Наем, ток, охрана – ГЕРБ "минава тънко" в НДК

Партията на Борисов отрече обвиненията на Министерството на културата
Обновена: 11 дек 2013 18:17 | 11 дек 2013 17:39,
37
Наем, ток, охрана – ГЕРБ "минава тънко" в НДК
Снимка: Булфото, архив

Търговското дружество НДК е плащало една част от разходите на ГЕРБ за консумативи - електроенергия, охрана, асансьор. Освен това цените, които партията  плаща като наемател в сградата на културния дворец, са силно занижени в сравнение с тези, които плащат останалите наематели в административната сграда на НДК.

Това заяви Велислава Кръстева, заместник-министър на културата и председател на Управителния съвет на НДК, която днес представи данни за актуалното състояние на търговското дружество пред ресорната комисия в парламента.

По думите й останалите наематели плащат наем от 3 лева на кв.м, а ГЕРБ - 0,75 лв. на кв.м.



„Разликата е около 400% с цените при останалите наематели. Електроенергията, която би трябвало да плащат, трябва да се отчита  със самостоятелен електромер, а такъв не е поставен от тях. Оказва се, че ГЕРБ плаща два пъти по-малко от другите, които са монтирали собствени инсталации”, добави тя.

От ГЕРБ обаче категорично отрекоха тръдненията на Кръстева да са верни.

„ГЕРБ заплаща ежемесечните си консумативи, съгласно показанията на измервателните уреди, както и всеки друг разход, съгласно предоставените документи от страна на НДК. Не веднъж партията е заявявала желание за обособяване на самостоятелен електромер, което според ЧЕЗ е невъзможно поради спецификата на сградата и липсата на трафопост. Поради това електроенергията се разпределя, съгласно предоставена от НДК справка на база за дялово електроразпределение“, съобщиха от пресцентъра на партията.

От ГЕРБ твърдят също, че много често партията за своя сметка е правила подобрения, които касаят всички наематели на административната сграда на НДК, без да е отправяла каквито и да е претенции за възстановяване на част от средствата.

Велислава Кръстева съобщи още, че приходите на НДК за 2013 г. са с 1 млн. лева по-малко от тези през 2012 г., когато са около 7 млн. лв, а тази година са 6 млн. лева. Според нея това се дължи или на некомпетентност, или на съзнателно отблъскване на наематели в културния дворец.

Тя добави, че на 15 ноември са започнали сериозни проверки в управлението на двореца през последните години, в резултат на които са открити нарушения.

Според нея е въведена и порочна практика във формирането на възнагражденията на Съвета на директорите на НДК в периода май 2011 - февруари 2013.

Например един от членовете на съвета - Митко Тодоров, за 8 месеца е получил общо 99 585 лв., Ивайло Георгиев за 21 месеца е получил около 148 хил. лв., а Десислава Бинева за 21 месеца е получила около 244 хил. лв.
"Мениджмънтът на НДК струва на дружеството около 1 млн. лева за две години и половина", подчерта зам.-министърът.

Още по темата
Кръстева уточни, че на базата на проверките, които в момента се правят в НДК, ще бъде сезирана прокуратурата.

Във връзка с коментара за заплатите на мениджмънта се изказа депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова, която е член на Комисията по културата и медиите. Според нея добрият мениджмънт изисква такова умение на екипа и управление на капитала, което да предполага не само поглед на заплатите, а и върху цялостната дейност.

"Нормално е заплатите да са високи. Това е единственият начин да се избегне корупцията и кражбата от страна на ръководството", обясни тя, като вметна, че преди 2011 г. заплатите на месец са били между 3500 и 4000 лв.

Депутатът Мартин Захариев от БСП направи коментар пък за освобождаването на бившия ръководител на НДК Христо Друмев.

"Христо Друмев трябваше да си тръгне с орден "Стара Планина" от НДК, тъй като служеше на него повече от 18 години по време на различни правителства. Вместо това той беше натирен", каза той.

Припомняме, че на 6 ноември тази година министърът на културата Петър Стоянович  освободи със заповед целия състав на Съвета на директорите на Националния дворец на културата. Той аргументира решението си да смени ръководството на НДК, като обясни, че през годините институцията е натрупвала „плашещи разходи" за милиони лева, които поставили него, министерството и българската държава пред доста сериозни проблеми.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Коко Динев преди 10 години
Велислава Кръстева какво да я коментираш. Една амеба, която се мисли за хищник.
22
0
 
0
 
! Отговори
gogoalp преди 10 години
Велислава Кръстева e за уволняване, а след това да я запишат в малките класове. Там да научи значението на процентите. Това изказване може да направи човек, който има нулево ниво в математиката.
21
0
 
0
 
! Отговори
хх преди 10 години
Ще бъде много добре, ако може да научим колко плащат комунистите на месец за сградата на "Позитано". Защото доколкото знам, за тази огромна държавна сграда червената мафия плаща шепа жълти стотинки. Просто така е по закон от 1991 г., който най-вероятно не е гласуван от герб.
20
0
 
2
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Прости били герберите? Никак не са прости...
19
0
 
0
 
! Отговори
чшертъ преди 10 години
много е даже 3лв/кв.м - след промените в Закона за държавната собственост през 2010 г. /кой е бил тогава на власт на знам?/ отпада изискването за увеличение на базисната наемна цена за м.кв с 10 до 40 пъти, т.е 0.75лв за квадрат са им много даже. вместо НДК да им дават по 100лв/кв. м за това, че им ползват имота. за БТВ не ми е се говори/пише.
18
2
 
7
 
! Отговори
Изоит преди 10 години
3лв на квадрат? Или има грешка или става въпрос за гигантска далавера.Огромния скандал тук е не наема на ГЕРБ а този на БТВ-най-големия наемател ,държаща половината НДК.Ако наистина плащат по 3лв. дотук с обективноста и независимоста. С пари за култура се спонсорира халтура и тотално обслужваща кръга"КАПИТАЛ"все още най-голяма медия.Ако приемем че за реален наем на голяма площ в центъра на София се приема 15-20лв. излиза че правителството спонсорира БТВ с по 70-80000лв. месечно.Това е скандално!
17
9
 
3
 
! Отговори
да,бе ,да! преди 10 години
Христо Друмев-този слънчоглед,който искаше да започне да се напикава,но пак да е директор на НДК.Нагаждач!И сега започнал да ръси непроверени лъжи.А тази Кръстева защо не покаже фактури и разписки ?Или е по-лесно да ползва "опорните точки".За тези обвинения,моме Кръстева,си трябват доказателства?Но..какво да очакваме от тази помийна яма"Позитано"?
16
5
 
5
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
До НикиЩе гласуваш ако въобще стигнат до изборите.
15
3
 
10
 
! Отговори
135 преди 10 години
До voidНе е черен ПР, просто много са пипали лепкавите им ръчички! Колкото и да скриеш, пак остава и се вижда, за който има очи. За слепите поддръжници е по-различно.
14
13
 
6
 
! Отговори
художника преди 10 години
Министър Велислава Кръстева: По думите й останалите наематели плащат наем от 3 лева на кв.м, а ГЕРБ - 0,75 лв. на кв.м.Някой лъже много ГАДНО. Министър Кръстева, Вие въобще знаете ли как вървят цените на наемите в гр.София, и по конкретно в НДК ? За 3лв./м.2 можете да наемете само някой обор и то в околностите на София.Обвинението Ви е измислено, както са измислени и цените за наемите в НДК
13
15
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 години
Що не питате колко и какво плащат на Позитано` дпс или юруш в операта, питайте бре?
12
4
 
17
 
! Отговори
Мхмм преди 10 години
Ама чакай бе ... Защо е нормално за едни заплатите да са високи, за да няма корупция и прочие, ами за другите да са по 300-600 лв.? Ама и ние искаме по-високи заплати! Нагла и гнусна Държавица, същата като повече от половината народ в нея!
11
4
 
14
 
! Отговори
Куроландеc преди 10 години
И ко ся?
10
27
 
4
 
! Отговори
titi преди 10 години
Boiko znae to4no kakvo pravi , za razlika ot mnogo drugi koito samo se per4at i pliiuiat po adres na Boiko , kato stani6ev naprimer
9
41
 
10
 
! Отговори
void преди 10 години
Черният пиар продължава... То не бяха схеми, полети, подслушвания, тефтерчета, футбол, овчари, пържоли... Край няма калната река извираща от Позитано. И накрая какво - Българинът пак го крадат и лъжат и репресират комунисти *** и турци. Ако някоя партия напише в програмата си, че ще забрани БСП и ДПС и най-после ще прати в затвора лидерите на червения режим - има моя глас.
8
0
 
22
 
! Отговори
Stan преди 10 години
редно ли е мениджъра да получава 1/6 от печалбата и то за държавна позиция. Малко ми изглежда нагла цялата работа
7
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз отново ще гласувам за ГЕРБ. Проблем?! Няма проблем, щом ти се яде постна герперска пица.
6
30
 
10
 
! Отговори
6502 преди 10 години
е те *** само отвличат вниманието от това което правят, я за Боко, я за Яне, я за космоса говорят.. само не казват как заробват чадата ни за десетилития напред!
5
27
 
10
 
! Отговори
БССП преди 10 години
Нарастване на Брутен Външен Дълг на България по години ,в млрд ЕВРО при управлението на :НДСВ , през 2001 -2005 год. ; БВД нараства от 12,100 млрд до 15,500 млрд Евро !При БСП -ДпС-ДС през 2005 - 2009 год ; От 15,500 млрд до 37,800 млрд ЕВРО !и при ГЕРБ през 2009 - 2012 год От 37,8 млрд пада на 37,164 млрд Евро !Та , при БСП -ДпС управлението Брутния Външен Дълг нараства сцели 22 - 23 млрд ЕВРО !??????????????????????????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Е това можете да очаквате при управлението на БСП - ДпС - хАтакаДС сега ,още 20 - 30 млрд Евро Дълг
4
15
 
41
 
! Отговори
Куроландес преди 10 години
От Мутро-далавераджииската групировка пак са се опитали да минат метър. Както и с Авиоотряд-28, с който си возеха селските отборчета, приятелчетата на Мутрата (изявения протестър Христо Мутафчиев, който се мисли за актьор) и Преслава да му прави тутурутки, докато си пуши пурата, пак купена с пари от данъкоплатците

Спонсорирани публикации