Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"

Отпадат също и стихотворенията на Ботев "Майце си" и "Моята молитва"
Обновена: 20 юни 2013 16:42 | 20 юни 2013 14:32,
578
Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

Романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души". Това предвижда проект на просветното министерство, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, преди да връчи награди на ученици, завоювали призови места на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Министърът допълни, че от програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.  По думите й това е станало след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

„Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“, изтъкна министърът.  „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме“, допълни тя.

Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб.

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, разясни тя.

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукаддес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него. Това е само проект, не е окончателно,  заяви тя.

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи. Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните. Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


578
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
480
0
 
35
 
! Отговори
загрижен преди 10 години
И вас ще ви махнем скоро!Я си гледайте "златния век" по тв7,а оставете българи да управляват България!
479
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо вместо "Тютюн" слагайте "Игри на глада"-хем ще им е по-лесно, хем по-приятно, пък и фешън. Срамота!
478
0
 
27
 
! Отговори
sistemata преди 10 години
БЪЛГАРИ!ПРАВЯ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ.ОТНАСЯ СЕ НАЙ-МНОГО,ЗА ТЕЗИ,КОИТО ИМАТ ДЕЦА УЧЕНИЦИ.НЕКА СЕ ОПИТАМЕ,НИЕ ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ,БЛИЗКИ И ПРОСТО,БЪЛГАРИ,ДА НАПРАВИМ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ ЕДНА НАША ПРОГРАМА,ОТ 1-ВИ,ДО 12-ТИ КЛАС,ПО БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА И БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ И ВСЕКИ САМ,ИЛИ С ПОМОЩТА НА СЪМИШЛЕНИЦИ,ДА ПРОВЕДЕ ЕДНО ОБУЧЕНИЕ НА ДЕЦАТА СИ,В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ.ТАКА,ИЗВЪН ВСЯКАКВИ АДМИНИСТРАТИВНИ ПРОГРАМИ.СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКОТО Е В НАШИ "РЪЦЕ",А НЕ, В РЪЦЕТЕ НА ГЛОБАЛИЗАТОРИТЕ!ДА СПАСИМ ДУШАТА -БЪЛГАРИЯ
477
0
 
30
 
! Отговори
Ирина преди 10 години
Тютюн е велик роман.Голяма грешка е да се отмени.И изобщо-какво толкова ги щадите тия ученици- сакън да не прочетат малко повечко ...
476
0
 
9
 
! Отговори
rewo преди 10 години
Програмите са били качени тихомълком на сайта на МОН преди поне седмица, но са дълбоко скрити. От началната страница на МОН трябва да се отиде в Програми и проекти, оттам в ОП Развитие на човешките ресурси 2007-2013″, след което да намери проект За по-качествено образование, където са качени предложенията.
475
0
 
20
 
! Отговори
Ина преди 10 години
Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме, допълни тя.=> BULLSHIT! По-отворени модерен роман от Тютюн, здраве му кажи!Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.=> BULLSHITx2 И с какво Тютюн им пречи да мислят, моля? Глупости!
474
0
 
27
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Като става въпрос за българска литературна класика бих препоръчал на всеки да прочете или препрочете отново тетралогията на Димитър Талев-,,Железният светилник" ,,Преспанските камбани" ,,Илинден" и ,,Гласовете ви чувам" Това е историята на възраждането на българския дух. За ,,Тютюн" съжалявам,че отпада от учебниците.
473
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо трябва да се махат най-хубавите и поучителни произведения? Нека да запазим българското за децата и внуците си. Струва си.
472
0
 
9
 
! Отговори
rewo преди 10 години
От програмата по литература отпадат още Хамлет на Шекспир и Тартюф на Молиер. Липсват още: Робинзон Крузо от Даниел Дефо, Граф Монте Кристо от Александър Дюма, Дядо Горио от Балзак, Червено и черно от Стендал.
471
0
 
