Всеки десети е болен от диабет

Болестта най-често се отключва от стрес
Обновена: 20 сеп 2013 10:30 | 20 сеп 2013 10:30, Камелия Цветанова
18
Всеки десети е болен от диабет
Снимка: Булфото, архив

Oт диабет страда 2,8% от населението в света. А според Световната здравна организация през 2050 година се очаква заболелите да станат 6%. Освен това захарната болест се оказва и основен рисков фактор за появата на множество други заболявания.

10% от българите страдат от захарна болест и изглежда тя най-често се отключва в стресова ситуация.

Проблемът обаче е, че диабетът може да увреди всички органи и дори да причини множество инсулти.

"Тази специфична увреда бавно и постепенно уврежда мозъка, запушва малките артерийки, не се случват големи събития, които да привлекат вниманието на лекуващите лекари. Единственото на повърхността, като симптоматика, е нарушението на интелекта", обяснява проф. Лъчезар Трайков – невролог, пред БНТ.

Специалистите съветват да се консумира храна с ниско съдържание на мазнини, защото понижава кръвната захар.

У нас се оказва, че не само диабетът е проблем, но и всеки ден по трима българи се включват на хемодиализа в очакване на донор.

"През 2012 година в България са направени само две трансплантации. Докато в Хърватия са направени над 150 трансплантации по едни данни, по други те са над 300", подчертава акад. проф. Владимир Овчаров - председател на Научния комитет на ЮЕМФ.

Липсата на информационни кампании, лошата организация на здравните институции и недостигът на пари в здравеопазването са причините за малкия брой животоспасяващи операции у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2,8% от населението в света и 10% от българите страдат от захарна болест !!!!!!Как не ви е срам 7% от нашенците по този начин се спасяват от съкращения и уволнения,основно в държавния и общински сектор. Здрави и прави хора с подкупен лекар вадят бележка за вечни времена, а наистина болните са без работа и пари за лекарства. От 100% личен опит и свидетел, проклети лъжци.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откажете се от бялото брашно и захарта!
13
2
 
0
 
! Отговори
до номер 2 преди 10 години
Не, пият напитки подсладени със сироп от гмо царевица.
12
2
 
7
 
! Отговори
www преди 10 години
До ТялотоМного правилно! Ако се спортува лекичко, ефектът от стреса почти изчезва. Ако се храним както трябва, можем да заболеем от диабет или нещо подобно с далеч, далеч по-малка степен на вероятност и то на преклонна възраст.Просто не трябва да бъдем *** със заседнал начин на живот. Това е!
11
4
 
8
 
! Отговори
Изненада преди 10 години
-Пук! - казал кръвоносния съд-Тръш! - казало тялото-Амин! - казал попа
10
5
 
16
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Това със стреса е пълна глупост. По време на някои войни не е имало захар и не е имало болни.Свинщина, напитки със захар и липса на движение са причините за диабед.А липсата на движение е причината някои хора да не им понася стреса.
9
21
 
1
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Само се оплакват диабетиците.Ами ако имаха рак дали щяха да се чувстват супер? Да не важничат ,че може освен диабета и онко заболяване да лепнат.
8
3
 
20
 
! Отговори
Оти преди 10 години
Антистрес лекарство номер едно - презкурин и заебин! При нужда и една лъжичка "майната му".
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Специалистите съветват да се консумира храна с ниско съдържание на мазнини, защото понижава кръвната захар. "Адските глупости. Защо тогава ВМНВХ сваля захарта ?!
6
2
 
15
 
! Отговори
antubis преди 10 години
Затова при всяка възможност - спорт, спорт, спорт. Бягане, плуване, катерене, разходка - кой каквото може.
5
2
 
17
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
200 МИЛИлилитра кисело мляко с половин лъжичка канела на ден! Но да не е на данон или на баба дъщерно на данон там няма полезната булгарикус бациликус бактерия а го правят със заместители!Канелата е велика направете си един курс един месец да си стабилизирате организма дори и да не сте болни!!!
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е и? Няма да седна да мисля за това от какво ще се разболеем. Живейте си живота и тва е
3
1
 
12
 
! Отговори
Hitler преди 10 години
А всеки 2-ри от простотия
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Установено е, че човешката нервна система не може да издържи на днешния наложен стрес. Ако тове ще ви успокои, ще ви кажа, че в някои южни щати на САЩ всеки втори е болен от диабет. Пият много преохладени течности с лед и така си амортизират задстомашната жлеза.
1
2
 
17
 
! Отговори
БГ преди 10 години
То живот ли е, че да го опишеш...