемам грешките и самокритиката на ГЕРБ, НО не мога да приема лъжите на Дянков и компания, че държавата е бедна, че няма пари за нищо, да затягаме коланите, а в същото време да се раздават милиони бонуси!Къде е истината?Бойко знае ли я?Или улисан в откриването на магистрали и зали е пропуснал да види дянковите безобразия?
103
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На гербера краката са къси, а ушите големи!
102
4
 
29
 
! Отговори
ган преди 11 години
Дянко е икономист, колкото и Фидосова е балерина, пълен некадърник!
101
4
 
19
 
! Отговори
винетутурутка преди 11 години
герб ще ги познаете по ГОЛЕМИТЕ уши!
100
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам колко малко хора има на националния им митинг на другарите , няма да се учудя ако не вземат и 15% на изборите
99
2
 
13
 
! Отговори
феро преди 11 години
До ВасилевПри закон за лустрацията Боко първи ще изгори.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абре, вярно ли че герберите по стар навик излезли да празнуват 1 май?
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо толкова плювате по Дянков? Той е само едно протеже на Тиквата. Крайно време е Боко да поеме вината за последните 4г геноцид и безхаберие, корупция и подслушване, убит малък и среден бизнес, здравеопазване, икономика и т.н.
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надявам се ГЕРБ да спечели и Дянков да донабие празните канчета на простите гербери.Жалко, че и останалите ще поздрадат на е така при демокрацията "Глас народен-глас божи"
95
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тея как лъжат, не били им увеличавали пенсиите от 4 години , а аз друго помня ...пенсиите са се увеличили с 20 %
94
7
 
5
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Всеки изказващ се от трибуната на митинга на БСП започва с ...Скъпи другарки и другари , честит ден на труда , Уррррррррррааааааа Средната възраст 75 години , ако се въведе и горен праг на гласуване както има долен от 18 години , бъдещето може и да е по светло.
93
2
 
12
 
! Отговори
Бонус Петров преди 11 години
Не е луд този с пицата,луд е този дето му я дава ! Колко урока трябва да получим,за да махнем тези дето ни "оправят" за един мандат,месиите дето ни ги натрисат и ние като мутанти хукваме и ги избираме с 40-50%.Седнете,задайте си въпроса,кога сте били добре,спокойни,нахранени (поне).........Имайте памет и ще имате бъдещ
92
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде другари не стойте по сайтовете ... марш към митинга на БСП да се срещнете гледам , че може да се здрависате с Р.Овч , *** , Сергейко и компания
91
1
 
9
 
! Отговори
*/* преди 11 години
Европейският съюз обмисля въвеждането на мерки за подобряване на условията на труд в Бангладеш, във връзка със смъртта на над 380 души, след колапса на сграда в предградие на столицата.От "***"......Дет са вика за колапса на България след управлението на ГЕРБ пак нищо........"Спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се." А най-срамното е ,че временният варненски кмет е сменен от тези, които го назначиха ....защото отказвал да влиза в схеми....СМЯТААААААЙ.
90
7
 
4
 
! Отговори
хаха преди 11 години
ХА ХАААПри Сашо Дикофф предават пряко митинга на БСП и сега се изказва евродепутатката им йотова която се е освинила яко и казва , че имало 30 000 от трибуната , а камерите като снимат няма повече от хиляда човека с по 10 балона в ръка , явно другарите броят балоните а не хората , а да не говорим , че са ги докарали от цялата страна на безплатна екскурзия до София с плакати БСП Банско , Перник , Пазарджик ....Тъкмо се зарадвах че София се изчисти за малко от селяните , а тея докараха нови.