13
 
! Отговори
rewo преди 10 години
От Пейо Яворов са включени само Две хубави очи и Родина и Градушка. Отпадат На нивата, Заточеници, Арменци, Хайдушки песни, Ще бъдеш в бяло, Стон, Калиопа, Стон, Песен на песента ми, Нощ, Песента на човека, Към върха, Маска, Две души, В полите на Витоша, които сега се учат в 11-и клас.
470
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алеко Константинов ще е представен единствено с Бай *** в банята и пътеписа До Желюша с говежди вагони. Няма го и До Чикаго и назад, не е включен нито един от фейлетоните му.Никола Вапцаров е представен единствено с Песен за човека и Романтика. Няма го дори и най-известното му стихотворение Вяра.
469
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От Христо Ботев отпадат Майце си и Моята молитва, Към брата си, Делба, Елегия, Борба, Хайдути, липсва цялата му публицистика.От Под игото на Иван Вазов ще се учи съвсем малко. Чичовци изобщо не присъства в програмата. Няма да се учи цялата Епопея на забравените, а само Левски, Каблешков, Паисий и Опълченците на Шипка. Отпадат и Пряпорец и гусла, Тъгите на България, Практическият человек, Средство да нямаш врагове, Двайсетий век, Линее нашто поколенье, Сливница, При Рилския манастир, Към природата, Елате ни вижте, Дядо Йоцо гледа.Алеко
468
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махат и "До Чикаго и назад"!Махат "Вяра" на Вапцаров!Махат "По жицата"!Страшно е българи!Още ли спите!Излезте и защитете своите светини, своята култура и собственото си достойнство!
467
1
 
36
 
! Отговори
Христо Ботев преди 10 години
В тъги, в неволи младост минува, кръвта се ядно в жили вълнува, погледът мрачен, умът не види добро ли, зло ли насреща иде... На душа лежат спомени тежки, злобна ги памет често повтаря, в гърди ни любов, ни капка вяра, нито надежда от сън мъртвешки да можеш свестен човек събуди!
466
7
 
24
 
! Отговори
бонобо преди 10 години
Много забавно!"Тютюн" е роман, който смело може да бъде определен като комунистически.И изведнъж такъв вой от тези, които маршируват по улиците с викове "Червени ***". е и дечицата им, 15-16 годишни, които знаят как се управлява държава. А "Моята молитва" е толкова антиклерикална и така сече "православните скотове", че само мазни сплъстени попски бради могат да бъдат толкова възбудени, че я махат от читанките. Мисля, че всичките 23 стихотворения на гениалния Ботев трябва да се учат наизуст!
465
3
 
33
 
! Отговори
NSDAP преди 10 години
Хайдеееее, започна се чистката!!!! Най-българските стихотворения ще изчезнат. Вижте обаче съдържанието им и веднага ще разберете защо ги махат. Честито на всички БЪЛГАРИ!!!!!
464
21
 
3
 
! Отговори
Losho преди 10 години
Пфууу най-после! Тази книга е хубава, но не е за учиници!
463
0
 
27
 
! Отговори
Ico преди 10 години
Подкрепи и мен ръката,та кога въстане робът,в редовете на борбатада си найда и аз гробът! Не оставяй да изстинебуйно сърце на чужбина,и гласът ми да преминетихо като през пустиня!... Dosta aktualno
462
2
 
17
 
! Отговори
регистрирах се преди 10 години
Ама що за глупост?! "Тютюн" е хубав роман и все пак е на родна тематика.
461
1
 
29
 
! Отговори
lewskar преди 10 години
новият заместник-министър Мукаддес Налбан-човека отрекъл ЛЕВСКИНе мога към такъв човек да се обърна уважително за това:Долна Свинска Турска *** Баберка,която има 8 вимета и може да изхрани до 12 прасенца,пожелавам ти Успех в Ачибадеем докато лекуват от остра форма на дифтерит,приченен от преяждане със шилешки мръвки от премията ,която получи за Левски.Моля се клизмата да е до гърлото та да почустваш как Влад Цепеш(Граф дракула)е нанизвал на кол твойте прародители.Поздрави Левски