Младите и бременни жени не работят днес

Православната църква чества зачатието на Св. Анна
Обновена: 9 дек 2013 08:30 | 9 дек 2013 08:30, Александър Попов
15
Младите и бременни жени не работят днес
Снимка: БПЦ

На 9 декември православната църква чества зачатието на Св. Анна - майка на Богородица. Тя е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм. Историята е подобна на тази на Самуил, чиято майка също дълго време е бездетна и се нарича Ханна.

Източноправославната църква приема Света Анна още от 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през 13 век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Според ритуалите, на днешния ден жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня. Някои стопани въвеждат в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви.

Младите жени и бременните не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно. Майките не бива да работят, за да не се разболеят децата. Според поверието на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си е боядисала дрехите в черно.

Забранява се работа с вълна, за да се раждат живи агънца, за да не окуцяват домашните животни, за да не нападат вълци стадата и овчарите. На места денят се смята за лош и опасен. Света Анна е празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън село, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.

Имен ден днес празнуват Анна, Ана,Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна, Вилиана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
Що за безумно заглавие?!!Тези журналисти така и не се научиха за толкова години да не смесват езическите поверия с православните празници и традиции!То бива да се неграмотен ама чак пък дотам..."Не работят" защото ходят на църква и обикновено правят благодарствен молебен ако трудно са добили рожба, а не защото са суеверни и нямало да раждат!
12
4
 
2
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Култа към светците не е Християнски, напротив кланянето на изображения е строго забранено. Това е маскиране на старите езически религии които почитат демони преди като "богове" сега като "светци". В Библията всички вярващи християни са наречени светци.
11
3
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
При всичката си сатанинска наглост,религиите(попската,католическата,на ходжата и ционистката синагога) даже са и на дотации от "органа"-държава,която трябва да защитава задълженията и правата на гражданите ! Освен,че ограбват заблуждаваните чрез сатанизми,но И за какво става въпрос: 4 млн. лв. ще е субсидията за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията
10
3
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Влезте в Google.Напишете: w.w.w. Бой Между Попове... приятно гледане("честито бръснене")
9
3
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Skoro shte potamnee "carstvoto na zvyara" ! Popovete,mirizlivite,katolicheski "otci",hodzhite i i yudaistkite "shte si hapyat ezicite" !
8
4
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Днес да почиват младите и бременните-za да работят попските идоли и Лъжи.Утре да почерпят спрямо православния календар :10 Св. мъченици Мина, Ермоген и Евграф ( ок. 313)
7
3
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Най-опасаното психотронно оръжие е изкривеното Божие слово.Тоест-религиите са "образ и подобие" на истината.Такъв сатанизъм е и православието,католицизма,юдеизма и мохамеданството.Тези са религиите,които изкривяват Божието слово и всичко е описано в Писанията с най-голяма подробност.Новия завет е "Книгата на живота"-Духът,но не и сатанизмите на религиите !
6
7
 
7
 
! Отговори
да преди 10 години
Нищо не осакатява така мозъка, както го осакатява религията.
5
0
 
3
 
! Отговори
известен преди 10 години
До АнонименАбе днес и е имен ден и както четем от статията гледай да не излизаш извън село привечер да не те огрее пак по самодивски
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честити имен ден, на всички Анита! А сега малко на майтап, ама аз тогава защо съм на робата като съм млада и нераждала? Що не ме освободят официално? :-))
3
3
 
4
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Анонимен 3 - стига ва!!!!!
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз искам да честитя именния ден на моята си Ани :)
1
1
 
23
 
! Отговори
Н. преди 10 години
Честит имен ден, Ани!

Спонсорирани публикации