Само Стара Загора може да догони София по доходи

Това обаче има шанс да стане след 160 години
1 юли 2013 07:00, Елка Василева
70
Само Стара Загора може да догони София по доходи
Снимка: архив, Булфото

Софиянци са с най-високи и с най-бързо растящи доходи в България и нито една област няма шансове да ги догони в обозримото бъдеще. Кризата е задълбочила неравенствата между регионите, като единствено Стара Загора хипотетично може да настигне столицата, при това след около век и половина. Това разкрива проучване на Института за пазарна икономика, което обхваща 10-годишен период, пише „Сега“.

През 2001-2011 г. в България доходите са се покачвали с 9.06% средногодишно. Това увеличение се дължи най-вече на годините, в които страната ни бе сред световните отличници по привлечени инвестиции - за жалост основно в застрояване и търговия с недвижими имоти. В 5 области положението се е подобрило доста над средното през последните 10 години и това са Ст. Загора, столицата, Пловдив, Перник и В. Търново. А петте най-изоставащи области са Пазарджик, Видин, Силистра, Враца и Габрово, където парите в домакинствата са се увеличавали с едва 5.25-6.4% средно за година - или с двойно по-ниска скорост от тази в областите отличници.

Всъщност национален шампион по скок на доходи през изследвания период е Стара Загора, която изпреварва дори София по този показател, но въпреки това средногодишният доход на старозагореца през 2011 г. е с почти 25% по-нисък от този на столичанина. Пропастта между богатата столица и останалите по-бедни области е огромна и изводът на ИПИ е, че ако се запазят досегашните темпове, аритметично единствено Стара Загора би могла да настигне София, и то някъде към 2174 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
14
 
21
 
! Отговори
абсолютни глупости преди 10 години
Това изобщо не е вярно! Ст. Загора се развива, за разлика от други градове.. сигурно на института за незнам си какво това не им харесва:) Има много работещи заводи и някой световни марки като "загорка" са там; отидете и вижте сами.
14
4
 
14
 
! Отговори
hk преди 10 години
te w stara zagora bqgt po moreo da ba4kat i hora ne ostanaha.kva e taq glupost be
13
19
 
33
 
! Отговори
Брей преди 10 години
Много хубава и подредена *** махала имат в Зарата, *** опоскаха всички дръвчета към севера и вдигнаха палати със статуетки пред къщите си под формата на лъвове и дракони....друг израз на високият стандарт са безплатната вода и липсата на кранове по чешмите. А относно стандарта в СтЗ, най-високия стандарт за *** и кауни с адибас пиещи кафенце по цял ден, докато родителите им бичат в тецовете....
12
1
 
31
 
! Отговори
. преди 10 години
Централистичната политика, водена с години у нас, е най- убийственото нещо за цялата ни икономика. И въпреки, че проблемът е виден от години, никой политик не си мръдна пръста да реализира идея в насока отстраняване на този огромен проблем.
11
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами докато огромната част от данъците остават в София от градовете в страната не виждам как може да се промени ситуацията. Аз съм от Варна и не искам 80 процента от приходите на Варна да остават в столицата, а да се връщат едва 20 процента. И когато кметът на града ни не е от управляващото мнозинство както винаги е било нашите пари да се пренасочват към общини със "свои" кметове, както последните години беше в Бургас. Супер несправедливо.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 2174????4e tq Bg sled 30 na godini iz4ezva vii do 4ak tolkova.Do togava ne se znae svetata kak she se razvie.Gledaite v po nasheto i blizko badeshe.
9
4
 
20
 
! Отговори
сфг преди 10 години
КОЛКО ЗАВОДА ПОСТРОИХТЕ ЗА 23 ГОДИНИ?САМО ГИ ПРОДАВАТЕ ЗА ЕДИН ДОЛАР ПОСЛЕ КРАДЦИТЕ ГИ НАРЯЗВАТ ИЛИ ЗАПОЧВАТ ДА РАБОТЯТ И ДА ПЛАЩАТ МИЖАВИ ЗАПЛАТИ И ДА ИЗНАСЯТ КАПИТАЛИ НАВЪН ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ ОДЪРЖАВИ И ПАРИТЕ ДА ОСТАВАТ ТУК ДА СЕ НАЛАГАТ ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ ИЛИ СМЪРТНИ НА ДИРЕКТОР ОПИТАЛ СЕ ДА ПРИСВОИ ТАКА СЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО КАКВО ТУКА ЩЕ ПРОДАВАТЕ САМО СТРОЙТЕ ЗАВОДИ И ВДИГНЕТЕ ИКОНОМИКАТА НА КРАК И ЗАПЛАТИТЕ НА ХОРАТА ИЗВЕРГИ..
8
13
 
26
 
! Отговори
др.Тодор Живков преди 10 години
КАКВОТО ПОСТРОИХ ЗА 23 ГОДИНИ НЕ МОЖЕТЕ ОЩЕ ДА ГО ОТКРАДНЕТЕ И ПРЕБОЯДИСАТЕ ОЩЕ ЖИВЕЕТЕ В МОИТЕ ПАНЕЛКИ.НАРЯЗАХТЕ НА СКРАП ВСИЧКИ ЗАВОДИ ,БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ЕДИН МАЛЪК КИТАЙ В ЕВРОПА ПО ПРОИЗВОДСТВО И ИЗНОС ,ЗДМД,ПРАВЕЦ,ВИДА,ПЛАМА,ЛОВЕЧ БАЛКАН,НЕ ИСКАМ ДА ИЗБРОЯВАМ КАКВО СЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ И КАКВО СЕГА...?КРАДЦИ ДОЛНИ ИМАТЕ СМЕЛОСТТА ДА НАРИЧАТЕ КОМУНИЗМА ЛОШ СТРОЙ?
7
16
 
15
 
! Отговори
....... преди 10 години
много ми е чудно какво бачкат в зарата освен в марица -изток,нали ходих и видях кво представлява града
6
1
 
9
 
! Отговори
глезен мързеливец преди 10 години
До Салахадинти от къде си бе, сладкодумен многознаещ работливецо
5
2
 
23
 
! Отговори
Мунк преди 10 години
Въглищата за Мариците свършват след 30 години ,а след 160 не знам...
4
0
 
36
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
То сигурно заради това в Кауфландите в различните градове цените са по-скъпи от колкото в София, понеже в по-малките градове са по-богати...
3
3
 
13
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Къде е Козлодуй!?Покрой централата в която взимат двойно колкото в София, знаете ли как добре се живее
2
35
 
23
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Махнете военните и ТЕЦ-овете,които така или иначе са въпрос на време и тогава ми говорете за заралиии!!Такива глезльовци и мързели няма никъде!!Видяхме ви на референдума за полигона!!!
1
14
 
55
 
! Отговори
da преди 10 години
Стара Загора е много по-чист,уреден и спокоен град от София.Но е един от най-скъпите за живот в България.Все пак хубавото се заплаща :)!