Броят на загиналите пешеходци у нас – под средния за ЕС

От днес до 12 май се провежда седмица за пътна безопасност на пешеходците
Обновена: 6 май 2013 18:29 | 6 май 2013 18:29, Красимир Ангелов
56
Броят на загиналите пешеходци у нас – под средния за ЕС
Броят на загиналите пешеходци у нас е под средния за ЕС. Снимка: Булфото

Броят на загиналите пешеходци при катастрофи в градските райони в България е под средния за Европейския съюз, сочат данни, разпространени днес от Европейската комисия.

Средно за нашата страна загиналите пешеходци в градски катастрофи са 20 процента от пострадалите, докато за ЕС средно количеството на жертвите достига 37 процента. С по-добри резултати от България е единствено Холандия - 18 процента.

Най-много жертви при посочените условия се няблюдават в Ирландия - 57 на сто. Данните са от 2011 година, се уточнява в съобщението, свързано с днешния Европейски ден на пътната безопасност.

У нас през първите три месеца на 2013 година са настъпили 484 тежки пътни инцидента, загинали са 23–ма и са ранени 485 пешеходци, сочи статистиката на МВР. 17 от загиналите са на възраст над 64 години.

През 2012 година  са настъпили 2028 пътни инцидента с участие на пешеходци, загинали са 135 и са ранени 567. На пешеходни пътеки са настъпили 406 инцидента, загинали са девет пешеходци и 422 са ранените.

Поради отнемане на предимство на пешеходци от водачи през изминалата година са настъпили 1012 катастрофи, при които са загинали 40 пешеходци и 1011 са ранените.

От днес до 12 май ще се проведе втората глобална седмица за пътна безопасност „Безопасност на пешеходците” по инициатива на Организацията на обединените нации. През този период и през целия месец юни служителите на Пътна полиция ще контролират най-рисковите участъци и кръстовища. Те ще следят за спазването на правилата за пресичане и движение както от страна на пешеходците, така и на водачите на моторни превозни средства.

Според еврокомисаря по транспорта Сийм Калас в световен план ЕС има изключителни показатели в областта на пътната безопасност. Дори един смъртен случай е твърде много, коментира той.

Според статистиката от около 30 000 смъртни случая по европейските пътища годишно (28 000 през 2012 г.) средно 21 на сто са сред пешеходците, 7 процента са сред велосипедистите и 18 процента са сред водачите на мотоциклети и мотопеди. Общо 70 на сто от загиналите пешеходци са намерили смъртта си в градски райони.

Статистиката сочи, че през последните 10 години броят на пешеходците, загинали при пътни произшествия, не е намалял в същата степен като общия брой на загиналите по пътищата. Почти половината от всички смъртни случаи при пътни произшествия в градските райони са с пешеходци или велосипедисти.

Комисията отчита, че сред заплахите за пешеходците и велосипедистите в градовете са липсата на отделни ленти за движение, високата скорост на движение на автомобилите и опасното поведение на участниците в движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: пешеходциинциденти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
Що за безумна новина?! Ами дайте да ги настигнем европейците!
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом са малко жертвите- ще трябва да наваксаме, стягайте се и да бием ЕС поне в едно нещо
41
2
 
3
 
! Отговори
до 46 преди 10 години
Заради ей такива селяни като тебе се налага да има бабуни.Като голям град е нормално да има светофари които пречат на *** като теб да летят из града.Като не ти харесва отивай на чист въздух на село да пасеш овцете.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Във Варна има светофар на всеки 100 метра и бабуна на всеки 50. Средната скорост в града е 15-20 км/ч просто няма какда го осакатиш пешеходеца. Намаляването на пострадалите е за сметка на забавяне на движението до костенурска скорост и замърсяване на въздуха с отработелите газове докато колите чакат на стотиците светофари.
39
2
 
3
 
! Отговори
никойне ни е питал! преди 10 години
Референдум за члентсвото ни в ЕС!
38
2
 
5
 
! Отговори
Пешеходец преди 10 години
Те българските пешеходци,вече пресичат пешеходните пътеки на Европата-Тук народ не остана! Всеки който не може да си позволи автомобил тук си е грабнал дърмите през интернационален терминал на кое да е летище-Българско!
37
4
 
5
 
! Отговори
:( преди 10 години
Затова пък оцелелите се самоубиват от мизерия !
36
3
 
4
 
! Отговори
Бенковски преди 10 години
абе вие нещо ме шашавите абе какъв еврапейски съюз бе абе след 12 май ще ви отвеееме бе абе вие имале те си на прадстава за какаво сава въпрос!!!!
35
2
 
5
 
! Отговори
бори преди 10 години
какъв европейски съюз бе абе какво му дреме на еврпийския съюз за мен и моя живот
34
4
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Ами дайте да блъскаме наред, за да стигнем Европейския съюз!!!
33
2
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Значи ще намалят размера на глобите ли ? - винаги ги вдигат за да се намалят ПТП-тата, но те никога не са намалявали заради това.
32
3
 
1
 
! Отговори
p0pUp преди 10 години
еми значи требе да наваксаме..
31
2
 
0
 
! Отговори
До 29 и 30 преди 10 години
Кое е новината, кое е доброто в нея и колко сте имали по математика в училище?:) Цяло чудо е, че *** като вас са успели да напишат нещо тук.:) Нищо лично.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А БРОЯТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ В БЪЛГАРИЯ ПОД СРЕДНИЯ ЕС ПРЪСТ ЛИ СА .
29
5
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 10 години
До: номер 30Бе ти си бил много наивен! То ние бяхме изпреварили САЩ и Япония взети заедно по производството на *** на глава от населението и какво ли още не, пък Кремиковци защо фалира тогава?Като гледам какво става по нашите "мили" родни пътища и гледам пътищата на белите европейски държави ще повярвам на горното заглавие знайш кога? Кога цъфнат налъмите!
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е , защото пешеходците могат да се скрият в дупките по пътищата.
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕДНА НАИСТИНА ДОБРА НОВИНА.
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Броят на загиналите пешеходци у нас под средния за ЕСАко заглавието беше : Броят на загиналите пешеходци у нас НАД средния за ЕС ,коментарите щяха да бъдат селяни,диваци, и прочие....И на хубавата новина *** пак недоволни........*** добитъка български......простоо кво да коментирам??
25
3
 
4
 
! Отговори
PSV преди 10 години
В едно нещо да изоставаме и давайте по български да го наваксаме. За целта пресичайте по няколко пъти пешеходната пътека докато някой сляп не ви нацели.:))
24
5
 
12
 
! Отговори
MADE IN BG преди 10 години
Като има много загинали плюем, като има малко загинали - пак. Абе българска работа.