Само Стара Загора може да догони София по доходи

Това обаче има шанс да стане след 160 години
1 юли 2013 07:00, Елка Василева
70
Само Стара Загора може да догони София по доходи
Снимка: архив, Булфото

Софиянци са с най-високи и с най-бързо растящи доходи в България и нито една област няма шансове да ги догони в обозримото бъдеще. Кризата е задълбочила неравенствата между регионите, като единствено Стара Загора хипотетично може да настигне столицата, при това след около век и половина. Това разкрива проучване на Института за пазарна икономика, което обхваща 10-годишен период, пише „Сега“.

През 2001-2011 г. в България доходите са се покачвали с 9.06% средногодишно. Това увеличение се дължи най-вече на годините, в които страната ни бе сред световните отличници по привлечени инвестиции - за жалост основно в застрояване и търговия с недвижими имоти. В 5 области положението се е подобрило доста над средното през последните 10 години и това са Ст. Загора, столицата, Пловдив, Перник и В. Търново. А петте най-изоставащи области са Пазарджик, Видин, Силистра, Враца и Габрово, където парите в домакинствата са се увеличавали с едва 5.25-6.4% средно за година - или с двойно по-ниска скорост от тази в областите отличници.

Всъщност национален шампион по скок на доходи през изследвания период е Стара Загора, която изпреварва дори София по този показател, но въпреки това средногодишният доход на старозагореца през 2011 г. е с почти 25% по-нисък от този на столичанина. Пропастта между богатата столица и останалите по-бедни области е огромна и изводът на ИПИ е, че ако се запазят досегашните темпове, аритметично единствено Стара Загора би могла да настигне София, и то някъде към 2174 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
stz преди 10 години
до "учуден"Зарата е страхотен град...аз лично не намерих по-добър в България - удобствата на големия град и спокойствието на малкия. Но, все пак може и по-добре да е.. и така си намерих град в чужбина.... аз лично нямам много приятели, които предпочитат София и са останали там след завършването :)
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стара Загора - най-зеления град с най-готините хора, като пътувам винаги с кеф спирам там....
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новината не е шокираща. Човек не трябва да се ограничава от родното си място. Обичам родния си край, но там не мога да постигна, това което ми предлага София. И не само София - цяла Европа. Повечето европейски столици са на час-два път със самолет. Влак София-Плевен пътува 3 часа.
52
3
 
20
 
! Отговори
ДА преди 10 години
Искам да живея в Стара Загора-чудесен град!Само че,няма кой да ми плаща парите,които изкарвам сега!За съжаление-това е в цяла България!Геноцид за селата и малките градове,геноцид на българите-спрямо ***.От София съм!
51
2
 
0
 
! Отговори
Баба ви Куна преди 10 години
53, или е време сами да се погледнете. Младите от какво измират, от учене и търсене на работа ли?
50
3
 
6
 
! Отговори
Arthas преди 10 години
Един от най-добрите закони за централизация на страната е приемането на задължение хранителните вериги да зареждат стоки в радиус 50км(примерно) от местоположението ,където се намират.Така страната ще се раздели косвени на няколко автономни области и всяка сама по-себе си ще бъде като малка държава.Така като влезеш в магазина и видиш ,че даден продукт е внос ,ще знаеш коя нисша от бизнеса не е пренаситена.Звучи утопично,пък и сега сме горди капиталисти, държавата не ни е длъжна за нищо.
49
0
 
18
 
! Отговори
Arthas преди 10 години
Тъкмо завършвам и имам голямо желание да се върна и да работя в родния си град ,но там перспективите са повече от ужасни - ако въобще ги има.Имам доста познати дори от Варна ,които идват в София да си търсят работа ,защото там нямало.... А какво да говорим за хора от по-малки гладове? А знаете ли ,че всяка година населението ни намалява с 90 000 годишно(и то само с толкова благодарение на ***).Това е все едно град като Шумен да се зачерква от картата всяка година.Тъжно!
48
8
 
15
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 10 години
Всъшност има 1 единствена истина! Ако няма работа в родният ти град то тогава отиваш там където има работа! Защо трябва да работиш на точно определено място?! На другите места по света всеки ден пътуват по 50-100 км до съседни градове защото в техния няма работа и не се оплакват! Това е положението! Отиваш и работиш там където има работа и те удовлетворява заплащането. Свърши се с това държавата да е длъжна да ти осигури работа и евтина почивка в мизерна станция на морето.
47
1
 
4
 
! Отговори
Жена преди 10 години
До бгВ Сливен е абсолютно същото.
46
4
 
7
 
! Отговори
Noli преди 10 години
Из цялата страна има хора с прилични доходи и хора, които се нуждаят от помощ. Под помощ имам предвид осигуряване на възможност на хората да се грижат за себе си и семействата си. Не виждам смисъл да се казва, че в София са с по-високи доходи като цяло, защото има хиляди живеещи в София, които са много зле финансово. Те няма да го напишат като коментар, защото ровят из кофите, а не седят пред компютъра.
45
0
 
6
 
! Отговори
провинция преди 10 години
До Анонименхем шопите ще си останат в софето, кеф
44
2
 
45
 
! Отговори
бг преди 10 години
Огромна разлика....от Плевен съм...и кво съм виновен че съм от Плевен...що трябва да живея 5 пъти по зле от кестена?.. тук в тази насока - (увеличаване на доходи ) времето е спряло...от има -нема 5г. нищо не мърда...освен цените...нагоре.400 лв. е "добра" заплата...дупки до кръста,мутри,ченгета,корупция ,ЯКО ***...АМА ЯКО, "шуробаджанащина",...впрочем при боко нещата станаха най зле(за сега), много обедняха хората и оскотяха и ...измряха и то млади хора... време е да ни погледне някой
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва столицата да се измести на морето - някъде между Варна и Бургас. Хем ще има море, хем ще се съживят регионите там :)
42
0
 
34
 
! Отговори
zaraliq преди 10 години
Дано някое правителство някой ден се сети че София не е България и да почне равномерно да налива пари в страната иначе някой ден като се изсипем всички по неволя в столицата да видим кой ще е виновен .
41
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има опасност ако се задълбочи неравенството след 5-10 години цели области като Северозападна България да се откъснат от София и да се обявят за независими или за Северна България с отделна столица. Подобна дезинтеграция е станала и през 1370 г. преди България да бъде разпокъсана и завладяна за 500 години от турците.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мистър ХЗначи приятелката ти няма 30 години,магистър е,от 7 г.не може да си намери работа в Стара Загора, а в София е нямала проблем с работата?! И на колко години е взела магистратура,че и е работила?
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E kak da e porazli4no sled kato vsqko edno pravitelstvo gleda da poopravi pyrvo sofeto , a sled tova ako e ostanalo nesto za nqkade si drugade.Kolko zaema izplasta cqla Bylgaria , a pridobivkite sa samo za sofiantzi.Samo BoKo sigurno e 'investiral' nad milliard dyrjavna para za rqzane na lenti4ki v Sofia.
38
9
 
26
 
! Отговори
учуден преди 10 години
Да се чуди Човек защо заралии се изнасят към София и двата големи морски града===
37
6
 
0
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 години
Ай стига сте писали глупости....Щото пък ще сте живи след толкова години да видите какво е станало...
36
1
 
26
 
! Отговори
до 45 преди 10 години
И кой ще бачка.Умрели хората да напускат родните си места за тъпата София...Просто системата е сбъркана.