Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...

Финансовият консултант Мариян Йорданов за успешната инвестиция
Обновена: 18 ное 2013 23:02 | 18 ное 2013 19:40,
138
Българинът събира, събира, накрая изсипва всичко в къщи, коли...
Снимка: stock.xchng

Депозитът не е инвестиция, а подготовка за инвестиция, заяви консултантът по лични финанси Мариян Йорданов по време на лекция пред учениците от 12-и клас в Софийската частна гимназия "Банкер".

За да направите успешна инвестиция, трябва да са изпълнени три условия едновременно. Първо предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на какви цени. Така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи. Също така на второ място трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите. На трето място трябва да имате парите, с които да участвате, каза пред учениците Йорданов.

Проучвания показват, че дори в САЩ от 500 души, започнали работа на 25-годишна възраст, само 25 са финансово независими на 65-годишна възраст. Останалите трябва да работят или зависят от други хора, за да се издържат.

Пасив е нещо, което го купувате, а след това иска да харчите още пари за него. Идеален пример е лекият автомобил или жилището. Добър пример са и цигарите, които не само струват пари, но и влошават здравето и носят разходи за лекарства.

Актив е нещо, което го купувате и след това ви носи доходи, с които, ако искате, си купувайте пасиви за забавление.

Актив обаче не е да купите акции точно преди срив. Или да купите бизнес точно преди да фалира. Въпреки че акциите счетоводно се водят само като актив, те не само могат да бъдат пасив (да носят загуби), но могат да доведат до изчезване на спестяванията ви.

Актив не е това, което счетоводителите записват в лявата страна на таблицата. Акциите и имотите могат да са чист пасив, ако са купени на неадекватни цени, поясни Йорданов.

България е в челото по притежаване на лично жилище в Европа и това директно показва причината да сме бедни.

По думите му любовта по инвестицията в жилища е тежък воденичен камък, като причините са много. Например строени са големи жилища „за децата“, а те са емигрирали и много жилища стоят празни или баба обитава къща от 200 квадрата.

"Купуването на пасив е награда за българина, например покупката на скъпа кола с трудно изработените пари. Напротив - с тези пари трябва да се купи актив, който да носи доход и евентуално с този доход да се купи пасив. Нужно е да се осъзнае, че покупката на пасиви убива благосъстоянието.

Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове. Важно е да се поддържа списък с реалистични идеи за правене на пари", твърди консултантът.

Цялата лекция прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
14
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
61 Ами търгувай с акции на токийската борса - кой ти пречи? Всъщност мога да кажа какво ти пречи, но едва ли ще ти хареса.
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това за активи и пасиви е 1000% вярно, но на българина само коли и излишни харчове са му в главата!
58
1
 
16
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
Системата изисква, за да се внедрите в нея, да се подчинявате на законите й.Системата на Парите без покритие, Банките и Борсите. Системата на вечната инфлация, продиктувана от Системата...Елементарно, Уотсън... !;-)))))))
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
58Въпросният "консултант" разбира от инвестиции колкото магаре от опера.Този въздухар се изживяваше като валутен спекулант.След като е ИЗТЪРБУШИЛ акаунта започна да дава акъл по форумите.Сега РАЗБРА ли за какво става дума??
56
0
 
22
 
! Отговори
Nobody преди 10 години
А, тоя играч днес и по други сайтове се подвизаваше..... Ясна ми е рекламната ви кампания, пичове, само едно не разбирам - що ни карате да инвестираме, като вие самите избягвате да го правите с ваши пари? Лов на балъчета нещо, а?
55
2
 
7
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
Понеже някъде по долу прочетох, че България била малък пазар - ние сме член на най-големия в света единен пазар, така че това е абсолютно несъстоятелна констатация. Да не говорим, че от близо 30 години се работи в посока пълна глобализация на световните пазари, чрез премахване на всякакви търговски ограничения между отделните икономики.
54
3
 
12
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 10 години
".....Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове. Важно е да се поддържа списък с реалистични идеи за правене на пари.""Правенето на ПАРИ" е поддържане на системата за "правене на пари", г-н "Финансов консултант". Системата на FED, Европейската банка и т.н. Парите, както знаете, са средство за господство над раждащите се деца на народите. Деца, родили се "в зависимост къде и от КОГО".
53
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какво да си купи бе ***??Акциики?На Ветковци,Цветелинки или ПроКРУфиевци ли??Какво стана с Оргахим,а??Продадохме вестниците на 800 лева и после си ги изкупихме на "търгово" за няма 100 лева.Ами БТК??И колко още такива.В Бг НИКОГА няма да има борса и инвестиции защото ВСИЧКИ тук са КРАДЦИ!!Всички БЕЗ изключение.Трейс построи две българии а рипортва ЗАГУБИ. Дивиденти НИКАКВИ.И това положението с всички бг компании. ИЗМАМИ, ИЗМАМИ и пак ИЗМАМИ.Само *** би купил акции в българия.
52
1
 
