Лекари масово напускат общинските болници

Намалели са специалистите по вътрешни болести и хирурзите
12 юни 2013 08:48, Петя Славова
33
Лекари масово напускат общинските болници
Снимка: Булфото

Само за една година са напуснали почти половината специалисти по вътрешни болести и около една четвърт от хирурзите в общинските болници. Стряскащите данни са на Сдружението на общинските болници (СОББ). Такава внезапна промяна в двете най-важни специалности в медицината не може да не се отрази негативно на системата на здравеопазване, категоричен е д-р Неделчо Тотев, председател на СОББ.

Според него тези проблеми най-силно се усещат в по-малките болнични заведения. Там веднага се появява дефицит на кадри поради потребността същите пациенти да се диагностицират и лекуват от поне 5 специалности във вътрешната медицина и рязко се покачват разходите за заплати. Като се прибави недостига на финансов ресурс - тази промяна превръща лечебните заведения в трупащи загуби. За пациентите изчезва възможността да се лекуват комплексно и да имат достъп до нужния специалист, смята д-р Тотев.

Повече от 10 години в България се прави реформа в сферата на здравеопазването, похарчиха се милиарди левове за медицинска апаратура, разкриха се нови лечебни заведения, направиха се хиляди акредитации и т.н., но независимо от всичко това нещата се влошават, е мнението на д-р Тотев. Според него поразлични критерии на СЗО българското здравеопазване е на повечеот 20 години като показатели от здравеопазването в Европейския съюз, а тенденцията от последните няколко години е да се отдалечаваме и от европейското здравеопазване.

Нашето разбиране е, че се касае за принципна грешка при създаване на модела на здравеопазване. Нормативно не е дефинирано какво и с какви характеристики се създава в сфератана здравеопазването и за кого се произвежда медицински продукт.

Независимо от това - всички плащаме. А за това как да се произвежда качествено - вече няколко пъти се създават или променят медицински стандарти, определят се нива на болници, пишат се стратегии и концепции. В резултат от реформите в здравеопазването - за последните две години у нас са фалирали между 17 и 20 общински болници, припомни д-р Тотев.

Според председателя на СОББ на дневен ред е въпросът да се създаде модел на цялата система на здравеопазване в страната. Чрез анализи е възможно да се оцени ресурса, който има системата: какво количество, в какъв асортимент и с какви характеристики може да се произведе медицински продукт. При използване на подобен подход за разглеждане на съществуващото състояние в системата на здравеопазване се установяват силно изразени диспропорции, смята председателят на СОББ. Той припомня, че за милиони български граждани обема на консумираната болнична помощ е в пъти по-малка от средната за страната.

Д-р Тотев отбеляза, че в 13 области на страната потреблението на болнична помощ е намаляло с 10 на сто спрямо средното за жител в България, а поне в 7 области потреблението е 2 пъти по-ниско от средното за страната. Тези неравенства се засилват и влошават достъпа до болнична помощ за милиони българи, категоричен е Неделчо Тотев.

За търсене на решение и изход от ситуацията приемаме, изхождайки от състоянието, в което се намира здравеопазването и йерархията на нормативните актове в Република България - че е възможно да се променят всички български закони и поднормативни актове в интерес на българския пациент, категоричен е председателят на СОББ.

Оценки на СЗО за здравеопазването у нас, констатирани от експертите на СОББ

Данни на СЗО за покупателната способност в общите разходи в здравеопазването показват, че през 2010 г. средните стойности в ЕС са били 3 230 долара, докато в България те са били три пъти по-ниски - 947 долара. Нараства разликата на покупателната способност в здравеопазването за периода 2005-2010 г. у нас и в ЕС. За тези пет години България е успяла да добави само 228 долара на човек, докато Европейският съюз добавя цели 732 долара. Второ - докато в Европейския съюз относителния дял на държавните разходи нараства с 1,28 на сто за тези пет години, то в България разходите намаляват с цели 6,44 на сто.

При разглеждане на смъртността, предотвратима с медицински интервенции, като интегрален индикатор за състоянието на системата на здравеопазване у нас се достига до резултат - повече от 20 години разлика с Европейския съюз.По данни на СЗО - смъртността у нас от неинфекциозни заболявания на 100 хиляди души през 2010 г. е била: 850 мъже и 513 жени. Същите показатели са относително по-ниски за съседните ни страни: Гърция - 444 мъже и 289 жени, Турция - 707 мъже и 474 жени, Сърбия - 804 мъже и 577 жени, Румъния - 788 мъже и 483 жени.

У нас от болести на сърцето умират 66 на сто от българите, докато в Турция процентът е 49 на сто, в Гърция - 48 на сто, в Румъния 59 на сто, в Сърбия - 58 на сто. Според данни на сдружението - страната ни е на последно място в ЕС по управленски показатели в здравеопазването. България събира през миналата година 456 точки по оценявани 36 показателя в здравеопазването, докато на първо място е Холандия с 872 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
оценка?!?!за преди 10 години
кадърността и компетентността на лекар как се прави?!1.по чуждо мнение?!2.по това колко се чака пред кабинета .......колкото по - продължително толкова по - лош е?!3.и по това до колко неговата оценка съвпада с вашата предварителна нагласа?!?!Всичко това е напълно погрешен подход.А лошото отношение се гради и след като се види и каква кола кара?! А дали не е на лизинг е без значение.
29
0
 
4
 
! Отговори
реалност преди 10 години
Не е правилно де се счита ,че щом е останал БГ непременно е" некадърен"лекар....причините могат да са и други.....езикова бариера , възрастни родители ,донякъде нерешителност или пък друг вид обвързаност....Аз съм онкологично болен.Истински съм благодарен на личната си лекарка и на всички лекари ,с които ме срещна болестта ми.Чудя се как издържат при това натоварване ,но знам ,че се справят Добре!
28
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Даже се чудя как въобще са останали специалисти?! За да завършиш медицина и да се специализираш са необходими доста пари и нерви, а ако запошнея работа в общинска болница....За да останат лекари трябва да има добро заплащане, всеки предпочита да отиде в друга държава или частна клиника! Здравеопазването не е благотворителна кауза, а държавата трябва да плаща!
27
0
 
0
 
! Отговори
Лошо... преди 10 години
Този оптимист е трябвало да бъде пенсиониран, неспособен повече да работи професията си. В следствие на стреса от този срам получава инфаркт и умира месеци по-късно. И така...
26
0
 
0
 
! Отговори
Лошо... преди 10 години
Повечето кадърни лекари тук са платени. Нормално е, семейства хранят и те. Лошото е, че те си работят на частни практики, а не всеки може да си позволи лечение при тях. Сещам се за един действителен случай завършил фатално за лекар-непоправим оптимист. Добър хирург приема докаран от спешна помощ пиян *** участвал в сбиване. След като бил закърпен и закрепен получовекът решил за благодарност да грабне скалпел и да го забие в ръката на лекаря, обездвижвайки завинаги ръката му.
25
0
 
6
 
! Отговори
Лошо... преди 10 години
Нещата със здравеопазването са много сложни. От една страна този труд не се цени в България. Не се е ценял и преди 89-та. От друга страна държавата (без значение кой я е управлявал) се държи със здравеопазването като с доведено, омразно дете. Кадърните лекари избягаха, младите продължават да бягат и тук остават само тези с по-малките способности или непоправимите оптимисти, като последните често биват нападани и пребивани от разни *** (без значение от етноса).
24
2
 
12
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
Че нали ниските заплати и ниските данъци щели били да ни направят конкуртноспособни?Май не става фокуса.А от догодина е изцяло отворен за ббългари и европейския трудов пазар.Жив доктор няма да остане да робува за 400-500 евро, камо ли специалист.Вървете тогава при другаря ви Костов да ви лекува,или Дянков, но той избяга трудно ще го намерите.
23
1
 
4
 
! Отговори
Хак преди 10 години
Да му е на търпеливия българин...в друга Европейска държава това никога няма да се допусне-а името е-геноцид над всички кадърни,мислещи и възпитани българи...
22
0
 
9
 
! Отговори
AAA преди 10 години
В най скоро време ще бъде гласувано отпечатването на наръчника джобен формат "Помогни си сам" Волен лично ще публикува в него няколко вида примки и възли, даже ще тества една от тях в парламента. Тогава няма да ни са нужни лекари
21
4
 
