Ще има ли повече пари за младежките обменни програми?

Мария Габриел: те предлагат решение за справяне с младежката безработица
Обновена: 19 май 2013 15:59 | 18 май 2013 19:45,
0
Ще има ли повече пари за младежките обменни програми?
Снимка: Ройтерс

Възможността за по-голямо финансиране на младежките обменни програми по Европейската гражданска инициатива е съпътствана от много проблеми, които трябва да се разрешат, казаха в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR евродепутатът Мария Габриел, докладчик в сянка на ЕНП, и Яна Димитрова, участник в първата регистрирана гражданска комисия в ЕК.

Преди една година влезе в сила възможността за европейските граждани да променят законите на ЕС, като условието е за 12 месеца да съберат един милион подписи от поне седем държави-членки на ЕС.

Яна участва в подобна инициатива, която е първата регистрирана в ЕК. Идеята е да се отделят двойно повече пари за обменните програми за млади хора. Досега са били 1.6% (1.6 милиарда), а целта е да станат 3% (над три милиарда) от всички 960 милиарда евро, предвидени за периода между 2014 и 2019 година в ЕС, обясни Габриел.

С тази инициатива ще се намали младежката безработица, казва евродепутатът, защото част от младите не владеят чужди езици, което е проблем да си намерят работа. Българската инициатива е събрала досега едва 63 хиляди подписа, като основният начин е през интернет, а не на хартиен носител.

Проблемът обаче е, че инициативата не е популяризирана, а процедурата за приемане от ЕК е сложна, казва Габриел. Подобна е и позицията на Зита Гурмай, съдокладчик на ЕП от социалистите. Тя уточнява обаче, че от 14 започнати инициативи са отхвърлени девет, които са били на най-различни теми. „Около 88% от депутатите гласуваха за този инструмент, а засега никой не е събрал тези един милион подписа“, огорчена е Гурмай. Причината е, че от правна гледна точка ще възникнат множество проблеми и забавяния, защото не са оформени добре идеите, пък уточни уточни Габриел.

Гурмай обаче казва, че в някои държави е много трудно да се вземат подписите, защото администрациите отказват да проверят достоверността им. Според Габриел това се дължи на факта, че в повечето държави две различни институции отговарят за достоверността на личните данни и за защитата им.

В България например за идеята за допълнителни финанси на обменните програми трябва първо да се мине през Комисията за защита на личните данни, но същевременно да се мине и през ГРАО, които да сверят истинността им. Тази процедура усложнява първоначалната идея на ЕС да бъдат спонсорирани спонтанните идеи, обясни Мария Габриел.

Сесилия Малстрьом, комисар по вътрешните работи, признава, че въпреки усилената работа по този инструмент в ръцете на гражданите ЕК е понесла много критики заради правните норми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Bulgaria ON AIRБрюксел 1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари