Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...

Финансовият консултант Мариян Йорданов за успешната инвестиция
Обновена: 18 ное 2013 23:02 | 18 ное 2013 19:40,
138
Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...
Снимка: stock.xchng

Депозитът не е инвестиция, а подготовка за инвестиция, заяви консултантът по лични финанси Мариян Йорданов по време на лекция пред учениците от 12-и клас в Софийската частна гимназия "Банкер".

За да направите успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно. Първо предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на какви цени. Така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи. Също така на второ място трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите. На трето място трябва да имате парите, с които да участвате, каза пред учениците Йорданов.

Проучвания показват, че дори в САЩ от 500 души, започнали работа на 25-годишна възраст, само 25 са финансово независими на 65-годишна възраст. Останалите трябва да работят или зависят от други хора, за да се издържат.

Пасив е нещо, което го купувате, а след това иска да харчите още пари за него. Идеален пример е лекият автомобил или жилището. Добър пример са и цигарите, които не само струват пари, но и влошават здравето и носят разходи за лекарства.

Актив е нещо, което го купувате и след това ви носи доходи, с които, ако искате, си купувайте пасиви за забавление.

Актив обаче не е да купите акции точно преди срив. Или да купите бизнес точно преди да фалира. Въпреки че акциите счетоводно се водят само като актив, те не само могат да бъдат пасив (да носят загуби), но могат да доведат до изчезване на спестяванията ви.

Актив не е това, което счетоводителите записват в лявата страна на таблицата. Акциите и имотите могат да са чист пасив, ако са купени на неадекватни цени, поясни Йорданов.

България е в челото по притежаване на лично жилище в Европа и това директно показва причината да сме бедни.

По думите му любовта по инвестицията в жилища е тежък воденичен камък, като причините са много. Например строени са големи жилища „за децата“, а те са емигрирали и много жилища стоят празни или баба обитава къща от 200 квадрата.

"Купуването на пасив е награда за българина, например покупката на скъпа кола с трудно изработените пари. Напротив - с тези пари трябва да се купи актив, който да носи доход и евентуално с този доход да се купи пасив. Нужно е да се осъзнае, че покупката на пасиви убива благосъстоянието.

Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове. Важно е да се поддържа списък с реалистични идеи за правене на пари", твърди консултантът.

Цялата лекция прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
9
 
! Отговори
До спиш ли юроде преди 10 години
Бъркаш лъжа с истина: вярно е че те "..не могат да преглътнат факта, че у нас нас над 90% от населението има собственост", НО да твърдиш че, протестиращите не са маша в ръцете на същите тези които искат да изцедят последните капки живот от нацията е заблуда! Виж само позициите на ВСИЧКИ политици които подкрепят т.н. протестиращи, виж Реф Блок, виж Кунева, например, газ пи.аят че не се разпродава чернозема на 1:10 диспропорция и всички ти говорят, в смисъл, "бежанците" са "богатство" (Паси) .. и т.н.
99
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМТе затова и отмениха войнишката служба, за да не могат младите патриоти да имат нужната подготовка! Вместо това масово ги превръщат в гейове, бейове- активни и пасивни - Виж, Гейчо и Вигинен - емблематична двойка, която я задомиха с платени жени за пред избирателя!!!!!
98
8
 
25
 
! Отговори
спиш ли юроде преди 10 години
Европейците и американците не могат да преглътнат факта, че у нас нас над 90% от населението има собственост - било жилища, къщи, земя. Това е и основната причина, поради която планът Ран-Ът до сега не е успял да ни асимилира. Все още виждаме, че има трезво мислещи, които протестират. ако нямахме тази икономическа независимост - нямаше да има и толкова протестиращи по улиците!!!!
97
9
 
21
 
! Отговори
Никодимчо преди 10 години
До вергилНе е мит собствеността на българина. Твоите съседи може да са 8 души в едно жилище, но пък Цецко например има 6 апартамента - средно всеки е с жилище. :)))
96
6
 
38
 
! Отговори
d/e преди 10 години
абе хора не слушайте западняците те просто искат да ви оставят без земи и жилища да вземете поголям кредит доживот да го плащате като роби и да ви продават техните стоки специално направени за втора ръка ИЗТОЧНО ЕВРОПЕЙЦИ................
95
9
 
53
 
! Отговори
123 преди 10 години
Егати и наглеците! Как сладко обясняват колко е хубаво държавата да е без земя, поданиците и без жилища, вили и автомобили, следва колко е прекрасно да нямаш деца, а най възвишеното ще е да си теглиш направо куршума!
94
7
 
44
 
! Отговори
вергил преди 10 години
Това,че всеки българин имал собствено е един голям мит.Просто в България много млади семейства живеят в едно жилище с родителите си.Имам съседи,които живеят 8 човека в апартамент 80 кв.м.Аз и съпругата ми също живеем заедно с родителите ми.Но така спестявам по 500 лева на месец за наем-т.е за 10 години съм спестил 60 хиляди лева.И си позволявам доста неща,които ако плащах наем не бих си позволил.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добро утро съфорумци.
92
6
 