1
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО 19 : Ти си от тия.... с кинтите.... нали? ;) И ако има нужда се лекуваш по частни клиники за солидни суми , нали?!?! Защото иначе със сигурност нямаше да имаш подобно мнение за голяма част от нашите лекари... нашата апаратура... и особено пък за "лекарската грижливост" !!!!! ;)
20
2
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Аха, ти си от Атака ... Извинен си.
19
2
 
10
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО НОМЕР 15 : Защо ?!?! Не е ли *** ?!?! Или се обиди , защото ти самия си член на "ЕВРОРОМА" ?!?! ;) Я се огледай.... кои етнос тук са с най големи права в последните години , а?!?! Кой етнос е постоянно "ухажван" от продажните ни политици?!?! Кой етнос получава постоянно и отвсякъде нашите БЪЛГАРСКИ пари без да си мръдне пръста и без да е направил нищо под формата на "помощи" и "социални подпомагания"?!?! Кой етнос се лекува и ражда постоянно БЕЗПЛАТНО пак с НАШИТЕ ПАРИ?!?! Я кажи ?!
18
2
 
10
 
! Отговори
of Буревестников преди 10 години
Здравеопазването в БГ е много на ниво ,но прилагането му е осакатено от невежество:1.Имаме и компетентни и грижливи лекари и модерна апаратура2. Но нямаме правила и ресурса на солидарната здравна каса се използва като орташка кобила3.Пациентите забравят ,че лечебно -диагностичния процес се осъществява от екип- лекар-пациент ,почти в съотношение 1:1
17
7
 
1
 
! Отговори
fidosieva преди 10 години
zashto bqgate gospoda mesari i kasap a nai ve4e bankeri? nai humanite hora bqgate zashtoto shte vi se zategne kran4eto. red i disciplina trqbva da vi se nalozi sas silen zakon.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nie da sme blagodarni, 4e diplomite im ne se priznavat navsqkade ta iamame izobsto ostanali lekari v tazi stura dyrjava.Kato cqlo ima nedostik na medicinski personal v mnogo strani i tova sa strani kydeto mogat da predlojat 6 cifreno zaplastane.
15
3
 
8
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Другари БЕСЕПАРИ когато освен да ухажвате пенсионерите ги и заобичате в здравеопазването ще стане страшно.Сега се оголват общинските болници а тогава ще доведете до фалит цялата система.
14
4
 
5
 
! Отговори
Кенефистан(BG) преди 10 години
Да си жив и здрав човек в Бе-Гето е направо късмет!
13
5
 
8
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До БуревестниковТи с какво право наричаш България ***, бе ***? Знаеш ли, че не искам да си давам парите за лечение на такъв като тебе?
12
8
 
8
 
! Отговори
Marie_4 преди 10 години
Нищо страшно не е станало. Естестено, че напускат нископлатенат си работа в общинските болници и отиват в частните. Ние ще се лекуваме там. Частните болници също/ не знам как/ получават веднага договори със Здравната каса и с обикновено направление, понякога, но не винаги сезаплаща някаква символична сума, а получаваш много по-добро обслужване, да не говорим за условията! Нека да останат мръсните общински болници за ***, там и на нас ни искат потребителска такса, така че е все едно!!!
11
4
 
8
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
ДО НОМЕР 8 : Разбира се , че има известна истина в изказването му! Това не съм го отричал! Обаче ме издразни адски много начин по който се "изяви" !!! Точно все едно каза.... ЗАМОЖНИТЕ И БОГАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ( А всички много добре знаем кои са БОГАТИТЕ В АБСУРДИСТАН!...) ДА СЕ ЛЕКУВАТ , ЗАЩОТО ИМАТ ПАРИ !?!? А бедняците и мизерниците ( каквито сме повечето....!!! ) - "ДА ДУХАТ СУПАТА!".... НА КОЙ ЛИ МУ ПУКА ЗА ТЯХ? ЗА ТЯХ ИМА ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ,В КОИТО ДА СЕ ГАВРЯТ ДОРИ ПОНЯКОГА С ПАЦИЕНТИТЕ СИ !

Спонсорирани публикации