Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...

Финансовият консултант Мариян Йорданов за успешната инвестиция
Обновена: 18 ное 2013 23:02 | 18 ное 2013 19:40,
138
Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...
Снимка: stock.xchng

Депозитът не е инвестиция, а подготовка за инвестиция, заяви консултантът по лични финанси Мариян Йорданов по време на лекция пред учениците от 12-и клас в Софийската частна гимназия "Банкер".

За да направите успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно. Първо предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на какви цени. Така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи. Също така на второ място трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите. На трето място трябва да имате парите, с които да участвате, каза пред учениците Йорданов.

Проучвания показват, че дори в САЩ от 500 души, започнали работа на 25-годишна възраст, само 25 са финансово независими на 65-годишна възраст. Останалите трябва да работят или зависят от други хора, за да се издържат.

Пасив е нещо, което го купувате, а след това иска да харчите още пари за него. Идеален пример е лекият автомобил или жилището. Добър пример са и цигарите, които не само струват пари, но и влошават здравето и носят разходи за лекарства.

Актив е нещо, което го купувате и след това ви носи доходи, с които, ако искате, си купувайте пасиви за забавление.

Актив обаче не е да купите акции точно преди срив. Или да купите бизнес точно преди да фалира. Въпреки че акциите счетоводно се водят само като актив, те не само могат да бъдат пасив (да носят загуби), но могат да доведат до изчезване на спестяванията ви.

Актив не е това, което счетоводителите записват в лявата страна на таблицата. Акциите и имотите могат да са чист пасив, ако са купени на неадекватни цени, поясни Йорданов.

България е в челото по притежаване на лично жилище в Европа и това директно показва причината да сме бедни.

По думите му любовта по инвестицията в жилища е тежък воденичен камък, като причините са много. Например строени са големи жилища „за децата“, а те са емигрирали и много жилища стоят празни или баба обитава къща от 200 квадрата.

"Купуването на пасив е награда за българина, например покупката на скъпа кола с трудно изработените пари. Напротив - с тези пари трябва да се купи актив, който да носи доход и евентуално с този доход да се купи пасив. Нужно е да се осъзнае, че покупката на пасиви убива благосъстоянието.

Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове. Важно е да се поддържа списък с реалистични идеи за правене на пари", твърди консултантът.

Цялата лекция прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
25
 
! Отговори
Bay Anglichanin преди 10 години
Моят буркан с пенита е бая по голем от този на снимката- значи скоро ще стана инвеститор. Ща инвестирам в сиренье и леб от турския магазин- все добри активи!!
79
3
 
20
 
! Отговори
Легендата преди 10 години
Това на жените трябва да се предава, че 99% от глупостите, заради тях ги правим!
78
2
 
60
 
! Отговори
Моат наемодател преди 10 години
Моят наемодател е купил /докато бяха по-евтини/ четири пасива - апартаменти в София. Цяла ден ходи насам-натам с ръце на четирибуквието и само сумти...Пък и жена му не работи.. А ние се съсипваме да работим сума ти народ, наемите да плащаме..А сме много по-интелигентни млади хора от него..
77
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Adam Smith;-))))
76
2
 
20
 
! Отговори
ДО 83 преди 10 години
Боже колко си прав едно учехме КАРЛ ПОСЛЕ време оня адамс пък пазарът пък видиш АБЕ ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛА НА БАНКИТЕ НА ЕВРЕЙТЕ ако пък не слушат печатат пари на воля и то става два куфара пари за един хляб...дядо ми казваше земята храни но и парицата е господарка....те в АЛБАНИЯ кво произвеждат че има супер богаташи ТОЧНО ДРОГА И СИ ПРОИЗВЕЖДА И НИКОЙ НЕ ГИ СПИРА НАПРОТИВ ПОМАГАТ ИМ Всичко е едно голямо порно и лъжа..
75
2
 
6
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Жалко. Няма повече "Адам Смит", след като го попитах : Какво разбира под: "БОРСА".??А, може би - не????;-)))))))
74
6
 
30
 
! Отговори
лекия преди 10 години
с тази статия искат да си развиваме капачките на бурканите...в българия няма как да се прави бизнес, ако даже и си късметлията който случайно амааа мноооого случайно започнеш да печелиш... просто данъчните ще го надушат и ще са първите които ще кажат на свои хора и ще ти се наложи да си дадеш бизнеса на някой в замяна на живота си... а ако пък застрашаваш нечий интерес и даже още не си спечелил и 1 лв има голям шанс да ти подпалят - бизнеса, колата, апартамента
73
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Икономическата "наука" в настоящият й вид е нещо което цели да убеди стадото че е едва ли не вселенска закономерност шепа хора да забогатяват безмерно за сметка на масата други. И стадото си блее и се успокоява "беееее..Адам Смит казал....Джон Кейнс казал...Милтън Фрийдман казал". Щом са казали..значи няма какво да се направи...такъв е живота...вместо да катурнат най-накрая *** икономически модел.
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбрахте ли, Българинът е богат и щастлив и проспериращ!!!Няма да се дигат заплати, пенсии, нищо няма да правим, вие сте си богати !!!!!Тази статийка касае няколко хилияди софиянци, директори на чужди фирми.
71
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тоя Хабиби Йорданов ако му дадеш 100хил да ДОКАЖЕ "знанията" си след година ще вивърне доходност - 90% (не за друго ами брокерите ще му нулират акаунта на толкова).сега някой от цървулите "мажоритари" му е подхвърлил жълти стотинки да пише глупостипо форумите.В Бг няма един читав СЕО или мажоритарен собственик на дялове от борсова компания.За какъв пазар изобщо говорим.За да има пазар на каквото и да еПРАВИЛО Първо: Доверие и Честност.ПРАВИЛО Хиляда и Първо: Доверие и Честност
70
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Adam SmithТИ какъв смисъл влагаш в понятието "БОРСА"М?;-))
69
1
 
2
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
75 От къде я имаш тази статистка и по-важното какъв смисъл влагаш под понятието инвеститор?
68
6
 
5
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
72 Именно Адам Смит разбива мита, че при търговията за да спечели едната страна трябва задължително другата да загуби - взаимно изгодната търговия е в основата днешната икономика. Препоръчвам ти да се информираш преди да пишеш глупости отречени при около два века и половина. Мисли ограничено така че не ти препоръчвам да инвестираш сериозни суми - по-добре си похарчи парите за ядене и пиене, защо иначе ще загубиш.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хехех тоя хлапак ,кои знае що му мрънка жената да сменят гарсонерата с тристаен ,ама общо -кратно за народопсихологията и за предприемчивоста заключения завърта.Да де на хлапетата минава ,ама новида да е или нещо сериозно.Има си основа дом,транспорт ,работа семейство ,а после от излишака със сирене реката храни ако искаш.Може и като германски пенсионер с мерцедес да се поглезиш или с пътеществие по света.
66
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не споменава тънкия момент, че само 5% от инвеститорите имат стабилен ръст. Всички останали 95% в даден момент фалират. Печеленето на пари е наркотик, от който лесно се потъва.Друг е въпроса за тази финансова независимост на 65 години. Колко от вас смятат, че е по-важно да живеете добре когато сте възрастни?
65
1
 
8
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Adam Smith,Че го има глобалният конспираторен механизъм, го разбираме от отношението на ЕС и САЩ към бежанците ни от "Сирия". А, че няма "интелект в чист вид", го разбираме от това, което ни казват българските власти, ПОДЧИНЯВАЙКИ се на глобалния конспираторен механизъм.......Елементарно, Уотсън...;-)))))
64
1
 
26
 
! Отговори
BOYAN преди 10 години
А така научете ги младежите колко е лошо да имаш собствен дом и да си независим.....трябва в активи да инвестират и приходите от тях за наем няма да им стигнат и така пид угрозата да си на улицата ставаш идеален роб
63
11
 
24
 
! Отговори
nexussss преди 10 години
Единствената ДОБРА И ПЕЧЕЛИВША инвестиция (ако не си от управляващите престъпници от ВСИЧКИ партии или приближените им) в територията с име България е ЕМИГРАЦИЯТА!!! Където и другаде да "инвестираш" си тотален loser! Има ли съгласни с мен?????
62
5
 
5
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
69 Както казах всеки може да спечели от всичко, стига да намери пазар за продукта си - тук няма глобални конспирации, а само интелект в чист вид, познания и усилия. Всеки сам избира как иска да протече живота му. Предприемачите не случайно са наричани активната част на обществото.
61
1
 
10
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
До Adam SmithДете в РБ се ражда в семейство на Държавен служител и Учителка. Те искат да имат 1. Апартамент, за да изгледат детето си. 2. Надеждна кола, за да могат да ходят на работа и да го заведат на лекар, ако се разболее остро. Как да постигнат това, след като западните държави разглеждат НАШАТА държава, като ОБЕКТ на труд създаващ НИСКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ?М?;-)))))Елементарно, Уотсън....;-))))