Заплатите в частния сектор нарастват с между 5% и 7%

"Подкрепа" и БСК в спор за икономическата изгодност от скока на минималната заплата
31 авг 2013 15:19,
15
Заплатите в частния сектор нарастват с между 5% и 7%
Снимка: Bulgaria On Air

С 5% до 7% средно нарастват заплатите в частния сектор през последните няколко тримесечия. Това заяви пред Bulgaria On Air Камен Колев от Българската стопанска камара. По думите му повишаването на минималната работна заплата и на осигурителните прагове би довело до повече безработни на пазара на труда.

На противоположното мнение обаче са синдикатите. „Евентуално увеличение няма да генерира безработица“, твърди Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.
 
За минимално увеличение на осигурителните прагове за догодина се договориха синдикатите и бизнеса. Споразумение до момента е постигнато за 48 икономически дейности от общо 82. Средният ръст е едва 1.8%. Това означава, че профсъюзите са се съгласили с доводите на бизнеса, че икономическата ситуация ще доведе по-скоро до свиване на заетостта и фалити, отколкото до по-добри доходи за работещите.

Ако минималната работна заплата скочи с 10%-15%, ще последва и нова вълна безработни и орязани заплати, смята бизнесът.
 
„Представете си едно малко предприятие, което месечно дава сто хиляди лева фонд работна заплата, то ще трябва вече да осигури 110-115 хиляди лева - това вече е едно сериозно финансово бреме за някои от малките и средни предприятия“, коментира Колев.
 
В общо 20 сектора праговете се запазват, а в тези с постигнати споразумения работят малко под 1.2 млн. души, но за над 260 хиляди от тях ръст на минималния осигурителен доход няма да има. В близо 30 бранша ще има увеличение на праговете - в туризма и търговията ще е средно около 3.5 %.
 
Само в 5 дейности през 2014 г. увеличението надхвърля 5%. Най-щедри догодина ще бъдат в консервната промишленост, където осигуровки вече ще се внасят средно върху минимум 437 лева вместо върху 387 лева. Ръстът е почит 13%. Секторът обаче осигурява хляб на по-малко от шест хиляди души.
 
Синдикатите остават твърдо „за“ увеличение на осигурителните ставки - всички прагове са по-високи от 340 лева, при минималната работна заплата от 310 лева.
 
„Предложихме в една стъпка всички минимални прагове автоматично да бъдат обявени за минимални работни заплати, защото е абсолютно доказано между нас и работодателите, че това е истинска величина 8.55“, обясни Манолов.
 
ЕК и Международният валутен фонд вече предупредиха страната ни, че осигурителните ставки ще надхвърлят реалните възнаграждения, тоест хората да се осигуряват на доходи, които не получават.

Само 27 милиона лева повече са постъпили в касата на НОИ след миналогодишното четирипроцентово увеличение на праговете. Тогава бяха договорени 57 споразумения от 85 сектора, в които за заети 1,4 млн. души.

Вижте репортажа на Христиания Червенкова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато не се променят трудово правните отношения в България все ще е от зле, по зле. Има безработица официално около 300400 хиляди. Има около 2 милиона пенсионери, които казват: ПЕНСИИТЕ СА НИ НИСКИ. Да прави са, но какво правят за да не е така? От тези пенсионери има около 100-200 хиляди пенсионери, които работят и заемат работни места на млади безработни (някои от тях са със обезщетения за безработица). Докога още така?Трябва да се помисли за това.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как? Да- да, но не. Преди година и половина работех на друго място и вземах над 500лв и безплатна храна и реални осигуровки. Сега съм със 300лв и осигуровки на мин.раб залата. Още нещо миналата година започнах ноември, получавайки писмо относно осигуряването ми по втората пенсия, от новият ми работодател нямам вноски. Аз ли да ги плащам, когато мисля, че за това е длъжен работодателя ми. Законно ли е неплащането на осигуровки от работодател и има ли обикновенният служител вина за това?
11
0
 
3
 
! Отговори
NAPOLEON преди 10 години
KAKVI GLUPOSTI PI6ETE I GOVORIRTE.KAK 6TE NAKARATE 4ASTNIKA DA PROMENI VUZNAGROJDENITO NA RABOTNIKA,SLED KATO NQMA ZAKON ZA TOVA.ZUUZA NA RABOTODATELITE DA SE ZAKRIE.DURJAVATA DA E KOREKTIV.
10
0
 
5
 
! Отговори
фАЛКОНЕ преди 10 години
В БЪЛГАРИЯ синдикати нямаи те са фарссливи са и тренчев и другитенищо че са с бради и мустацисливи да не кажа онова другото нещо
9
0
 
3
 
! Отговори
Джиткоч преди 10 години
до коментар 5Приятел, повечето са несвестниМЕКО КАЗАНО
8
1
 
5
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Те по тази логика в примера е най-удачно да намалят ФРЗ на 85 000-90 000, за да може предприятието да инвестира намалението на заплатите в други дейности..Нали като си "чорбаджия" в България трябва да имаш 200/300% печалба, че и отгоре (прекупвачите на земеделска продукция- купуват на 20ст. домата, проават го за 2лв.).Докато синдикатите са зависими от властта и не тропнат по масата нищо няма да се промени.
7
0
 
5
 
! Отговори
Работник преди 10 години
Добре че беше Волен да ни вдигнат заплатите на 1000лв.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимени не може ли да се откажеш от тая работа или си задължен тая 1 година за тия мижави пари да работиш?ако си за стаж,е ок.ама това е направо подигравка,то в къщи да си ще ти дойде по евтино,от колкото на работа да ходиш за тия пари
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
напротив намаляват,РАБОТЯ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ПО НЯКАКВА ПРОГРАМА,РАБОТОДАТЕЛЯ НЕ ПЛАЩА НИЩО,РАЗБЕРЕТЕ И ЕДНА СТОТИНКА НЕ ПЛАЩА,ПАРИТЕ СА ОТ БЮДЖЕТА,ВОДЯТ МЕ НА 310 ЛВ,СПИРАТ ДАНЪЦИ 67 ЛВ,ПОЛУЧАВАМ 243 ЛВ, МОЙТА РАБОТА Е БОНУС ЗА НЕГО,КЯР,ЧИСТА ПЕЧАЛБА ,ЗА СРОК -12 МЕСЕЦА СЪМ СЛЕД ТОВА ЕДИН ШУТ НА *** И СИ ВЪНКА,ЩОТО ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ ,И ОТГОРЕ НА ТОВА НЕДОВОЛЕН ИСКА ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ,Е ИМА И СВЕСТНИ РАБОТАДАТЕЛИ НО ИМА И НЕСВЕСТНИ ПРОСТО МОЯТ Е ТАКЪВ
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Увеличаването на МРЗ е скрито увеличаване на данъчното бреме. Чакайте нова нълна от фалити и безработица.
3
2
 
16
 
! Отговори
Меринджей преди 10 години
КО???НЕ!
2
2
 
21
 
! Отговори
Джото преди 10 години
Нарастват ли? ЛЪЖА СЛЕД ЛЪЖА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
2
 
23
 
! Отговори
Хлора преди 10 години
Нарастват,друг път.***.Даже и не дават мижавите пари.Казват ще има да вземаш.Държавата я боли оная работа,било фирмен проблем.