15
 
! Отговори
и аз преди 10 години
До azПасив ще е, ако купиш още едно за децата си, а те емигрират в чужбина и жилището стои празно. Ако обаче си го дал под наем, ще ти носи някакви доходи - следователно е актив. А ако е някоя къща на края на света, дали ще ти носи доходи? Много тънки са нещата и не всеки може да е успешен бизнесмен. Искаме или не искаме, всеки заема мястото си което заслужава в обществото! Иначе всеки може да каже - ама аз какъв можех да бъдаааа... ми щом си можел, да си го направил!
51
1
 
9
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
Човек може да спечели буквално от всичко, стига да намери пазар за продукта, които продава. Обикновено най-нестандартните идеи са най-печеливши, но пък те са и много рискови, защото може да не се възприемат добре от целевия пазар или пък той може да е твърде малък. Добрия предприемач е добре информиран и знае кога и в какво да инвестира в точния момент, това му гарантира много по-голям шанс да успее и да реализира проекта си.
50
4
 
6
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
52 Ти не разбираш какво се опитал да каже въпросния консултант - недвижимото имущество е нискорискова инвестиция от която не можеш да очакваш висока възвращаемост, а при определени условия може и да загубиш, същото важи и за депозитите. Не знам каква икономиката си учил, но съществуват и така наречените алтернативни разходи например. За да си успешен предприемач се изисква да мислиш с няколко хода напред - това не е работа за хора без знания, които очакват бързи пари без много усилия!
49
16
 
10
 
! Отговори
БРОКЕР преди 10 години
ЧЕТОХ С ИНТЕРЕС СТАТИЯТА В ''ПАРИТЕ НИ'' ТОЗИ ЧОВЕК И ТОТАЛНО ПРАВ В ДУМИТЕ СИ ! БРАВО НА НЕГО ! МНОГО ЖАЛКО ЧЕ НИЕ НЕ ГИ РАЗБИРАМЕ ТЕЗИ НЕЩА !!!!!!!!!!!!!
48
4
 
5
 
! Отговори
ico преди 10 години
До ГенадиПриятел вземи прочети някои неща за въпросния господин и недей да плещиш тука глупости и изводи направени от последното му телевизионно участие за българска медия.....Бахтън от такива като тебе,тоя това,тоя онова,аз имам едни познати.....Кажи ти какво си направил,а не този и онзи.
47
0
 
44
 
! Отговори
ico преди 10 години
Какви активи,какви пасиви бе човече....Какво си тръгнал да обясняваш на простия че покупката на айфон от 1500 лв на кредит и 15 годишен баварски дръгел е нецелесъобразно за финансовото му състояние години напред....Та той нашенския хубавец никога не може го разбра това нещо...Той му е важно да ходи до кварталното кафе с бавареца,а че не може да му купи чистачки и гуми това е друг въпрос....ама как да го разбере като е ***.
46
0
 
1
 
! Отговори
33до44 преди 10 години
Зависи кога си го прочел.Май ме провокираш?
45
4
 
4
 
! Отговори
Адам СМит преди 10 години
Татарина има толкова общо с икономиката, колкото бедуин с живота в иглу...със същия успех господина от статията може да говори и на стена...
44
4
 
26
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Тези умни приказки за покупка на пасив...изпускат едно...ако направиш бизнес в БГ..веднага те притискат мутрите, Борисов и други ***. Ако не си съгласен ти изгаря склада, гръмват ти колата и ти дават да разбереш че следващата бомба е за теб. Имам десетки познати които се отказаха от бизнес поради рекет и изнудване. Затова ако имаш пари емигрирай, ако нямаш достатъчно харчи ги, но не ги давай на мутрите или Борисов.
43
0
 
6
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 10 години
Простаци! Изкопирали са целия текст от един американски клип в youtube!
42
1
 
29
 
! Отговори
Иван преди 10 години
До наДървен философточно така! А разликата между човек, който има да плаща кредит 30г. и такъв който няма никакви задължения е от земята до небето. Няма нищо по хубаво от това да не дължиш на никой нищо.
41
4
 
18
 
! Отговори
наДървен философ преди 10 години
До tyoИскам да си спомниш, когато имотният балон се беше издул 2007-2008, колко народ се набута с кредити "па-па", помниш ли? Колко хора и до сега НЕ живеят в купените жилища, защото са ги дали под наем, за да могат да си помагат за вноските по кредита? Тогава се даваха без проблем, само дето 25-30 години над главата ти виси един финансов Дамоклев меч, и много хора плащат с нерви СЕГА!!! Аз съм лесен, жал ми е за хилядите преебани...