62
 
! Отговори
Niki преди 10 години
"България е в челото по притежаване на лично жилище в Европа и това директно показва причината да сме бедни."....По-голяма тъпотия не бях чувал!Изобщо тезите на тези "финансисти" е леко казано ***.Ще си оставя аз жилището за да купя нещо,което не виждам,а и ще живея под наем цял живот та като остана без работа да живея по мостовете.....Какво общо има инвестирането с това,че хората са бедни?Да не би 350 милиона американци да инвестират?....Я да си е...те май...та,*** пирамидални!
91
4
 
61
 
! Отговори
Дам преди 10 години
За да сме част от ЕС ни затриха икономиката и селското стопанство . Който иска може да провери. Забраниха ни да произвеждаме захарно цвекло и сега купуваме захар пълна с буклуци . Дадоха ни квота за лозята и не може да се засаждат повече да не сме конкуренция на една Франция да кажем. Искат да си махнем АЕЦ-а ,нищо че Франция има 55 ,нашия е вреден. Примери много , а от тях се вижда ,че няма как да сме богати и къде е причината...
90
4
 
49
 
! Отговори
bolka преди 10 години
От началото на т.н. преход големият процент собствени жилища на българите е трън в очите на властимащите и на онези, които планират бъдещето на държавата ни.Добре, собственото жилище, ако е единствено, не носи приходи. И какво следва - да бъде продадено за мизерна сума, която за 7 години ще бъде "изядена" от плащането на наем. И после - с мизерните заплати как ще се плаща този наем?А къщите по селата се рушат, защото са изоставени поради набезите на цели орди "***". Или това е умишлено?
89
5
 
18
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 10 години
( 69 ГОДИНИ СЛЕД 1944Г - ПО 365 ДНИ = 25,165 ДЕН ) 25,165 - В КОЙТО , ВСЕ ОЩЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПОНЕ ЕДИН РОДИЛ СЕ ПАТРИОТ ЗАСТАНАЛ ЗАД НЯКОЙ ПРОЗОРЕЦ, СЪС СНАЙПЕР ЗА ОКОЛО СААААМО 5.000 ЛВ НАСОЧИЛ МЕРНИКА В ГЛАВАТА ИЛИ ШИЯТА, НА НЯКОЙ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ *** ВОДАЧИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ ПЛЮС НАТИСНАЛ СПУСЪКА И УМРЕРИЛ 1-2-3 ПЪТИ !ДОКАТО ВИЕ ОТБРОЯВАТЕ ДНИТЕ НА ОКУПАЦИЯ И ПРОСТАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ АЗ ЩЕ ОТБРОЯВАМ ДНИТЕ НА СТРАХЛИВИТЕ И НЕКАДЪРНИ БЪЛГАРИ .ДНЕС Е 25,165 ДЕН !
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Актив? Аха!? А, какво е зелен пасив?Плащаш на млада кобилка, а тя от своя страна се грижи за твоето удоволствие и здравословно състояние. Какво е червен актив? Жениш се за стара кощрамба. Плащаш и. Тя ти ражда деца. И за тях плащаш. Накрая никой не иска да плати за твоето погребение... Това ще да е.Е, ми че то счетоводството било като лезбийката. Същото като банковото, ама обратното.Знаех си , че има нещо гнило в тези счетоводители.
87
3
 
25
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До Брейй, как го измислБЪЛГАРИЯ Е НАЧЕЛО И НА *** НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.
86
3
 
45
 
! Отговори
Брейй, как го измисл преди 10 години
"България е в челото по притежаване на лично жилище в Европа и това директно показва причината да сме бедни."--Давайте си имотите за хартията които ви печатаме (86милиарда месечно!!) с красивото име Куонтатив Изинг, искаме да ви изкупиме на безценица, че времето тече, бързаме че пирамидта едвам я крепиме, балканци такива! Пък и черноземите не щете да си продадете, мораториуми ще ми слагате... Затова ще ви държиме бедни, да видиме кой ще се капичне пръв - хубавата ни пирамида или вие!
85
3
 
16
 
! Отговори
nqkoi si преди 10 години
Az taka i vidqh primer v kakvo da investirash. Samo v kak da Ne investirash Mnogo e lesno taka da kajesh
84
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господа, от както свят светува, най-сигурният начин да печелиш пари .....е да учиш другите как да го правят
83
1
 
25
 
! Отговори
6502 преди 10 години
Стратегията да успееш не я пише по книгите. Тя се усеща, интуитивно, човек трябва непрестанно да се образова и информира и да мисли в широк периметър.
82
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на автора! Сега ще го изядат с парцалите, защото е необходимо народът да е финансово неграмотен, за да си правят с него каквото си искат. Не съм с икономическо образование. Просто за 1-2 години прочетох всички преведени на български книги на Робърт Киосаки /Поредицата Богатия татко/. С тези няколко реда авторът ги е преразказал. Браво, че има такива интелигентни и честни млади хора в Б-я!
81
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито колите нито къщите развиват производството и икономиката. Колите се внасят от чужбина и развиват вноса, а къщите унищожават природата и релефа както стана с Черноморието.