Превенция на заболяванията иска пациентска организация

В здравната стратегия няма конкретика, обясни Таушанов
Обновена: 19 авг 2013 22:11 | 19 авг 2013 22:08,
5
Превенция на заболяванията иска пациентска организация
Пламен Таушанов. Снимка: Bulgaria On Air

„Интегрирана информационна система в целия здравен сектор и превенция на заболяванията са първите две стъпки, ако искаме нещо да се промени“, заяви Пламен Таушанов,  председател на Асоциацията за закрила на пациентите в ефира на Bulgaria On Air.

Според него, ако управляващите не започнат с това, няма да има никакъв смисъл от поредната здравна стратегия, която не се различава по нищо от предишните. „Отново липсва конкретика. Като приоритет е заложено намаляване на детската смъртност, но изобщо не е уточнено как ще бъде постигнато това. За пореден път управляващите доказват теорията, че колективната отговорност е обща безотговорност. Липсва елементарна интеграция между здравното и образователното министерство. От години нищо не се променя на ниво лечение и превенция. Всички стратегии се обсъждат на база усвоени пари“, обясни Таушанов.

По думите му доброволните здравни фондове са изчерпали възможностите си, тъй като са се превърнали в застрахователни дружества. От тях няма как да дойде решение на проблемите в системата, уточни експертът.

„Дори не се знае системата от колко пари има нужда. Процедурите не са остойностени, касата продължава да бъде източвана чрез клиничните пътеки. Тук говорим за минимум 200-300 мнл. лева годишно. Никой не поставя въпроса защо отново не достигат направления. Или защо когато един пациент трябва да бъде хоспитализиран, болницата го кара да си прави изследвания при личния лекар, а след това здравното заведение получава пари от касата“, посочи Пламен Таушанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
мак преди 10 години
На първо време върнете лекари и сестри в училищата, профилактични прегледи за ученици и всички останали. Но да се провеждат съвестно, а не фиктивно.
3
0
 
1
 
! Отговори
ален мак преди 10 години
Нищо свястно не може да се очаква от комунистите. Само прах в очите и крадене като за последно. Ако някой се интересува да погледне и стратегията за развитие на селското стопанство - пълна боза и срам дори за студент 1-ви курс.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много хубаво, но на думи. На всички ни е ясно, че лекарствената и лекарската мафия нямат никакъв интерес от превенция. Това ще е прът в колелата на добре смазаната им машина за ограбване и осакатяване на хората.
1
1
 
11
 
! Отговори
Jodis преди 10 години
НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО ТРЕЗВО И ВАЖНО! МИЛИОНИ СЕ ОТДЕЛЯТ ЗА ЗДРАВЕ, А ФАКТИЧЕСКИ СА ЗА ЛЕЧЕНИЕ. ПРИ ТОВА НАЦИЯТА Е БОЛНА И ВСЕ ПО-БОЛНА СТАВА. И КОЛИЧЕСТВОТО НА ПРОБЛЕМНИТЕ ДЕЦА ЩЕ РАСТЕ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ТЪРСИ ПРИЧИНАТА, А ПАК СЕ ГОВОРИ ЗА ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ.