Случаят "ЧЕЗ" поучителен и за двете страни, убеден е чешкият вицепремиер

"Двете страни да си обясняват взаимно позициите"
9 дек 2013 21:05, Анисия Иванова
2
Случаят "ЧЕЗ" поучителен и за двете страни, убеден е чешкият вицепремиер
Среща на министър Цветлин Йовчев с чешкия му колега Мартин Пецина. Снимка: БТА

Случаят с ЧЕЗ е поучителен и за двете страни, затова дружеството и българската страна да водят повече разговори помежду си, да си обясняват взаимно позициите при пълно зачитане не само на европейските закони, но и на българското законодателство. Това каза министър Мартин Пецина в отговор на въпрос, след като с министър Цветлин Йовчев подписаха декларация във връзка с предоставянето от Чехия на около 920 000 евро и допълнителна материална хуманитарна помощ за справяне с миграционния натиск към страната ни.

Министър Пецина обясни, че когато ЧЕЗ е взела решение да инвестира в чужбина, включително и в България, той самият е бил в Надзорния съвет на компанията и е от тези, които са одобрявали сделката.

Още по темата
"Това беше през 2005 г. и аз се гордея, че ЧЕЗ направи такава голяма инвестиция в България и тя беше успешна толкова много години", посочи Пецина, но допълни, че през миналата година тук са настъпили проблеми, които са преминали и в тази година.

На 19 февруари тази година ДКЕВР започна процедурата за отнемане на лиценза на фирмите "ЧЕЗ Електроразпределение" и "ЧЕЗ Електроснабдяване". Това стана часове след като тогавашният премиер Бойко Борисов обяви на извънреден брифинг, че електроразпределителното дружество ще остане без разрешително за работа заради нарушения.

Именно високите сметки за ток бяха причина за протестите, които прераснаха в антиправителствени и заради които правителството на ГЕРБ подаде оставка.

На свое закрито заседание от 13 ноември Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прекрати процедурата за отнемане на лиценза за работа на двете фирми на чешката компания ЧЕЗ.

"Вярвам, че този случай ще бъде решен положително за ЧЕЗ, така че и за в бъдеще перспективите за чешките инвеститори в България да бъдат добри", каза Мартин Пецина.

Министър Йовчев също изрази убеденост, че ще се намери добро решение както за инвеститора ЧЕЗ, който е важен инвеститор в енергетиката ни, така и за българските потребители.

Той увери, че правителството ще продължи политиката на насърчаването на чуждестранните инвестиции. Йовчев смята, че проблемите, които възникнаха с ЧЕЗ, се дължат на недобра комуникация и недобро взаимодействие и изрази надежда, че те ще намерят решение в съвсем близко бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
12
 
! Отговори
Йово преди 10 години
До ХПрав си ас няколко години бях в енергото. Знам само че ЧЕЗ съсипаха цялата действаща структура. Знаеш че ЧЕЗ не се вълнува дали се краде ток или не те имат железни договори с държавата и разликата от откраднатия ток те си я калкулират по друг начин. Затова и не гонят крадците.
1
2
 
18
 
! Отговори
Х преди 10 години
ОТ 35 ГОДИНИ СЪМ РАБОТИЛ В ЕНЕРГОТО.ВСЯКА СЕДМИЦА СМЕ ПРАВИЛИ БЛОКАДИ ИЗ ОТДЕЛНИ РАЙОНИ.ХВАЩАЛИ СМЕ КРАДЦИ НА ТОК.НО КОГАТО ИМА КОЙ ДА ПЛАЩА НИКОЙ НЯМА ДА СЕ КАРА С КРАДЦИТЕ.ЗАТОВА СЕГА НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРСИ.БАЛАМИТЕ ПЛАЩАМЕ.ОТ КОГАТО ВЪВЕДОХА НЕ РАГЛАМЕНТИРАНИ РАЗХОДИ НИКОЙ НЕ ТЪРСИ КРАДЦИ.