Само Стара Загора може да догони София по доходи

Това обаче има шанс да стане след 160 години
1 юли 2013 07:00, Елка Василева
70
Само Стара Загора може да догони София по доходи
Снимка: архив, Булфото

Софиянци са с най-високи и с най-бързо растящи доходи в България и нито една област няма шансове да ги догони в обозримото бъдеще. Кризата е задълбочила неравенствата между регионите, като единствено Стара Загора хипотетично може да настигне столицата, при това след около век и половина. Това разкрива проучване на Института за пазарна икономика, което обхваща 10-годишен период, пише „Сега“.

През 2001-2011 г. в България доходите са се покачвали с 9.06% средногодишно. Това увеличение се дължи най-вече на годините, в които страната ни бе сред световните отличници по привлечени инвестиции - за жалост основно в застрояване и търговия с недвижими имоти. В 5 области положението се е подобрило доста над средното през последните 10 години и това са Ст. Загора, столицата, Пловдив, Перник и В. Търново. А петте най-изоставащи области са Пазарджик, Видин, Силистра, Враца и Габрово, където парите в домакинствата са се увеличавали с едва 5.25-6.4% средно за година - или с двойно по-ниска скорост от тази в областите отличници.

Всъщност национален шампион по скок на доходи през изследвания период е Стара Загора, която изпреварва дори София по този показател, но въпреки това средногодишният доход на старозагореца през 2011 г. е с почти 25% по-нисък от този на столичанина. Пропастта между богатата столица и останалите по-бедни области е огромна и изводът на ИПИ е, че ако се запазят досегашните темпове, аритметично единствено Стара Загора би могла да настигне София, и то някъде към 2174 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цяла България хрантути Софето.Не е хубаво разделението и трябва да сме единни,но фактът си е факт.София изсмуква всичко читаво от останалите градове.Трябва да има децентрализация на областите.
34
26
 
4
 
! Отговори
do 39 преди 10 години
Ако София се отдели, вие, по провинцията, ще изпитате на собствен гръб какво значи вълна от имигрантье...щото ще ви ги върнем всичките.....без изключение...
33
19
 
4
 
! Отговори
ДО 39 преди 10 години
ВЕРНО ЛИ БРЕ? ТИ СУТРИНТА ПИНА ЛИ СИ ХАПЧЕНЦАТА ИЛИ СУТРЕШНАТА ВОДКА? ДОБРЕ, ЧЕ Е СОФИЯ ДА СЕ ИЗСИПВАТ СЕЛЯНИТЕ В НЕЯ, ТА ДА СИ ОТДЪХНЕТЕ ОТ ПРОСТОТИЯТА, ЩОТО ТЯ Е НА ВСЯКЪДЕ ИЗМЕЖДУ ВАС!!! И КВО ПРОИЗВОДСТВО ИМА В ТВОЯ ГРАД/СЕЛО, КАТО В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ САМО ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ! ДА НЕ ПРОИЗВЕЖДАТЕ МЕРЦЕДЕСИ ИЛИ GSM-И?
32
1
 
3
 
! Отговори
mama преди 10 години
Защо тогава при изчисляване на пенсиите се влючва и тяхният доход ?За да падне коефициентът и да получиш незаслужено малка пенсия.
31
1
 
1
 
! Отговори
dean преди 10 години
Izobshto niama kakvo da ni gledate seira,kato Sofia niama da e stolica,spokoino Plovdiv ili Varna mogat da ia zamestiat i pak shte sme si dobre v provinciata,taka 4e sas Sofia ili bez neia e vse taia,pone shte ni otarve ot tezi korympirani politici
30
3
 
21
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
имам приятелак от старазогара вече 7 години не може да си намери работа в този град, нищо че няма 30 години и е магистър, а докато беше в София пробелми в тоав отношение нямаше, пък вие разправяйте колко са напред....
29
1
 
12
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
българия е много богата държава, обаче всиките и ресурси са в ръцеет на неправините хора - БДЖ, БТК, НДК, ЧЕЗ, ЕОН и всичик абревиатури които имат буквиет Б и Н и в имеот си струват милиони, но са държавни. от моловете също могат да се изкарат милиони, но се държат от монополисти. Петролодобивът и Златодобивът, въгледобивът, и дърво добивът сащо са в ръцете на монополисти,. Туризмът ни е съсипан от мегазастрояване на север и мръсотия и неподдържане на юг.
28
7
 
30
 
! Отговори
картман преди 10 години
С нетърпение очаквам София да се отдели от България и да ни оттърве от паразитирането си. Ако София не е част от България, първата ще фалира до 5 години, а втората ще си отдъхне от издръжката на един параит, който с нищо не допринася за БВП. Може ли милионен град, като София да произвежа колкото един 60-70 хиляден град в България и да се издържа само от пари на производителите из страната?
27
0
 
27
 
! Отговори
Старозагорец преди 10 години
Ейййй че хубава новина - важното е че сме в играта - пък некви 160 години - колко са на фона на безкрайността на времево-пространствения континиум...
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Миналата година се махнах от този град, отчаян от липса на перспективи да живея нормално. И не само аз, съдейки по демографското му състояние.
25
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прости,по-прости,най-прости,Българи!*** народ - слаба държава!
24
4
 
14
 
! Отговори
р преди 10 години
Това че хората работят ли ви е проблема .Я си вижте кметовете,областните,местната администрация .Прости шмиргели от времето на Цола Драгоичева ,какво очаквате от тия да ви ОПРАВЯТ живота ли ,те техният не могат да оправят .София ,ами разбира се изберете си началници като хората не дърти комунисти със памперси и може и вие да работите за да живеете иначе ще живеете за да и работите.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Нова Загора с тея 300-400лв. щяла да я догони след 1600 г.
22
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква статия! А никъде не се споменава Варна която дръпна доста напред.
21
5
 
26
 
! Отговори
Наско преди 10 години
Ако изкараме номенклатурата на стадион Васил Левски , 2-3хиляди червени *** и ги разстреляме , всички ще се оправим за няколко години !
20
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато се делите на софиянци, заразлии, пловдинчани и прочие ще продължавате да си гниете в мизерията. Българинът все се дели. Все играе контра на някой. Абе *** такива, един народ сте, проумете го. Написано е на народното ни събрание. Тръгнали сте да си мерите ***** един с друг. Като че ли си нямате други проблеми за решаване. Проста работа.
19
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западащо *** село с единствена забележителност - пазара за *** булки.
18
5
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Когато Бидечка стане пълноводна и...плавателна река,когато Чадър Могила стане център на Зарата,когато Аязмото стане...като Болонския лес,когато Берое стане...поне трети в Европа,когато и последният заралийски селянин стане...гражданин;тогава доходите на заралии ще станат като тези на швейцарците от...средните Алпи.За софиянци не говорим;те само протестират и ще обеднеят...съвсем.
17
0
 
20
 
! Отговори
. преди 10 години
И това за Стара Загора е от ден до пладне. Никакви доходи на гражданите не се повишават у нас дългосрочно и с перспектива. Докато няма производство и поради целенасоченото затриване на селското стопанство и промишлеността няма как да има стабилен ръст на доходите у нас, изобщо ръст няма да има никакъв.
16
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо тогава се топи като априлски сняг и след 21:00 по центъра няма жива душа? По набедено проучване не бях виждал.