Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"

Отпадат също и стихотворенията на Ботев "Майце си" и "Моята молитва"
Обновена: 20 юни 2013 16:42 | 20 юни 2013 14:32,
578
Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

Романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души". Това предвижда проект на просветното министерство, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, преди да връчи награди на ученици, завоювали призови места на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Министърът допълни, че от програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.  По думите й това е станало след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

„Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“, изтъкна министърът.  „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме“, допълни тя.

Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб.

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, разясни тя.

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукаддес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него. Това е само проект, не е окончателно,  заяви тя.

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи. Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните. Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


578
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
2
 
22
 
! Отговори
111 преди 10 години
Другарко, еди си коя.....кой ти дава правото да посягаш на светини???
459
1
 
14
 
! Отговори
коал.БСП-ДПС-Юруш преди 10 години
Още един повод да бъде изритано това, протурско, идиотско правителство а пуКлисарова и заместничката и - да бъдат съдени за държавна измяна!!! А предателите от АТАКА(ЮРУШ),най-вероятно няма да вземат отношение по въпроса.
458
1
 
43
 
! Отговори
литераторка преди 10 години
Решението е направилно и издава най-малкото непознаване на българската литература!Романът "Тютюн" е на европейско равнище и би трябвало да се изучава по първоначалната версия на Димитър Димов т.е. без 100-те страници,които комунистите го накараха да "допише".Тютюн" е важен философски роман за човека и парите, изключително актуален днес.Като пример за манипулации и авторската свобода също е много ценен.За "Майце си" на Ботев е безобразие!Прекрасна романтична изповед пред майката на родолюбието
457
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dnes.bg/obshtestvo/2012/08/20/mukaddes-nalbant-napadna-ignatov-syjaliavam-vi.166548
456
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Колкото до текста за Левски - не зная кой го е написал, но искам да му кажа следното: Борбата за свобода във всичките и измерения е винаги срещу законния ред. Приемането на тезата в разпространения текст би превърнала всички признати герои в историята на човечеството в закононарушители. Цитат на Мукадес Налбант в писмо до Сергей Игнатов който я уволни от министерството на образованието.За по-вече четете тук: dnes.bg/obshtestvo/2012/08/20/mukaddes-nalbant-napadna-ignatov-syjalia
455
3
 
7
 
! Отговори
без излишна драма преди 10 години
Учителите по литература изискват всички стихотворения на Ботев да се познават / при мен беше така /. И не е лошо в програмата да се въвеждат и нови произведения. Най-важното е децата да четат и да имат интерес. "Тютюн" е прекрасна, но шансът да прочетат поне "Осъдени души" е по-голям.
454
1
 
13
 
! Отговори
Scarabei преди 10 години
Ми сложете Орхан Памук в учебниците.. що децата ще учат Ботев или Димов..
453
5
 
25
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Ако протестите до днес бяха заради Делян Пеевски и наглецът Станишев, от утре ще са и заради Анелия Клисарова. Сега нахалствата на ББ и ЦЦ ми се виждат като шегички в сравнение с дебелоочието на ДПС, БСП и Атака.
452
2
 
21
 
! Отговори
kъде са ви очите... преди 10 години
Aми до колкото съм информирана зам.мистърката е от Дпс,вече нищо не ме учудва
451
3
 
44
 
! Отговори
Галя преди 10 години
Клисарова да не лъже-предложението да отпадне Майце си и др. произведения на Ботев и Вазов беше направено точно от гнусната Налбант преди години, но Бойко не им клекна. Не подкрепям ГЕРБ, не гласувам за тях, но Борисов е прав, когато казва, че столетницата е брутално изнасилвана от ДПС.Вече изнасилват и нас-целия български народ. Подменят историята ни, лишават ни от национално самосъзнание , обезличават ни, поробват ни не само икономически, но и духовно. Ще им позволим ли? На протест-до победа
450
0
 
12
 
! Отговори
българия преди 10 години
"трябва да станем по- отворени " , т.е. да застанем пред коалиционния ни партньор и да направим дълбок поклон напред- няма как да не се получи !
449
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само че сега казаха че това решение го е взело предишното правителство, не защитавам сегашното даже и аз искам да се махат
448
0
 
42
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
За министърката:Патриот е - душа дава за наука, за свобода...Но не свойта душа, братя, а душата на народа. ХРИСТО БОТЕВТия се мъчат да ни затрият като народ. Не трябва да им позволяваме
447
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях участник на т.нар. кръгли маси, на които се предложиха промените. Всъщност не бях участник, а просто свидетел, защото всеки опит от страна на поканените учители да изразят становище, което е по-различно от това на експертите по БЕЛ в МОМН, беше отменен с груби коментари от тяхна страна или иронични забележки. Учителите бяха не повече от 50 и така и не успяха да си кажат мнението. Така че моля да не вменяват на учителите промените.
446
1
 
44
 
! Отговори
vot42 преди 10 години
По време на честванията на годишнината от Балканската война,Лютфи Местан изрази мнение,че трябва да се пренапише българската история!? Така че ,бавно и методично ДПС работи против българщината! Да сте видели представители на ДПС да участват при честване на нашите национални празници,да полагат венци пред нашите светини!? Лошото е и това,че и българите,депутати от ДПС,също се срамуват че са българи.Това са новите "КИРЯК СТЕФЧОВЦИ"!
445
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да не сменят "Хайдути", че ще видят хайдути в 21-ви век!
444
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко отзад напред стана копирането на "Моята молитва", но е показателно какъв текст отпада от образованието ни.
443
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тази министерка или по скоро никаквица да излезе и да се разгреничи от своята зам-министерка и да защити ЛЕВСКИ и да върне стихотворенията на БОТЕВ
442
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ти, боже, на разумът,защитниче на робите,на когото щат празнуватденят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже!любов жива за свобода -да се бори кой как можес душманите на народа. Подкрепи и мен ръката,та кога въстане робът,в редовете на борбатада си найда и аз гробът! Не оставяй да изстинебуйно сърце на чужбина,и гласът ми да преминетихо като през пустиня!...
441
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове; не ти, който си направилот кал мъжът и жената,а човекът си оставилроб да бъде на земята; не ти, който си помазалцаре, папи, патриарси,а в неволя си зарязалмойте братя сиромаси; не ти, който учиш робътда търпи и да се молии храниш го дор до гробътсамо със надежди голи; не ти, боже на лъжците,на безчестнит

Спонсорирани публикации