Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"

Отпадат също и стихотворенията на Ботев "Майце си" и "Моята молитва"
Обновена: 20 юни 2013 16:42 | 20 юни 2013 14:32,
578
Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

Романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души". Това предвижда проект на просветното министерство, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, преди да връчи награди на ученици, завоювали призови места на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови.

Министърът допълни, че от програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев.  По думите й това е станало след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

„Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“, изтъкна министърът.  „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и да усъвършенстваме“, допълни тя.

Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб.

За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, разясни тя.

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукаддес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него. Това е само проект, не е окончателно,  заяви тя.

Наблюдения на МОН сочат, че учениците изпитват затруднения при анализ на текст и писмено излагане на становище с аргументи. Не е важно да научим децата само да четат и да пишат, важно е да ги научим да мислят и да осмислят текстовете, защото това ще им бъде необходимо и в живота, коментира министърът.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили четири години, но остава идеята за такава при петгодишните. Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


578
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
0
 
15
 
! Отговори
lora love преди 10 години
запасяваите се с произведения на апостолите ни,така ще ги 4етем на идващите поколения скришом,в къщите си,както едно време
439
0
 
0
 
! Отговори
Did преди 10 години
youtube/watch?v=WJQqcfPhBwE
438
0
 
18
 
! Отговори
lora love преди 10 години
по4на се с промиването на мозъците на следващите поколения,хм,ами да,матрицата заработи,ПРАВ Е ББ ,нещо голямо са замислили тия.....
437
0
 
16
 
! Отговори
Did преди 10 години
От утре предлагам да бъде забранено споменаването на думите робство, Батак, клане, както и да бъде угодно променена БЪЛГАРСКАТА история. Предлагам създаването на петиция за изричното забраняване и разпространение на български групи като "ЕПИЗОД"...Задължителна забрана на голяма част от народните ни песни, все пак те са съхранили българщината толкова години... youtube/watch?v=TXd2lTD1UuI&feature=share
436
0
 
13
 
! Отговори
Таничка преди 10 години
Няма да знаят децата, че този който поставя парите пред любовта на първо място умират като кучета.
435
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заместник-министрърката на образованието Мукаддес Налбант първо твърди, че Левски е бил терорист; сега премахна произведенията на Христо Ботев; остава да замени изучаването на Априлското въстание по история с протестите в Турция
434
1
 
37
 
! Отговори
Колева преди 10 години
Не бива да се примиряваме с безобразията в новата учебна програма! Опълченците на Шипка и Моята молитва трябва да останат! Проблемът е в начина, по който измъчват учениците с анализи на ниво студенти по филология, а не в съдържанието. Трябва да се актуализира методиката на преподаване, а не да се изхвърля най-ценното от творчеството на двамата емблематични за българската култура и история автори! Гнусната Варненска кариеристка Клисарова и турската й заместничка извършват съзнателен акт на дебълг
433
1
 
17
 
! Отговори
Марамунгел преди 10 години
Тия,червените мамуни от бившето БКП нарочно създават карамболи и караманела тъй да знаете.Нещо голямо ще да замислят май.От нас зависи обаче да вървим смело напред и да помним,че комунист дава власт с кръв,както я е вземал.
432
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ОпълченецРазбирам и поддържам патриотичния Ви патос, но в одата на Вазов става дума не за султан Сюлейман Великолепни (16 в.), а за съвсем друг Сюлейман - паша и висш военен.
431
1
 
23
 
! Отговори
Марамунгел преди 10 години
Ами вземете да махнете и Захари Стоянов и от учебниците по история падането под турска власт,заличете стотиците изклани българи от османците само защото Ердоган царува в Турция,родоотстъпници подли. Гадното е,че алтернативата е още по турко и сърбофилна ,вас червените ***.Бойчето цели съвместни заседания с Ердоган правеше.Сидеров,Сидеров много ти знаеше човката ,пред дажамии се биеше,де си сега?
430
0
 
27
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Kak няма да се учи Ботев,тая *** луда ли е.
429
0
 
17
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Kak няма да се учи Ботев,тая *** луда ли е.
428
1
 
22
 
! Отговори
бай Симо преди 10 години
Но ний знаем, че в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно,що гордо разтупва нашите гърди и в нас чувства силни, големи плоди;защото там нейде навръх планината,що небето синьо крепи с рамената,издига се някой див, чутовен връх,покрит с бели кости и със кървав мъх на безсмъртен подвиг паметник огромен;защото в Балкана има един спомен,има едно име, що вечно живей и в нашта исторья кат легенда грей,едно име ново, голямо антично,като Термопили славно, безгранично,що отговор дава и смива срамът,и на клеветата строшава зъбът.
427
1
 
28
 
! Отговори
Мето преди 10 години
Продължавайте да вършите глупости, посегнахте на Ботев и Вазов. Това няма да ви бъде простено. Ще бъдете изритани от министерствата долни предатели, само още малко...
426
3
 
23
 
! Отговори
янис преди 10 години
Красивата ни министърка на младини явно е предпочитала да ходи с шалвари.
425
1
 
25
 
! Отговори
Браво бе, педагози! преди 10 години
Доавторитенатози образователен проект"Аз веч нямам мило, драго,а вий, вий сте ***!"Освен това, предлагам проектът да се обогати: Да се изучават сюжетите на някои от най-популярните телевизионни многосерийни латино- и турски сапунки. Защото днешните подрастващи не са гледали или пък не помнят телевизионните многосерийни "бисери", разплаквали бабите и майките им. Така де, нали именно ценностите, внушавани от тези сапунки, залегнаха в основата на възпитанието на не една чалга-мома!
424
2
 
26
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Май сте забравили, а по-младите не знаят, що е то "пролетарски интернационализъм"? Вместо за родните капиталисти от "Тютюн" децата ще учат "Осъдени души", където няма нито един герой-българин...
423
1
 
35
 
! Отговори
бай Симо преди 10 години
Докога предателства в това министерство? Как не ви е срам чиновници продажни? "Опълченците на шипка", "Майце си" и всичко от творчеството на Вазов, Ботев, Димов е БЪЛГАРЩИНАТА опазена през всичките 500 години турско робство! Какви сте вие да пренебрегвате Българската история, фактите, зверствата на турците? Няма да успеете! И този читак - министър ще отиде където му е мястото, на село, *** анадолски!
422
1
 
31
 
! Отговори
иван преди 10 години
Всички действия на парламент, правителство, арогантното поведение на Сидеров и пр. и пр.са доказателство, че това са хора, които не могат да се справят със ситуацията в страната. Това пък за Д. Димов, стих. на Ботев и пр. пр. са пълен абсурд. Само да кажа с две думи - в условието на задача с думи за първи клас - бабата Гюлшен и внучката Фатма еди какво си!?!?!? На какво прилича това?!?!?! Тоя Станишев, Сидеров и компания са се издухали отвсякъде!!! Незабавна оставка на правителството и Станишев!
421
1
 
28
 
! Отговори
Ужас. преди 10 години
Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяватАми да вземат да включат в учебната програма тогава "Листопад", както и подробен литературен анализ на текстовете на Азис, че да станат максимално "осъвременени" дечицата?!.. Аман от този Абсурдистан, заделям всяка стотинка, за да мога да си позволя да изпратя дъщеря ми да учи в чужбина.