Осиновиха 183 деца с увреждания

Проверяват всички социални домове
0
Осиновиха 183 деца с увреждания
Снимка: Булфото, архив

Към момента 183 деца са осиновени в рамките на проекта по деинституционализация на децата с увреждания у нас, съобщи Даринка Янкова, национален координатор по деинституционализация, цитирана от БТА.

В началото на проекта Държавната агенция за закрила на детето е започнала работа с 1797 деца и младежи. Това са първоначално оценените, за които са били планирани 149 центъра за настаняване от семеен тип и 36 защитени жилища.

Янкова обясни, че през това време не е спирала дейността на отделите за закрила на детето - т.е. за всички деца, за които е можело да се работи в посока семейна среда, тези мерки са били предприети.

Янкова допълни, че 44 деца са върнати в родните им семейства, а 39 са настанени при приемни родители.

Тя изтъкна, че до март тази година е била изготвена детайлизираната оценка, имаща за цел да посочи конкретната община и място, където ще отиде детето.

Янкова каза, че за тези деца са планирани и изготвени списъци, които са били разпространени до общините, до всички участници в процеса на деинституционализиране и до директорите на домовете, където ще бъдат настанени децата, за да бъде извършен възможно най-плавно този преход на грижата и приемането.

Тя информира, че всеки случай на деинституционализиране е бил обсъден детайлно от експертна група, в чийто състав влизат хора с клиничен и практичен опит.

Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ ще извърши проверки във всички социално-педагогически интернати /СПИ/ и възпитателни училища-интернати /ВУИ/ в страната. Те са 8 на брой и в тях са настанени над 250 деца, съобщи председателят на агенцията Ева Жечева.

Поводът за проверките е установеният случай на физическо насилие върху деца от социалния интернат в Стралджа. Проверката е била извършена по четири сигнала, подадени от френски доброволци към УНИЦЕФ.

Ева Жечева припомни, че през 2010 г. на горещия телефон на ДАЗД е бил подаден сигнал от две деца от този интернат за извършено върху тях физическо насилие. Впоследствие обаче те категорично са оттеглили показанията си и са прикрили акта на насилие.

Според Жечева това е ясен знак, че в интерната в Стралджа такъв е имало. В момента с децата вече работи психолог, като едно от тях е изведено от интерната и е изпратено в Ямбол при специалисти.

Председателят на ДАЗД заяви, че резултатите от предстоящите проверки и евентуално установените виновни лица и наложените им санкции, ще бъдат допълнително оповестени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари